Pirmą kartą paskiepyta nuo melanomos

Amelija Trumpytė
2024-05-02
„Užuot sėdėjęs, laukęs bei tikėjęsis, kad vėžys niekada negrįš, turiu galimybę apsimauti bokso pirštines ir pakovoti“, – sako pirmasis pasaulyje individualizuotos melanomos vakcinos sulaukęs britas Steve’as Youngas. Mokslininkams atvėrus naują puslapį kovoje su vėžiu, tikimasi, kad novatorišką gydymą netrukus bus galima pritaikyti ir kitiems vėžio tipams.

Jaudinanti galimybė kovoti
 
Didžiojoje Britanijoje šiuo metu vyksta svarbus pirmosios pasaulyje individualizuotos mRNA vakcinos nuo mirtingiausios odos vėžio formos – melanomos – bandymas. Tarptautiniame tyrime dalyvaujantys britai tiria 70 pacientų aštuoniuose skirtinguose centruose Londone, Mančesteryje, Edinburge ir Lidse. Siekiant geriausio rezultato, tiriamiems pacientams per pastarąsias 12 savaičių turėjo būti chirurgiškai pašalinta didelės rizikos melanoma. Kai kuriems jų suleidžiama fiktyvi injekcija arba placebas, tačiau nė vienas dalyvis nežino, kas jiems tenka.
 
Pirmasis vakcinos sulaukė Londone gydomas 52 metų muzikantas Steve'as Youngas iš Hertfordšyro grafystės. Paaiškėjo, kad nedidelis gumbelis galvoje, kurį S.Youngas ignoravo daugiau nei dešimtmetį, buvo melanoma. Pernai rugpjūtį darinys išoperuotas.

 
„Diagnozė buvo didžiulis šokas. Dvi savaites praleidau galvodamas, kad mano tėtis mirė nuo emfizemos, kai jam buvo 57 metai, o aš mirsiu dar jaunesnis“, – pasakoja muzikantas.
 
Dabar, tapęs pirmuoju melanomos vakcinos gavėju, jis sakė esantis pozityviai nusiteikęs. „Kai tik buvo paminėta ši mRNA technologija, iškart ja susidomėjau. Taip pat jaučiuosi ir šiandien – esu susijaudinęs, – BBC „Radio 4 Today“ programai kalbėjo S.Youngas. – Pagaliau turiu realią galimybę išties ko nors imtis, kovodamas su organizmo priešu. Tyrimai rodo, jog vis dar yra tikimybė, kad vėžio ląstelės plūduriuoja nepastebėtos. Taigi, užuot tiesiog sėdėjęs, laukęs ir tikėjęsis, jog vėžys niekada negrįš, dabar turiu galimybę apsimauti bokso pirštines ir pakovoti.“
 
Individualizuota vakcina
 
Naujasis skiepas yra individualizuota neoantigenų terapija (INT). Ji sukurta imuninei sistemai suaktyvinti ir ją įgalinti kovoti su specifiniu paciento vėžio bei naviko tipu. Injekcija atpažįsta iki 34 neoantigenų ir suaktyvina priešnavikinį imuninį atsaką. Londono universiteto koledžo ligoninės (UCLH) gydytojai skiria ją kartu su kitu vaistu – pembrolizumabu, arba „Keytruda“, kuris taip pat padeda imuninei sistemai naikinti vėžio ląsteles.
 
„Tai individualizuota terapija ir tam tikra prasme ji daug „protingesnė“ nei vakcina. Terapiją visiškai pritaikome pacientui. Kitam žmogui tos pačios terapijos negalėtume taikyti, nes, tikėtina, jis turės individualius antigenus“, – sako UCLH tyrėja daktarė Heather Shaw.
 
Galutinis tikslas, medikės teigimu, yra išgydyti pacientus nuo vėžio. „Be abejo, tai yra varomoji jėga ir tikslas. Taikydami šią terapiją, iš tiesų kovojame su teorine vėžio pasikartojimo rizika. Naikindami „pabėgusias“ piktybines ląsteles, kurių neaptinkame skenuodami pacientus, mažiname tikimybę, kad liga atsinaujins“, – sako ji.

