Perversmas Mianmare: kodėl įvyko ir kas apie jį žinoma?

Janis Muchks
2021-02-04
Mianmaro (Birmos) kariuomenė nutraukė dešimtmetį trukusį demokratinį periodą, pradėdama perversmą prieš populiariausią šalies politinę partiją ir jai vadovaujančią buvusį Nobelio taikos premijos laureatę Aung San Suu Kyi (75 m.).
Perversmas Mianmare: kodėl įvyko ir kas apie jį žinoma?
Mianmaro kariuomenė pirmadienį užgrobė valdžią, kulminaciją pasiekus prieš kelias savaites kilusiai įtampai su šios Pietryčių Azijos valstybės civiline lydere Aung San Suu Kyi ir jos vyriausybe.

Pandeminė situacija šalyje
Mianmare koronavirusu apsikrėtusių žmonių skaičius - 140 354.
Pasveikusių 125 324.
Mirusių 3138.
Per dieną vidutiniškai nustatoma 200 naujų atvejų.
Nepaisant neramumų šalyje tikimasi, jog 2 mln. COVD-19 vakcinos dozių, kuriuos buvo nupirktos iš gamintojų „AstraZeneca/Covishield“, atkeliaus laiku, pirmąją vasario mėnesio savaitę.
Iš viso šalis, kaip teigia Mianmaro sveikatos apsaugos ministerijos atstovai, iki balandžio mėnesio planuoja gauti 30 mln. vakcinos dozių. Šalyje gyvena apie 50 mln. gyventojų.



Beveik demokratinė sistema
Ankstyvą pirmadienio rytą vietos laiku šalies ginkluotosios pajėgos perėmė visišką Mianmaro vyriausybės kontrolę, sulaikydami Aung San Suu Kyi - tautos lyderę - ir aukščiausius jos Nacionalinės demokratijos lygos (NLD) partijos narius.
Tuomet kariuomenė savo televizijos stotyje paskelbė, kad ji išliks valdžioje vienerius metus, o aukščiausią valdžią turės vyresnysis generolas Minas Aungas Hlaingas. Neaišku, kas bus po 12 mėnesių, nors kai kurie įtaria, kad kariškiai nežada pasitraukti. Jie valdė šalį dešimtmečius iki 2011 m., kai buvo priversti įvykdyti kuklias demokratiją palaikančias reformas. Tam tikrą kontrolę perleido tik po daugelį metų trukusio JAV ir kitų tautų politinio bei ekonominio spaudimo.
 
Bet ta beveik demokratinė sistema nebeveikė generolams, kurie bijojo, kad jų galutinis autoritetas valdžioje bus apribotas. Taigi, užuot leisdamos toliau augti Mianmaro demokratijai ginkluotosios pajėgos nusprendė ją panaikinti.
 
Kodėl dabar?
Reaguodama į NLD pergalę rinkimuose lapkričio mėnesį, kariuomenė ir jos politinis sparnas iškart pareiškė, kad rinkimai buvo surežisuoti, nors užsienio stebėtojai ir Tautos rinkimų komisija paskelbė, kad didelio masto sukčiavimų nebuvo. Buvo prieita iki to, kad reikalauta naujų, kariuomenės prižiūrimų rinkimų, pateikti 200 skundų vietos rinkimų agentūroms, o byla perduota šalies Aukščiausiajam Teismui.
Paskutinę savaitę kariuomenės atstovas perspėjo, kad ginkluotosios pajėgos gali „imtis veiksmų“, jei į jų teiginius apie sukčiavimą nebus atsižvelgta rimtai.
 
„Jei ši problema nebus išspręsta, ji kliudys šalies kelią į demokratiją, todėl tai turi būti išspręsta pagal įstatymą“, - sakė kariškių atstovas.
Naujajam parlamentui planuojant surengti pirmąją šios savaitės sesiją, turinčioje patvirtinti rinkimų, kurie, anot kariškių, buvo apgaulingi, rezultatus, kariuomenės vadovai galiausiai nusprendė imtis veiksmų.
 


Sulaukė tarptautinės reakcijos
Baltųjų rūmų spaudos sekretorius Jenas Psaki ir valstybės sekretorius Antonijus Blinkenas išplatino pareiškimus, kuriuose smerkia perversmą, o pats A.Blinkenas pirmadienį grasino veiksmais.
„Jungtinės Valstijos per pastarąjį dešimtmetį panaikino sankcijas Birmai, remdamiesi stebima pažanga demokratijos link“, - sakė jis, naudodamas buvusį šalies pavadinimą. „Jei matysime, jog ši pažanga pradės judėti priešinga linkme būsime priversti tuojau pat peržvelgti savo sprendimą dėl sankcijų nutraukimo“, – tęsė jis.
 
Sureagavo ir Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Džonsonas.
„Smerkiu perversmą ir neteisėtą civilių, įskaitant Aung San Suu Kyi, įkalinimą Mianmare. Reikia gerbti rinkimų rezultatus ir paleisti civilius lyderius“, – savo „Twitter“ paskyroje rašė JK premjeras.
Tačiau tikimybė, kad kariuomenė ims ir netrukus atsitrauks, anot ekspertų, itin maža. Naujoji JAV administracija greičiausiai turės atnaujinti finansines sankcijas Mianmarui. Tai iš esmės sugrąžintų visą padėtį iki tos, kuri šalyje vyravo 2011 m. iki įsigaliojant demokratinėms reformoms.

„Tai dar vienas nelemtas posūkis ilgame Mianmaro kelyje į demokratiją. Perėjimas prie demokratijos iš karinio režimo yra labai sunkus, to tikrai buvo galima tikėtis“, - sakė Teksaso Ostino universiteto docentė Amy Liu
 
Gyventojai kol kas reaguoja ramiai
Mianmaro gyventojai atrodo sunerimę, tačiau nepanikuoja. Nors pirmadienio rytą jie nubudo šalyje, kurioje nutrauktos visos komunikacijos, tai - jau ne pirmas kartas. Šalyje praeityje jau įvyko du perversmai - 1962 ir 1988 m.
Nors nepranešta apie plataus masto pasipriešinimą ar protestus iš civilių gyventojų pusės, buvo lokalizuotų pasipiktinimo akcijų, įskaitant medicinos darbuotojų streiką.


 
Kas yra Aung San Suu Kyi?
75 metų Aung San Suu Kyi yra Mianmaro nepriklausomybės didvyrio gen. Aung San duktė, nužudyto prieš pat šaliai iškovojant nepriklausomybę nuo britų kolonijinio valdymo 1948 m. Nepaisant to, kad daug metus politikė praleido namų arešte, ji išliko populiari visuomenėje. O 2015 m. lapkričio mėn. Ji atvedė NLD į pergalę per pirmuosius atvirus Mianmaro rinkimus per 25 metus ir tapo faktinė šalies lyderė.
 
Ji ėmėsi daugybės politinių veiksmų, o konkrečiai jos 2020 m. kovo mėn. pastangos iš dalies pakeisti Mianmaro konstituciją ir galutinai atimti iš kariuomenės valdžią šalyje. Siūlomi pakeitimai, kaip sumažinti karininkams skirtų vietų skaičių, Parlamente sulaukė daugumos palaikymo. Tačiau reformos nepavyko. Jas vetavo kariuomenės atstovai.
Šiuo metu politikė yra suimta.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris