Šioje šalyje nėra vietos vėžininkams

Eimantas Šaulitis
2020-02-21
Sunkią ligą įveikęs olandas buvo „išspirtas“ iš antrąja gimtine tapusios Naujosios Zelandijos. Buvęs vėžininkas – tik potenciali našta valstybei. Europinių tvarkų liekanas ardantis Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Džonsonas kuria naują imigracijos politiką. Pavyzdys jam - Okeanija.
Šioje šalyje nėra vietos vėžininkams
Olandas Stefas Groen Naujojoje Zelandijoje su šeima plėtojo verslą, tačiau susirgęs kraujo vėžiu pagal galiojančias sveikatos normas tapo našta vietinei sveikatos sistemai ir buvo priverstas palikti šalį.

Jungtinės Karalystės ateitis?
Naujoje Zelandijoje apsigyventi norinčių užsieniečių likimą apsprendžia vadinamoji taškų sistema. Šie skiriami pagal žmogaus išsilavinimą, įgūdžius, darbo patirtį, amžių. Negana to, potencialus atvykėlis privalo atitikti „priimtiną sveikatos normą“. Ši susideda iš trijų pagrindinių kriterijų. Imigrantas turi: 1. Nekelti potencialios grėsmės visuomenės sveikatai. 2. Nebūti galima našta viešajai sveikatos paslaugų teikimo sistemai. 3. Būti fiziškai tinkamas Naujoje Zelandijoje planuojamam darbui atlikti.
 

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Džonsonas Australijoje ir Naujoje Zelandijoje naudojamą taškų sistema paremtą modelį nurodo kaip įkvėpimo šaltinį, kuriant valstybės imigracijos politiką po Brexit`o. Skelbiama, kad Ministrų kabinetas jau sutarė, jog taškų sistema šalyje įsigalios nuo kitų metų pradžios. Premjeras tvirtina, kad naujoji tvarka sustabdys nekvalifikuotų, menką pridėtinę vertę kuriančių migrantų srautą. Jungtinei Karalystei nebereikalingi gali tapti sunkias ligas įveikę žmonės. Tokių pavyzdžių Naujoje Zelandijoje nesunku rasti jau dabar.
 
Sujauktas gyvenimas
Stefas Groen (48 m.) prieš penkiolika metų persikėlė iš Nyderlandų į Naująją Zelandiją. Karjera klostėsi neblogai – jis tapo tulpių ūkio vadovu. Deja, prieš kelerius metus Stefui buvo nustatyta ketvirtos stadijos limfoma. Vyro viza būtų leidusi gydytis Naujoje Zelandijoje, tačiau jis pasirinko Olandijos medikus. Praėjo metai. Chemoterapijos ir natūralaus gydymo dėka liga atsitraukė. Vyras su drauge ir sūneliu grįžo į Naująją Zelandiją. Visgi čia neužsibuvo dėl imigracijos taisyklių. Darbo vizos prašymas buvo atmestas, nes didelė tikimybė, kad per dešimt metų liga atsinaujins. Esą vyras - sunki našta vietinei sveikatos sistemai.
 
Stefo tautiečiai liko šokiruoti, kad jis buvo „išspirtas“ iš namais tapusios šalies. „Vos grįžę sulaukėme kvietimų į radijo ir televizijos laidas. Žmonės Nyderlanduose nesupranta griežtos zelandiečių migracijos politikos“, - sakė Stefas. Jis manė, kad dvišalė prekybos sutartis leidžia olandams ir zelandiečiams laisvai gyventi ir dirbti vieni kitų šalyse. Šiaurės Nyderlanduose apsigyvenusio vyriškio sveikata dabar stabili. Tačiau jo asmeninis gyvenimas nebuvo toks.
 
Šeima Naujojoje Zelandijoje paliko namą, automobilį ir daug žadantį tulpių auginimo verslą. „Likome be namų, be nieko. Trejus metus trunkantis pasivažinėjimas amerikietiškais kalneliais tęsiasi, - pasakoja vyras, kuriam vis dėlto pavyko tėvynėje nusipirkti nediduką namelį, gauti keletą darbo pasiūlymų. - Mums nutiko daugybė blogų dalykų. Šiuo metu turime nedidelį daržovių verslą, kurį ateityje norėčiau paversti tulpių ūkiu su nauju šiltnamiu.“ Gyvenimas gerėja, bet vyrui „vis dar skauda“ dėl to, kad buvo priverstas palikti Naująją Zelandiją.

 
Keistas onkologo įvertinimas
Lūžio tašku šioje istorijoje vyras laiko itin negatyvią onkologo iš Zelandijos prognozę. Hematologas Naujosios Zelandijos migracijos tarnybai pateikė pažymą, kurioje tvirtino, kad panašiais į Stefo atvejais tikimybė išgyventi dar bent 10 metų yra lygi 58 proc. „Onkologo iš Olandijos prognozė buvo gerokai šviesesnė. Klausiu savęs, kaip rezultatai gali būti tokie skirtingi. Juk abu specialistai tyrė tą patį žmogų – mane“, - sako Stefas. Vyras pasakojo patikinęs Imigracijos tarnybą, kad likęs Naujoje Zelandijoje sveikatos priežiūros sąskaitas jis apmokėtų iš asmeninių lėšų, bet valdininkai liko nepalenkiami.
 
Onkologų nuomonių išsiskyrimą galima paaiškinti skirtinga mokslinių šaltinių baze. Naujojoje Zelandijoje, kaip ir Nyderlanduose, limfoma gydoma, laikantis Šiaurės protokolo. 2008 m. publikuotas tyrimas skelbia, kad pagal Šiaurės protokolą gydomos limfomos atkryčiai per pirmuosius penkerius metus yra itin reti, vėliau sergamumas didėja. Kita vertus, 2012 m. paskelbtame tyrime pateikiamos niūresnės limfomos pacientų prognozės. Naujosios Zelandijos sveikatos ministerijos atstovai bando įtikinti, kad vienas kitam prieštaraujantys tyrimai, o ne politinė reikšmė lėmė skirtingą onkologų nuomonę.

 
Tarp kitko 
Europos sveikatos draudimo kortelė galioja ir po Brexit`o. Į Britaniją vykstantys atostogautojai ja galės naudotis visus 2020-uosius metus. Ar ji tebebus naudinga, vykstantiems į Britų salyną kitąmet, priklausys nuo Jungtinės Karalystės ir Europos Sąjungos (ES) susitarimų. Šiuo metu kortelė suteikia teisę į valstybinį gydymą, jei susirgote ar susižeidėte bet kurioje ES valstybėje narėje. Taip pat Šveicarijoje, Norvegijoje, Islandijoje ir Lichtenšteine.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris