Politikai: situacija valdoma. Medikai: katastrofa

Inga Markeliūtė
2020-05-14
Rusijoje sergančiųjų skaičiui rekordiškai augant, šalies prezidentas Vladimiras Putinas teigia, jog reikia švelninti karantiną, kitaip ekonomika neatlaikys. Gydytojai ragina susilaikyti nuo tokių žingsnių, mat sveikatos apsaugos sistema vargu ar atlaikys jai tekusį krūvį. Medikai atviri: pajėgų trūksta, o politikai gyvena iliuzijų pasaulyje.
Politikai: situacija valdoma. Medikai: katastrofa
„Akivaizdu, kad ventiliatoriai buvo spaudžiami iki maksimalių limitų. Preliminari mūsų informacija leidžia daryti prielaidas, kad įranga perkaito ir dėl to kilo gaisras“, - apie gaisrą vienoje Sankt Peterburgo ligoninėje naujienų agentūrai „Intefax“ sakė šaltinis.

Faktas 
Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas antradienį pareiškė, kad jam nustatyta COVID-19 ir kad jis yra ligoninėje, pranešė šalies naujienų agentūros. „Taip, susirgau. Gydausi“, – D.Peskovą citavo naujienų agentūros TASS ir „Interfax“.

 
Dėl gaisro kalti ventiliatoriai

Moteris, pageidavusi išlikti anonimė, „The Guardian“ žurnalistui papasakojo apie darbo sąlygas vienoje Sankt Peterburgo gydymo įstaigoje. „Iš ligoninės kartais neišeinu savaitę. Trūksta personalo. Tarp gydytojų yra nemažai sergančių: vieni - sunkiai, kiti - lengvesne forma. Pacientai vežami konvejeriu, mums trūksta visko. Net nežinau, kaip papasakoti, kokiame siaube gyvename. Atrodo, kad vyksta karas, tik sužeistieji be šautinių žaizdų. Mes, paprasti darbuotojai, tik girdim ir vykdom nurodymus. Net neturim teisės pasakyti „ne“. Dar kaltinimų sulaukiam, nes juk viršininkai viską daro puikiai, klysta tik paprasti žmogeliai“, - pasakoja slaugytoja dirbanti moteris. 

„The Guardian“ praneša, jog antradienį Rusijos atsakingos institucijos pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl dviejų gaisrų. Paskutinis kilo vienoje iš Sankt Peterburgo ligoninių. Jo metu žuvo 5 pacientai prijungti prie plaučių ventiliavimo aparatų. Tyrėjai daro prielaidą, jog gaisras kilo dėl plaučių ventiliatorių perkaitimo. „Akivaizdu, kad ventiliatoriai buvo spaudžiami iki maksimalių limitų. Preliminari mūsų informacija leidžia daryti prielaidas, kad įranga perkaito ir dėl to kilo gaisras“, - naujienų agentūrai „Intefax“ sakė šaltinis. Rusijos agentūros praneša, kad plaučių ventiliatoriai neseniai buvo pagaminti vienoje šalies gamyklų, tačiau šios informacijos ligoninės nepatvirtino. „Dabar visi jau aprimo. Nė vienas evakuotas pacientas nebuvo pervežtas į kitą ligoninę. Šiuo metu tiek personalas, tiek pacientai yra saugūs“, - duodamas interviu vietos televizijai teigė ligoninės vyriausiasis gydytojas Valery Strizheletsky.

Šis gaisras kilo praėjus vos porai dienų nuo to, kai panašiomis aplinkybėmis ugnis įsiplieskė vienoje Maskvos ligoninių, kur gydomi koronavirusu užsikrėtę pacientai. Čia taip pat įtariama, jog gaisro priežastis - perkaitęs plaučių ventiliatorius. Tyrėjai sako, kad pradėtas ikiteisminis tyrimais ir šių gaistų kaltininkai turės būti patraukti baudžiamojon atsakomybėn dėl netyčinio gyvybių atėmimo. Taip pat bus tiriama, ar ligoninė atitiko priešgaisrinio saugumo reikalavimus.
Antradienio duomenimis, Rusija pagal sergančiųjų COVID-19 skaičių yra antroje vietoje pasaulyje po JAV.
 
Paskelbė medikų sąrašą
Pasak Rusijos sveikatos apsaugos ministro Michailo Muraškos, maždaug 80 tūkst. žmonių šiuo metu yra hospitalizuoti, o per tūkstantis prijungti prie plaučių ventiliavimo aparatų. Pareigūnai atkreipia dėmesį į laiku priimtą sprendimą uždaryti šalies sienas, taip pat testavimą ir infekuotųjų sekimą plačiu mastu, tačiau kritikai abejoja dėl pateiktų skaičių patikimumo. Prieš savaitę grupė Rusijos gydytojų internete paskelbė nuo COVID-19 mirusių medikų, įskaitant ir dalies dirbusių Baltarusijoje, sąrašą, kuriame tuomet nurodyta 111 pavardžių.


Nemažiau aistrų nei gaisrai kelia ir mįslingi gydytojų iškritimai pro langą. Tokių iš viso jau trys atvejai. Paskutinis nutiko prieš porą savaičių. Skubios pagalbos skyriaus gydytojas Aleksandras Šulepovas iš Voronežo srities „iškrito“ pro langą ir šiuo metu yra sunkios būklės, pranešė „Laisvosios Europos radijas“. Anksčiau jis teigė, kad net ir sergantis buvo verčiamas dirbti.

Gegužės pradžioje vyr. gydytoja Jelena Nepomniaščaja veteranų ligoninėje Krasnojarske mirė iškritusi pro penkto aukšto langą. Vietos žiniasklaida rašė, kad moteris iškrito dalyvaudama konferenciniame pokalbyje su sveikatos apsaugos ministru. Esą jie kalbėjo, kaip vieną patalpų paversti tinkama COVID-19 sergantiems pacientams gydyti. Pasak žiniasklaidos, J.Nepomniaščaja griežtai prieštaravo šiai idėjai. Pati pirmoji iš gydytojų pro langą „netyčia“ iškrito greitosios pagalbos centro vadovė Natalija Lebedeva. Ji ligoninėje buvo gydoma nuo COVID-19.

Gydytojai ne kartą akcentavo, jog jiems trūksta tiek apsaugos priemonių, tiek pajėgų. Tačiau vos užsiminę apie tokius dalykus sulaukia gydymo įstaigų spaudimo paneigti situaciją.


Tarp kitko
Ekspertų teigimu, Rusijos provincijoje perspektyvos liūdnos – nepakankamai aprūpintas medicinos personalas yra priverstas tvarkytis su milžinišku pacientu antplūdžiu.
Remiantis 2017 m. Maskvoje įsikūrusio Ekonominių ir politinių reformų centro atliktos vyriausybės pateiktų skaičių analizės duomenimis, nuo 2000 m., kai V.Putinas pirmą kartą atėjo į valdžią, iki 2015 m. buvo uždaryta maždaug pusė šalyje veikusių ligoninių.
Oficialiai tokios reformos vadinamos sveikatos priežiūros „optimizacija“ - esą kuriamas glaudesnis aukštesnio lygio institucijų tinklas. Tačiau Rusijos provincijoje, pasak ekspertų, neliko prieinamos sveikatos priežiūros.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris