Pasaulio futbolo čempionato prabanga ir skurdas

Aneta Vaitkienė
2022-11-28
Pirmą kartą istorijoje FIFA pasaulio čempionatą rengia Kataras – 11 581 km² ploto turinti šalis Artimuosiuose Rytuose tarp Saudo Arabijos ir Persijos įlankos. Pirmosios grupių etapo rungtynės įvyko šią savaitę.
Pasaulio futbolo čempionato prabanga ir skurdas
Kiekvienas aistruolis, atvykstantis į Katare vykstantį pasaulio futbolo čempionatą, privalo pateikti neigiamą koronaviruso PGR tyrimo rezultatą.

Saugumas pandemijos kontekste
Kad saugiai įgyvendintų 2022 m. sveiko futbolo pasaulio taurės projektą, Kataro valstybė suvienijo jėgas su FIFA ir PSO. Projekto tikslas – ne tik užtikrinti pasaulio futbolo čempionato dalyvių bei žiūrovų sveikatą ir saugą, bet ir sukurti jo palikimą būsimiems sporto renginiams.
 
Antai, organizatorių pranešimu, kiekvienas aistruolis, atvykstantis į Katare vykstantį pasaulio futbolo čempionatą, privalo pateikti neigiamą koronaviruso PGR tyrimo rezultatą. Jei tai greitasis testas, jį reikės atlikti likus dienai, o standartinį PGR – likus 48 valandoms iki atvykimo. Nuo rugsėjo 4 d. šalyje įvestas privalomas testavimas, o dar viena atsargumo priemonė kovojant su pandemija Katare – mobilioji aplikacija vyresniems nei 18 metų piliečiams. Visi atvykę asmenys turės ją atsisiųsti, kad valdžios institucijos galėtų stebėti jų judėjimą ir sveikatos būklę. Žaidėjai ir komandų darbuotojai privalės atlikti greituosius testus kas dvi dienas.

 
Išplėtojo klinikų paslaugas
Išskirtiniuose pranešimuose Kataro naujienų agentūrai (QNA) Aukščiausiojo sveikatos priežiūros komunikacijos komiteto pirmininkas Ali Abdullah Al Khateris atskleidė, kad atvykę aistruoliai gali gauti medicininę pagalbą bet kurioje šalies ligoninėje, medicinos centruose ir privačiose ar valstybinėse klinikose, nesvarbu, ar tai būtų skubios pagalbos tarnybos, ar įprastinis gydymas.
 
FIFA Pasaulio taurės metu kiekviename šalies stadione rungtynių dienomis į didelius incidentus reaguos mobiliųjų komandų padalinys ir specialios komandos, palaikomos reguliarios greitosios medicinos pagalbos tarnybų. Rungtynių dienomis kiekviename stadione taip pat bus mobilus reagavimo į didelius incidentus padalinys. Šiuose padaliniuose bus visi ištekliai, reikalingi laikinai lauko gydymo vietai įrengti su įvairiomis palapinėmis, kuriose sergantys ir sužeisti pacientai galės būti gydomi pagal jų būklę.
 
Savo ruožtu FIFA Pasaulio taurės Katare Sveikatos strateginės lyderystės grupės vadovas dr. Ahmedas Al Mohammedas specialiame pareiškime kalbėjo, jog „Hamad Medical Corporation“ atliks pagrindinį vaidmenį teikiant paslaugas stadionuose ir vietose, kur bus surengtos rungtynės. A.Al Mohammedas pasakojo Kataro valstiją turint didelę ir įvairialypę patirtį, pastaraisiais metais rengus aukšto lygio sporto renginius, o sveikatos priežiūros komandos suvaidinus svarbų vaidmenį remiant sėkmingą šių turnyrų organizavimą. Jis pridūrė, kad šie įvykiai, įskaitant 2019 m. FIFA pasaulio klubų taurę Katare, 2019 m. pasaulio lengvosios atletikos čempionatą ir 2021 m. FIFA Arabų taurę Katare, leido sveikatos priežiūros sektoriui įgyti vertingos patirties ir išbandyti savo planus reaguoti į didelius incidentus prieš ką tik prasidėjusį čempionatą.
 
Daug išmoko per COVID-19
Kataras – 15-oji pasaulyje ir vienintelė arabų šalis, įtraukta į Vokietijos žurnalo „Der Spiegel“ klasifikaciją šalims, kurios geriausiu būdu susidorojo su COVID-19 pandemija. Šis laimėjimas pastaraisiais metais gali būti ryškiausias Kataro sveikatos sektoriaus sėkmės įrodymas, nuo 2011 m. palyginti nedidelėje šalyje atsidarius 10 naujų ligoninių ir 16 pirminės sveikatos priežiūros centrų, taip pat daug naujų specializuotų įstaigų, įskaitant skubios pagalbos ir skubios pagalbos skyrius.

 
Kataras pasižymi pažangiomis greitosios medicinos pagalbos ir chirurginių paslaugų teikimo paslaugomis, dėl kurių jis tapo viena geriausių šalių saugaus eismo srityje. Reagavimas po avarijos buvo patobulintas siekiant sumažinti žuvusiųjų ir rimtų sužalojimų skaičių, nes telefono reakcijos laikas į avariją buvo apie 6 sekundes. 91 proc. atvejų avarijos vietą pasiekti Kataro sostinėje Dohoje prireikė 7 minučių, o už jos ribų – 8 minutes.
 
„Svarbu pažymėti, – priduria agentūra QNA– ‑ kad per pastaruosius 15 metų „Hamad Medical Corporation“ ligoninių tinklui suteikė Tarptautinės jungtinės komisijos (JCI) akreditaciją. „Hamado“ ligoninė ir įstaigos gavo daugiau nei 40 akreditacijų, o Pirminės sveikatos priežiūros korporacija trečią kartą gavo Kanados tarptautinę akreditaciją, neskaitant apdovanojimo už į pacientą orientuotą priežiūrą.“
 

MOPH Greitosios medicinos pagalbos departamento direktorius dr. Mohammedas Al Hajri pabrėžia, jog reagavimo į didelius incidentus sveikatos priežiūros sektoriuje planai buvo griežtai išbandyti neseniai vykusiose masinėse aukų modeliavimo pratybose. Pratybose išbandyti reagavimo į nelaimes sveikatos priežiūros sistemoje procesai. Tai leido atitinkamoms komandoms įvertinti veiksmų efektyvumą ir prireikus koreguoti planus bei protokolus.
 
Žuvo statybininkai
Prasidėjęs pasaulio futbolo čempionatas bus brangiausias čempionatų istorijoje. Katare jis sukėlė tikrų tikriausią statybų bumą, buvo nutiestas naujas metro tinklas, magistraliniai keliai, išplėstas oro uostas, pastatytas anksčiau planuotas Lusail miestas bei įgyvendinta dar daug kitų, smulkesnių projektų. FIFA duomenimis, Pasaulio taurės patalpų statybų įkarštyje buvo įdarbinta šiek tiek daugiau nei 30 tūkst. darbininkų.
 
Tačiau sunkus darbas dykumoje kartu su geriamojo vandens trūkumu ir prasta jo kokybe, apie kurią pasakoja grįžtantys į gimtines darbininkai, sukelia didelį pavojų jų sveikatai. Tarkim, tarp grįžusių iš darbo Artimuosiuose Rytuose 20–50 metų amžiaus gastarbaiterių iš Nepalo padaugėjo mirčių dėl inkstų nepakankamumo. FIFA ir Kataro pasaulio čempionato organizacinis komitetas pripažįsta žuvus apie 40 darbininkų, tiesa, ne visų jų mirtis tiesiogiai sieja su jų darbu.
 
„The Guardian“ tyrime nustatė, kad maždaug 70 proc. mirčių atvejų, susijusių su darbuotojais migrantais Katare, šalies gydytojai mirties priežastį priskiria staigiam širdies ar kvėpavimo sustojimui dėl „natūralių priežasčių“. „Amnesty International“ teigimu, Bangladešo vyriausybės dokumentai patvirtina šį skaičių. Be to, ataskaitose teigiama, kad karščio smūgis, išsekimas arba, veikiau, lengvos, bet negydomos ligos yra daugelio staigių nepaaiškinamų mirčių priežastys. Galutinis įvertinimas neįmanomas dėl turimų įrašų neišsamumo. Šiuo atžvilgiu lieka klausimas, kodėl Kataro valdžia neskelbia prasmingesnių dokumentų apie migrantų darbuotojų mirtis.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris