Tūkstantis ir viena naktis kalėjime

Janis Muchks
2021-02-18
31 metų Luojain al Hathloul paleista Jungtinėms Amerikos Valstijoms atnaujinus spaudimą Saudo Arabijai dėl žmogaus teisių padėties. Aktyvistė buvo areštuota 2018 metų gegužę drauge su keliolika kitų moterų, kai buvo likusios vos kelios savaitės iki istorinio sprendimo atšaukti dešimtmečius Saudo Arabijoje galiojusį draudimą moterims vairuoti.
Tūkstantis ir viena naktis kalėjime
Saudo Arabija, moterų teisės, aktyvistė, vairavimas, kalėjimas, Loujain al-Hathloul.

Kalėjime buvo kankinama
31 metų L.al-Hathloul buvo suimta prieš trejetą metų. Tuomet teisėsauga šalyje surengė operaciją, skirtą išgaudyti aktyvistus, oponuojančius šalies įstatymams, kurie riboja moterų teisę vairuoti automobilį. Ji pasakojo šeimai, jog kalinimo metu patyrė daugybę kankinimų bei buvo seksualiai išnaudojama. Šiuos kaltinimus šalies tarnybų atstovai atkakliai neigė, tačiau tai nesutrukdė Jungtinių Tautų organizacijai oficialiai pasmerkti aktyvistės suėmimą.
 
Teismas nuteisė L.al-Hathloul dėl kaltinimų kenkiant nacionaliniam saugumui, siekio pakeisti Saudo Arabijos politinę sistemą ir santykių su užsienio vyriausybėmis bei kovos už žmogaus teises grupėmis.
Užsienio spaudos publikuotame šešių puslapių L.al-Hathloul bylos apmokestinimo lape, skyrelyje „Įvykdyti nusikaltimai“ buvo įrašyta „aktyvūs veiksmai, nukreipti prieš karalystę“, taip pat įvardinti ir kontaktai su užsienio žurnalistais bei diplomatais.

 
Kaltinimai buvo grindžiami keletu tariamai iš sulaikytosios aktyvistės gautų tiesioginių prisipažinimų. Oficialiuose bylos dokumentuose teigiama, kad aktyvistė prisipažino, jog kreipėsi dėl darbo JT, o taip pat teigė palaikiusi ryšius su žmogaus teisių organizacijomis „Amnesty International“ ir „Human Rights Watch“.
 
Taikoma lygtinė bausmė
 
Net po paleidimo aktyvistei atsipalaiduoti nebus galimybės. Dar trejetą metų jai taikoma lygtinė bausmė, kurios metu moteris galės būti tuojau pat suimta už net menkiausios neteisėtos veiklos įtarimą.
Didžiąją dalį įkalinimo laiko susirašinėdama su tėvais bei jų lankymosi metu L.al-Hathloul pasakojo apie patiriamus sunkumus. Vėliau žiauraus elgesio su nuteistąja aktyviste atvejus paviešino jos broliai ir seserys, gyvenantys už Saudo Arabijos ribų. Šiuos patvirtino ir kitos šalyje kalėjusios, bet šiuo metu užsienyje gyvenančios moterys.
 
L.al-Hathloul teigė, kad sulaikyta ji buvo išprievartauta ir kankinta. Tardymų metu jai ant veido dėtas skuduras, ant kurio piltas vanduo, kad būtų sunku kvėpuoti.  Kankinta moteris ir elektra.
Pasak šeimos, L.al-Hathloul du kartus skelbė bado streiką, protestuodama prieš įkalinimo sąlygas bei dėl to, jog jai buvo uždrausta bendrauti su artimaisiais.
Saudo Arabijos valdžia ne kartą neigė kaltinimus kankinimais ir seksualine prievarta kalėjimuose, tačiau, nepaisant to, sulaukia tarptautinio spaudimo bei tarptautinių organizacijų pasmerkimo.
 

„Džiaugiamės dėl jos paleidimo, tačiau kova už teisingumą dar nesibaigė, - spaudai sakė L.al-Hathloul brolis Walidas al-Hathloulas. - Turėtume labai sunkiai dirbti, kad iškovotumėme teisingumą.“
Šeima taip pat ragina žmones susilaikyti nuo teiginių, jog L.al-Hathloul buvo „išlaisvinta“. „Jos paleidimas iš įkalinimo, kuris draudžia nepriklausomą jai pateiktų kaltinimų tyrimą, draudžia laisvai judėti ir keliauti, nėra laisvė, - sakė Walidas al-Hathloulas. - Todėl esame toli nuo teisingumo.“
 
Pagelbėjo naujoji JAV administracija
L.al-Hathloul iš įkalinimo įstaigos paleista mažiau nei po savaitės, kai Baltieji rūmai paragino karalystę paleisti politinius kalinius, įskaitant moterų teisių aktyvistus. JAV prezidentas Joe Bidenas pažadėjo daryti spaudimą Saudo Arabijai, kad ši gerintų situaciją su žmogaus teisių apribojimais šalyje, teigdamas, kad buvo atsisakyta prezidento Donaldo Trumpo nenoro kritikuoti pastaraisiais metais užklupusią karalystės priespaudą prieš nepritariančius esamai politinei bei socialinei situacijai.

JAV valstybės departamento atstovas Nedas Price'as teigė, kad L.al-Hathloul paleidimas, nepaisant visų aplinkybių, „sveikintinas įvykis“.
 
Kalbėdamas Valstybės departamento posėdyje, politikas teigė, kad departamentas, sužinoję apie aktyvistės paleidimą iš kalėjimo, „atidžiai stebi šią bylą“. Jis atsisakė patikslinti, ar valstybės sekretorius Tony Blinkenas spaudė Saudo Arabiją ją paleisti praėjusią savaitę vykusio skambučio su Saudo Arabijos užsienio reikalų ministru metu.
„Kiekvienuose santykiuose, nesvarbu, ar tai būtų vienas artimiausių mūsų sąjungininkų, partnerių ar saugumo partnerių, niekada neatsisakysime savo vertybių, niekada nepaliksime savo principų už durų“, - sakė jis.
 
Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas „Twitter“ paskyroje taip pat rašo: „Džiaugiuosi Loujain al-Hathloul išlaisvinimu ir džiaugiuosi šiuo palengvėjimu kartu su jos šeima“.
Įkalinimo laikotarpiu L.al-Hathloul gavo kelis tarptautinius apdovanojimus, įskaitant 2019 m. „PEN America“ apdovanojimą. Dar dvi moterų teisių aktyvistės - Nassima al-Sada ir Maya'a al-Zahrani, - kurios buvo areštuotos kartu su Loujain al-Hathloul, lieka sulaikytos, praneša „Amnesty International“.

 
Tarp kitko
Saudo Arabija tik 2019 m. leido moterims keliauti į užsienį be jų globėjų vyrų pritarimo. Karalystės sprendimas buvo priimtas po ilgus metus trukusios aktyvistų kampanijos ir po tarptautinės bendruomenės dėmesį atkreipusių kelių jaunų moterų pabėgimo iš šalies dėl itin griežtų joje galiojančių įstatymų ir papročių. Šios moterys nuo savo globėjų bėgo nepaisydamos virtinės Saudo Arabijoje jau įvykdytų reformų, įskaitant istorinį draudimo moterims vairuoti panaikinimą. Karalystė buvo vienintelė pasaulio valstybė, kurioje galiojo toks draudimas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris