Patrankų mėsa pagal putiną

Aneta Vaitkienė
2022-07-18
Kas tai per Donbaso apsauga, kai visus vyriškos padermės gyventojus susemia tiesiog iš gatvės ir išvaro mirti? Tai ta garsioji laisvė ir taika, kurią į Ukrainą giriasi nešanti rusijos imperija.
Patrankų mėsa pagal putiną
Vadinamosiose LPR ir DPR respublikose vyrai buvo „mobilizuojami“ (o tiksliau – pagrobiami) iš visur: tiesiai iš gatvės, iš darbų, iš parduotuvių. „Mobilizuotojai“ nekreipia nė mažiausio dėmesio į ligas ir net neįgalumą.

Vienintelė oficiali „mobilizacija“
Vadinamosiose LPR ir DPR respublikose „mobilizacija“ prasidėjo dar kelios dienos prieš karo pradžią ir kone iškart įgavo įspūdingus mastelius. Vyrai buvo „mobilizuojami“ (o tiksliau – pagrobiami) iš visur: tiesiai iš gatvės, iš darbų, iš parduotuvių. „Mobilizuotojai“ nekreipė nė mažiausio dėmesio į ligas ir net neįgalumą. Miestai tiesiogine prasme ištuštėjo, gamyba sustojo, mat visi vyrai iš ten buvo išsiųsti į skerdynes.
 
Dar vasarį Luhansko (Ukraina) gyventojos Annos vyras Andrejus (jo vardas pakeistas) gavo šaukimą į karinės registracijos ir įdarbinimo tarnybą. Andrejus yra LPR valstybinio banko, pagrindinio respublikos banko, darbuotojas. Jis tikėjosi, jog darbdavys jam suteiks „rezervaciją“ (rus. бронь) – vienintelį legalų būdą išvengti mobilizacijos. Tačiau Andrejus visgi buvo mobilizuotas, ir vyro Anna nebepamatė.
Rytų žmogaus teisių grupės duomenimis, iki birželio vidurio Donbase buvo per prievartą mobilizuota apie 140 tūkst. žmonių.

 
Tinka visi be apribojimų
Jau po to, kai Annos vyras iškeliavo kariauti, ji sužinojo, kad jis turėjo galimybę išvengti dalyvavimo karo veiksmuose... už pusantro tūkstančio dolerių kyšį. Apie tai jai pasakojo pažįstami, kuriems pavyko išvengti siuntimo į frontą. Mainais už tokią sumą šauktinis LPR/DPR gali likti tarnauti Luhanske ar Donetske ir dirbti padalinyje – namų ruošos darbus arba vairuotoju.
 
Pasak Annos pažįstamų bei kitų nepriklausomų šaltinių, Donetske kyšio suma svyruoja nuo vieno iki dviejų tūkstančių dolerių. Žmonės atneša pinigus į karinės registracijos ir įdarbinimo biurą, o vėliau šios lėšos paskirstomos karinių dalinių komendantams. Šie karo prievolininkui išduoda pažymą, kad jis yra paskirtas į konkretų padalinį ir dirba vidaus darbą.
 
„Bet jei patekai į karą, tau jau niekas nepadės. Kai kurie bandė paveikti medicinos tarybą, kad sugrįžtų. Vos ne rankas ir kojas laužėsi (bet veltui). Pas juos vyras, turintis stuburo išvaržą, sėdi priešakinėse linijose be jokios pagalbos ilgiau nei dvi savaites. Dvi savaites, kad tave kur!“, – sako Anna.
 
17 žmonių – vieni šarvai
Gegužės viduryje socialiniuose tinkluose išplito vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas LPR „liaudies milicijos“ 206-ojo pulko karių žmonų mitingas. Jie tvirtino, kad rusų kariuomenė pasitraukė iš Charkovo srities, pametusi savo vyrus. Po savaitės rusijos NTV kanalas parodė istoriją, skirtą „mergaitei iš Antracito kalnakasių miestelio“. Ją neva užverbavo Ukrainos specialiosios tarnybos ir už 300 JAV dolerių per mėnesį ji rašė „provokuojančias žinutes grupėse ir privačiuose pokalbiuose, kuriuose bendrauja mobilizuotų Luhansko piliečių artimieji“.
 
Siužete taip pat rodomas ir populiarus vaizdo įrašas iš mitingo, kurį Luhanske surengė mobilizuotųjų žmonos. Prie filmuotos medžiagos pridedamas komentaras: „Žodis į žodį, klastotės, kurias į pokalbius ir tinklus sumetė Ukrainos specagentė iš Antracito“.

 
Iškart po vaizdo įrašo paskelbimo Luhansko valstybės saugumo ministerijos nariai pradėjo lankytis „WhatsApp“ pokalbių apie mobilizaciją dalyvių butuose. Jie pasiūlė arba išduoti pokalbių svetainėse skelbiamą informaciją, susijusią su bet kokiu nepasitenkinimu „specialia operacija“, arba vykti su jais „į skyrių“. Po šių vizitų bet kokie bandymai surengti gatvės akcijas Luhanske nutrūko.
 
Anna pasakoja, kad mobilizuotiems trūksta uniformų ir drabužių. Visos jų žmonų gaunamos karinės išmokos – iki 70 tūkstančių rublių (apie 1091 Eur) per mėnesį – skiriamos kariaujančių vyrų drabužiams ir maisto siuntiniams. „Jie visi turi tik nušiurusias uniformines kepures. Septyniolikai žmonių – viena šarvinė liemenė ir vienas sovietmečio laikų šalmas. Nežinau, kaip įmanoma kovoti“, – sako Anna. Moterys savo vyrams kelnes, kojines ir apatinius perka pačios – respublikų kariuomenėse jų nedalija. O ir pačią uniformą reikia įsigyti už savo pinigus karinėje parduotuvėje.
 
Pasmerkti žūti

Ukrainos žurnalistas Hleb Holod du mėnesius tyrė šios „mobilizacijos“ mastelius ir detales. „Taip, iš tiesų, viena šarvinė liemenė septyniolikai žmonių, – Annos pasakojimą patvirtina jis, – ir šaudo jie iš XIX amžiaus pabaigos šautuvų, kuriuos TSRS nustojo gaminti po Antrojo pasaulinio karo. Iš esmės šiuos vyrus tiesiog pasiuntė mirti kaip tikrą patrankų mėsą, nes kovoti jiems teko prieš šiuolaikiškai ginkluotą Ukrainos kariuomenę.“
 
H.Holod pasakojimu, paprasto civilio, nekarinės profesijos vyro, pagrobto tiesiai iš gatvės ir net neapmokyto bei įmesto tiesiai į karo lauką su palaikiais drabužiais ir prieštvanine ginkluote, tikimybė išgyventi prilygsta stebuklui: „Matėme įrašus su belaisviais, kuriuos Ukrainos kariai užtiko tiesiog laukuose, be ginklų ir be šarvuotės, tiesiog apvilktus chaki spalvos drabužiais. Na, kokius jie gali turėti šansus?“

 
Komentaras
Politinių ir pilietinių technologijų specialistas, pirmasis krašto apsaugos ministras ir signataras Audrius Butkevičius:

- Nieko nėra naujo pasaulyje. Dar Didžiojoje Ordoje, užpuolikams tikintis, kad miestų ir pilių gynėjams bus gaila šaudyti į savus, dažnai priešais kariuomenę būdavo varomos moterys iš užgrobtų miestų. O juk rusai yra Ordos paveldėtojai, taip kad gyventojų grobimas ir „rekrūtavimas“ jiems nėra naujiena.
Tačiau vargu ar šitokia „mobilizacija“ vykdoma, kad ukrainiečiams būtų gaila šaudyti į Donetsko ar Luhansko mobilizantus. rusijos taktika čia greičiausiai pagrįsta tuo, jog tikrąją mobilizaciją paskelbti politinių galimybių nėra. Paimkime kad ir Karaliaučiaus sritį, kuri iš esmės yra viena didelė karinė bazė. Jau dabar jos gatvės pripildytos Ukrainoje suluošintų rusų karių, labai daug jų žuvo. Mobilizacijos paskelbimas pasmerktas žlugti – tai reikštų visišką politinį putino fiasko. Net jei ir pavyktų surinkti dar vieną kitą milijoną šauktinių, nuo pat pirmosios dienos tai būtų milžiniškos sąnaudos. Juos juk reikia aprengti, apginkluoti, apgyvendinti ir išmokyti kariauti. rusija tokių resursų jau nebeturi.
Ir jau kai tokia nemotyvuota, menkai apmokyta bei prastai ginkluota „patrankų mėsa“ atsistoja prieš Ukrainos kariuomenę... Napoleonas yra pasakęs: Dievas palaiko ne didesnius batalionus, o tuos, kurie dažniau ir taikliau šaudo.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

      „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

      „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

      Budinti vaistinė


      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

      Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

      razinka


      Sveika šeima


      Velykiniai troškimai: ir pavalgyti, ir sulieknėti

      Šv. Velykų pusryčiai – laukiamiausia šventės akimirka ar stresas, vien pamąsčius apie valgiais nukrautą stalą? Mitybos specialistų teigimu, giliai įsišaknijusios „dėkis dar“ ir naujosios „dietų“ kultūros sandūra turi skaudžių pasekmių: abiem atvejais formuojasi blogi mitybos įpročiai...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai



      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
      Ar gudresnis valgo skaniau?
      Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

      Naujas numeris