Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

Miglė Petkutė
2024-07-25
Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje – yra išties jaudinantys“, – sako Kolumbijos universiteto reprodukcinių mokslų profesorė Yousin Suh.
Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe
Mokslininkai imunosupresantą rapamiciną pavadino „paradigmos pokyčiu“ menopauzės tyrimuose. Jie vertino, ar vaistas gali sulėtinti kiaušidžių senėjimą, atidedant menopauzę. „Tam tikra prasme, mūsų rezultatai yra per geri, kad būtų tiesa – šie rezultatai yra tarsi sapnas, tapęs realybe“, – sakė jie.

Atsirado vilties
 
Tyrimas, kurio tikslas yra pritaikyti imunosupresantą rapamiciną, buvo pavadintas „paradigmos pokyčiu“ menopauzės tyrimuose. Mokslininkai vertino, ar vaistas gali sulėtinti kiaušidžių senėjimą, atidedant menopauzę, pailginant vaisingumą ir sumažinant su amžiumi susijusių ligų riziką. Tyrime, kuris galiausiai apims daugiau nei tūkstantį moterų, dabar dalyvauja 34 moterys, kurių amžius siekia iki 35 metų. Kasdien prie šios iniciatyvos prisijungia vis daugiau dalyvių, rašo „The Guardian“.
 
Jau minėtoji Y.Suh bei Kolumbijos universiteto Irvingo medicinos centro moterų sveikatos asociacijos profesorius ir Reprodukcinės endokrinologijos bei nevaisingumo skyriaus vadovas Zev Williams kartu vadovauja tyrimui. Y.Suh teigė, kad ankstyvieji rezultatai leido tikėtis, jog vaistas, nepatiriant šalutinių poveikių, galėtų sumažinti kiaušidžių senėjimą 20 proc.

 
„Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje – yra išties jaudinantys. Tai reiškia, kad moterims, kurios turi su amžiumi susijusių vaisingumo problemų, dabar atsiranda viltis“, – sakė Y.Suh.
 
Tyrėja atkreipė dėmesį, kad mažiausiai 12 mokslininkų komanda, dirbanti prie šio tyrimo, kurio bendra kaina viršija 1 mln. JAV dolerių, turi „daug vilčių, jog rezultatai bus tokie pat sėkmingi ir išplėtus tyrimo mastus“.
 
„Tam tikra prasme, mūsų rezultatai yra per geri, kad būtų tiesa – šie rezultatai yra tarsi sapnas, tapęs realybe“, – sakė profesorė.
 
Užteks nedidelės dozės
 
Maža savaitinė rapamicino dozė sulėtina kiaušidžių veiklą, kad jos išskirtų tik 15 kiaušinėlių per mėnesį. Y.Suh ir Z.Williams apskaičiavo, kad tai sumažina organų senėjimą 20 proc. Kadangi rapamicinas yra pigus, dažnai ir plačiai naudojamas vaistas, patvirtinus rezultatus pažanga tik dar labiau greitės. Vaistas gali pailginti gyvenimo trukmę nuo devynių iki keturiolikos procentų, kartu atgaivinant senstančią imuninę sistemą ir organus.

 
„Štai kodėl tyrimo nebuvo padaryta anksčiau: tai brangus tyrimas ir nors daugybė moterų iš jo gaus naudos, farmacijos įmonės nerodo noro investuoti, nes nėra galimybės uždirbti iš nepatentuoto vaisto“, – sakė jis.
 
Tyrimo metu vartojamas rapamicino kiekis yra mažas (moterims tris mėnesius skiriama 5 mg per savaitę), palyginti su 13 mg per dieną, kuriuos transplantacijas patyrę pacientai vartoja daugybę metų. Tačiau dozės yra kritiškai svarbios – per didelis rapamicino kiekis gali visiškai sustabdyti ovuliaciją ir dar nežinoma, ar per papildomą laiką, kurį gyvens kiaušidės, folikulų kokybė nepablogės, tad kiaušinėliai gali turėti daugiau genetinių anomalijų.
 

Pavėlins mirtingumą
 
Tyrimai rodo, kad moterys, kurių menopauzė yra vėlesnė, linkusios gyventi ilgiau, o tos, kurioms natūrali menopauzė įvyksta iki keturiasdešimties metų, du kartus dažniau miršta anksčiau, nei tos, kurioms natūrali menopauzė įvyksta tarp 50 ir 54 metų, rašė CNN.
 
„Kai moteris stovi ant trisdešimtmečio slenksčio arba jį peržengia, jos audiniai veikia aukščiausiu pajėgumu, deja, kiaušidės jau rodo akivaizdžius senėjimo požymius“, – teigia Kalifornijos Buck instituto, pirmojo pasaulyje biomedicinos tyrimų instituto, skirto būtent senėjimo mokslui, asistentė profesorė J.Garrison.
 
Senstančių kiaušidžių pasekmės yra daugiau nei vaisingumo klausimas. Sunkumai ypač pasireiškia menopauzės metu, kai moteris nustoja turėti menstruacijų ciklą.
 
„Kai kiaušidės nustoja veikti dėl menopauzės, jos nebegamina hormonų kokteilio, svarbaus bendrai sveikatai palaikyti, – CNN aiškino J.Garrison. – Net ir sveikoms moterims tai žymiai padidina insulto, širdies ligų, kognityvinių sutrikimų, nemigos, osteoporozės, svorio padidėjimo ir artrito riziką – tai yra mediciniškai patvirtinti faktai.“

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

      P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

      „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...
      E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

      E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

      „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...

      Budinti vaistinė


      Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

      Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

      Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
      Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

      Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

      Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

      razinka


      Sveika šeima


      Grožio paslaugų sektorius gražus ne visada

      „Sulaukiame pranešimų, kad įmonė dirba nelegaliai arba kad po suteiktos procedūros dėl neužtikrintos įrangos ar įrankių saugos atsiranda sveikatos sutrikimų“, – pasakoja Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vyr. specialistė Viktorija Kokštytė. N...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai



      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Pabėgti nuo alopecijos
      Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
      Erzelynė: galvose ir kitur
      Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur
      Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
      Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji

      Naujas numeris