 
Gydytojos teigimu, realu tikėtis, jog terapija bus itin veiksminga imunoterapinė priemonė, ypač dėl to, kad ji pasireiškia santykinai toleruojamu šalutiniu poveikiu: nuovargiu ir skaudančia ranka. „Daugumai pacientų tai pasirodė ne baisiau nei gripo ar Covid-19 vakcina.“
 
Ateityje – vakcina kitiems vėžio tipams
 
Šiuo metu vakcina tiriama ir dėl galimybės gydyti kitas vėžio formas – plaučių, šlapimo pūslės ir inkstų.

 
Voriko universiteto profesorius Lawrence'as Youngas sako, kad ši melanomos vakcina – vienas įdomiausių pokyčių šiuolaikinėje vėžio terapijoje. „Pastaraisiais metais susidomėjimą vakcinomis nuo vėžio paskatino gilesnis supratimas, kaip organizmas kontroliuoja imuninį atsaką, – sako jis. – Vakcinos, pagrįstos paties paciento naviko imuniniu profiliu, kūrimas yra daug paprastesnis. Tikimės, kad šis metodas galės būti taikomas ir kitiems vėžio atvejams, pavyzdžiui, plaučių ar storosios žarnos vėžiui.“
 
Farmacijos kompanijos „MSD Research Laboratories“ viceprezidento Vassiliki Karantza teigimu, kompanija yra pasiryžusi skatinti mokslinius tyrimus ir siekti naujoviškų gydymo metodų kuo ankstesnėse vėžio stadijose. „Šis tyrimas parodo mūsų nuolatines pastangas tobulinti naujas gydymo galimybes pacientams, sergantiems melanoma. Tikimės, kad išsami klinikinė programa plėtosis tiriant ir kitus navikų tipus.“

 
Tarp kitko
Kuo anksčiau melanoma nustatoma, tuo didesnė tikimybė, kad gydymas bus sėkmingas. Kada verta pasitikrinti:
atsiradus naujam, greitai augančiam dariniui odoje,
atsiradus naujam neįprastam asimetriškam apgamui,
senam apgamui ėmus keisti formą ar spalvą.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Regos netekęs Ričardas: galvojau, kad gyvenimas – baigtas

    Regos netekęs Ričardas: galvojau, kad gyvenimas – baigtas

    „Regos netekau kai man buvo 25-eri. Gal ir anksčiau jutau tam tikrus ženklus, lankiausi pas oftalmologus, pradėjau ne&scaron...
    A.Dulskas: hemorojus – nėra „small talk“ tema

    A.Dulskas: hemorojus – nėra „small talk“ tema

    „Malonu, kai kas nors patapšnoja per petį ir pasako, kad gerai ką nors padarei“, – pastebėjo šieme...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių lentynose trūksta kompensuojamųjų vaistų

    Vaistinių lentynose trūksta kompensuojamųjų vaistų

    Pasibaigus pandemijai daugelis šalių susidūrė su vaistų trūkumu. Ir nors pamažu galima atsikvėpti, nes gamybai susireguliuo...
    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...

    razinka


    Sveika šeima


    Soliariumai – žalinga atgyvena?

    „Ruda oda nėra sveika. Tai oda, kuri gamino daug melanino, nes bandė apsisaugoti nuo daromos žalos“, – soliariumų mėgėjus perspėja gydytoja dermatovenerologė Justė Kantauskaitė. Kaip saugiai patamsinti po žiemos išblyškusią odą ir ko svarbu pasiteirauti, apsilankius soliariume, pataria specialistai.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Sparnuotieji spąstai
    Henrikas Vaitiekūnas Sparnuotieji spąstai
    Kas galėtų paneigti?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas galėtų paneigti?
    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas

    Naujas numeris