Vie­nas iš de­šim­ties

Emilis Jakštys
2023-08-18
„Gal­būt da­bar tin­ka­mas me­tas gal­vo­ti ir apie ki­tas prie­mo­nes – pa­di­din­ti pa­tik­rų skai­čių JAV-Mek­si­kos pa­sie­ny­je“, – tei­gia or­ga­ni­zuo­to nu­si­kals­ta­mu­mo eks­per­tė Van­da Fe­bab-Brown. Nau­jau­sias ty­ri­mas at­sklei­dė, kad be­veik vie­nas iš 10 ame­ri­kie­čių dėl per­do­za­vi­mo nar­ko­ti­kais yra ne­te­kęs ar­ti­mo­jo.
Vie­nas iš de­šim­ties

Dėl opio­i­dų kri­zės žūs­ta  tūks­tan­čiai

Per­nai nuo per­do­za­vi­mo nar­ko­ti­nė­mis me­džia­go­mis mi­rė be­veik 110 tūkst. JAV gy­ven­to­jų. Res­pub­li­ki­nės Vil­niaus uni­ver­si­te­to li­go­ni­nės Tok­si­ko­lo­gi­jos cen­tro va­do­vas gy­dy­to­jas Ro­ber­tas Ba­da­ras, siek­da­mas iliust­ruo­ti JAV opio­i­dų kri­zės mas­tą, pa­siū­lė vaiz­džią per­spek­ty­vą – sta­tis­tiš­kai nuo per­do­za­vi­mo opio­i­dais JAV kiek­vie­ną die­ną žūs­ta dau­giau žmo­nių nei žu­vo 2001 m. rug­sė­jo 11 d. 

Pas­ta­rai­siais me­tais JAV me­di­kai ska­ti­na­mi ak­ty­viau edu­kuo­ti pa­cien­tus apie ga­li­mą opio­i­dų grės­mę as­mens svei­ka­tai – sie­kia­ma in­for­muo­ti var­to­jan­čius as­me­nis ar­ba ga­li­mai var­to­sian­čius apie nar­ko­ti­nių me­džia­gų pa­vo­jų svei­ka­tai ir gy­ve­ni­mo ko­ky­bei. JAV me­di­kai ska­ti­na­mi iš­sa­miau kal­bė­ti apie ša­lu­ti­nį nar­ko­ti­nių me­džia­gų po­vei­kį, ki­tus (nei opio­i­dų var­to­ji­mas) skaus­mo su­val­dy­mo bū­dus, dėl pik­tnau­džia­vi­mo nar­ko­ti­nė­mis me­džia­go­mis iš­si­vys­tan­čią pri­klau­so­my­bę bei pa­sek­mes.   

Res­pub­li­ki­nis pri­klau­so­my­bės li­gų cen­tras (RPLC) in­for­muo­ja, kad per­do­za­vi­mo opio­i­dais simp­to­mai – tai są­mo­nės ne­te­ki­mas, lė­tas, re­tas kvė­pa­vi­mas (žmo­gus lyg knar­kia, šniokš­čia, gar­ga­liuo­ja), kar­tais kvė­pa­vi­mo su­sto­ji­mas; žmo­gus ga­li iš­blykš­ti, mė­ly­nuo­ti jo lū­pos, ran­kos ir ko­jos.

Su­si­rū­pi­nę ar­ti­mai­siais

Nar­ko­ti­kų var­to­ji­mo pro­ble­ma JAV vei­kia vi­suo­me­nės nuo­tai­kas. Nau­jau­sia­me Ne­pri­klau­so­mos svei­ka­tos po­li­ti­kos ty­ri­mų įstai­gos KFF (The Hen­ry J. Kai­ser Fa­mi­ly Foun­da­tion) at­lik­ta­me ty­ri­me bu­vo ap­klaus­ti dau­giau nei 1,3 tūkst. su­au­gu­sių­jų ame­ri­kie­čių. Ty­ri­mo re­zul­ta­tai at­sklei­dė, jog dau­giau kaip pu­sė ap­klaus­tų­jų tie­sio­giai ar ne­tie­sio­giai su­si­dū­rė su nar­ko­ti­nių me­džia­gų var­to­ji­mo kri­ze JAV. Net 51 proc. ame­ri­kie­čių bai­mi­na­ma­si, kad jų ar­ti­mie­ji ga­li tap­ti pri­klau­so­mi nuo nar­ko­ti­nių me­džia­gų ar­ba al­ko­ho­lio. Treč­da­lis res­pon­den­tų bai­mi­no­si, jog at­ei­ty­je jų ar­ti­ma­sis ga­lė­tų per­do­zuo­ti re­cep­ti­niais nu­skaus­mi­na­mai­siais ar įvai­riais opio­i­dais.  

Du treč­da­liai res­pon­den­tų tei­gė, kad ar­ba jiems pa­tiems, ar­ba bent vie­nam jų ar­ti­mų­jų bu­vo iš­si­vys­čiu­si pri­klau­so­my­bė al­ko­ho­liui ar­ba nar­ko­ti­nėms me­džia­goms. Net 54 proc. res­pon­den­tų nu­ro­do, kad nors vie­nas ar­ti­ma­sis bu­vo pri­klau­so­mas nuo al­ko­ho­lio. Dėl iš­si­vys­čiu­sios pri­klau­so­my­bės šie as­me­nys tu­rė­jo rim­tų fi­nan­si­nių pro­ble­mų (pvz., be­na­mys­tė), pa­te­ko į pri­ima­mą­jį, li­go­ni­nę ar­ba mi­rė.
JAV vi­suo­me­nę kan­ki­na ir ne­ra­mi­na opio­i­dai. Net 29 proc. res­pon­den­tų tei­gė, jog pa­tys ar­ba bent vie­nas ar­ti­ma­sis bu­vo (ar yra) pri­klau­so­mi nuo re­cep­ti­nių nu­skaus­mi­na­mų­jų ar­ba ne­le­ga­lių opio­i­dų (pvz., he­roi­no). Ty­ri­mo au­to­rių tei­gi­mu, daž­niau­siai nuo he­roi­no bu­vo pri­klau­so­mi kai­muo­se ir re­gio­nuo­se gy­ve­nan­tys ame­ri­kie­čiai ir su­au­gę bal­ta­o­džiai as­me­nys.

Kaip pa­žy­mi CNN, reikš­min­ga da­lis kai­mo ir re­gio­nų gy­ven­to­jų no­rė­tų, kad vie­tos ben­druo­me­nė­je pri­klau­so­miems as­me­nims bū­tų ge­res­nės są­ly­gos gau­ti rei­kia­mą pa­gal­bą nuo nar­ko­ti­nių me­džia­gų. Pa­vyz­džiui, bū­tų įsteig­ti pri­klau­so­my­bės gy­dy­mo cen­trai. Pa­ste­bi­ma, kad ypač kai­mo re­gio­nuo­se rei­kia­mų pa­slau­gų pri­ei­na­mu­mas yra ne­pa­kan­ka­mas. Vos kiek ma­žiau nei pu­sei (46 proc.) pri­klau­so­mų as­me­nų bu­vo tai­ky­tas gy­dy­mas, o ket­vir­tis nuo nar­ko­ti­nių me­džia­gų pri­klau­so­mų as­me­nų su­lau­kė gy­dy­mo bup­re­nor­fi­nu ar­ba me­ta­do­nu.

Vil­tys į na­lok­so­lo­ną

Di­džio­ji da­lis (90 proc.) res­pon­den­tų pa­lai­ko ne tik gy­dy­mo cen­trų per­ei­na­mu­mo ska­ti­ni­mą, bet ir pla­tes­nį na­lok­so­lo­no tie­ki­mą ba­ruo­se, svei­ka­tos kli­ni­ko­se bei kt. Na­lok­so­lo­nas – švirkš­čia­mas (į ve­ną ar­ba į rau­me­nis) opio­i­dų an­ta­go­nis­tas, slo­pi­nan­tis opio­i­di­nių nar­ko­ti­kų po­vei­kį. Kaip in­for­muo­ja (Lie­tu­vos) Res­pub­li­ki­nis pri­klau­so­my­bės li­gų cen­tras, na­lok­so­lo­nas lai­ki­nai blo­kuo­ja opio­i­di­nius re­cep­to­rius ir lai­ki­nai su­stab­do per­do­za­vi­mo simp­to­mus.


Daž­nas opio­i­dų prieš­nuo­džio ša­lu­ti­nis po­vei­kis (ga­li pa­si­reikš­ti vie­nam iš 10) yra py­ki­ni­mas, šleikš­tu­lys. Daž­nas (kiek ma­žiau nei vie­nam iš 10) gal­vos skaus­mas, svai­gi­mas, šir­dies pla­ki­mas, vė­mi­mas, ma­žas ar di­de­lis krau­jo spau­di­mas, po­ope­ra­ci­nis skaus­mas.

Ypač bai­mi­na­ma­si fen­ta­ni­lio

Fen­ta­ni­lis – tai apie 50-100 kar­tų už mor­fi­ną stip­res­nis sin­te­ti­nis opio­i­das. Nar­ko­ti­nė me­džia­ga ta­po vie­na pa­vo­jin­giau­sių gat­vė­je par­duo­da­mų kvai­ša­lų JAV.
Per­do­za­vi­mai fen­ta­ni­liu ta­po skau­džia ir bau­gia da­lies JAV gat­vių gy­ve­ni­mo kas­die­ny­be. Kaip at­sklei­dė KFF ty­ri­mas, maž­daug vie­nas iš 4 ame­ri­kie­čių bai­mi­na­si, kad jiems bran­gus žmo­gus ga­li ne­są­mo­nin­gai pa­var­to­ti fen­ta­ni­lio. Ne­nuos­ta­bu. Juk per pas­ta­ruo­sius pen­ke­rius me­tus fen­ta­ni­lio per­do­za­vi­mo at­ve­jų pa­gau­sė­jo dau­giau kaip pen­kis kar­tus. Nar­ko­ti­kų pre­kei­viai fen­ta­ni­lį ne­re­tai įmai­šo į ki­tas nar­ko­ti­nes me­džia­gas, siek­da­mi pa­di­din­ti do­zės ap­im­ti ir su­tau­py­ti bran­ges­nių nar­ko­ti­nių me­džia­gų. Dėl šio nar­ko­ti­kų pre­kei­vių el­ge­sio ir var­to­to­jų des­pe­ra­ci­jos JAV eg­zis­tuo­ja di­de­lė ne­są­mo­nin­go per­do­za­vi­mo fen­ta­ni­liu grės­mė.   


Sta­tis­ti­nė per­do­za­vi­mų fen­ta­li­niu tik­ro­vė vei­kia ir po­pu­lia­ri­ą­ją kul­tū­rą. Pa­vyz­džiui, fen­ta­li­nis ta­po po­pu­lia­rios mė­gė­jiš­kų siau­bo is­to­ri­jų plat­for­mos „Cre­e­py pas­ta“ re­to­ri­niu įvaiz­džiu. Štai, vie­no­je siau­bo is­to­ri­jo­je, žu­di­kas, siek­da­mas nu­nuo­dy­ti nuo nar­ko­ti­kų pri­klau­so­mą as­me­nį, pa­si­tel­kia fen­ta­ni­lį. Iš­gal­vo­ta siau­bo is­to­ri­ja iš­ryš­ki­no re­a­lias šio pre­pa­ra­to grės­mes nar­ko­ti­kų var­to­to­jų at­žvil­giu. 
Or­ga­ni­zuo­to nu­si­kals­ta­mu­mo eks­per­tė Van­da Fel­bab-Brown tei­gia, kad šiuo me­tu tik­rai ne­už­ten­ka už­si­im­ti nar­ko­ti­kų var­to­ji­mo pre­ven­ci­ja ir pri­klau­so­mų as­me­nų gy­dy­mu. Pa­sak eks­per­tės, JAV tu­ri su­griež­tin­ti ne­le­ga­lios nar­ko­ti­kų pre­ky­bos srau­tus ir pa­sie­nio kon­tro­lę.
„Gal­būt da­bar tin­ka­mas me­tas gal­vo­ti ir apie ki­tas prie­mo­nes: pa­di­din­ti pa­tik­rų skai­čių JAV-Mek­si­kos pa­sie­ny­je net, jei­gu tai tu­rės eko­no­mi­nių pa­sek­mių Mek­si­kai ir JAV“, – tei­gė V.Fe­bab, pažymėdama, kad dėl fentanilio valstybė patiria eko­no­mi­nę ža­lą.   
  
Lie­tu­vo­je pa­dė­tis kiek ge­res­nė

Na­cio­na­li­nio vi­suo­me­nės svei­ka­tos cen­tro duo­me­ni­mis, po­pu­lia­riau­sia nar­ko­ti­nė me­džia­ga yra ka­na­pės. Opio­i­dai Lie­tu­vo­je, lai­mei, ne­su­ke­lia to­kios mas­to vi­suo­me­nės svei­ka­tos kri­zės.

„2021 m. bet ko­kius nar­ko­ti­kus, iš­sky­rus ka­na­pes, bent kar­tą gy­ve­ni­me bu­vo var­to­ję 4,7 proc. 15–64 me­tų am­žiaus Lie­tu­vos gy­ven­to­jų (2016 m. – 2,8 proc.). 2021 m. eks­ta­zį ir ko­kai­ną bent kar­tą gy­ve­ni­me bu­vo var­to­ję po 1,8 proc. gy­ven­to­jų, am­fe­ta­mi­nus – 1,4 proc., LSD ir ha­liu­ci­no­ge­ni­nius gry­bus – po 1 proc., he­roi­ną – 0,4 proc. Ly­gi­nant su 2016 me­tų ty­ri­mo duo­me­ni­mis, be­veik vi­sų tir­tų nar­ko­ti­kų var­to­ji­mo pa­pli­ti­mo ro­dik­liai pa­di­dė­jo“, – ra­šo­ma NVSC pra­ne­ši­me.

Ki­ta ver­tus, kaip pa­žy­mė­jo Nar­ko­ti­kų, ta­ba­ko ir al­ko­ho­lio kon­tro­lės de­par­ta­men­to di­rek­to­riaus pa­va­duo­to­ja Gra­ži­na Be­lian, 2021 m. Lie­tu­vo­je bent kar­tą nar­ko­ti­kus ban­dė 14, 1 proc. gy­ven­to­jų. 2016 m. šis ro­dik­lis sie­kė 11,5 proc. 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris