Palestinos medikai aukas dengia savo kūnu

Ringailė Gvildė
2021-06-17
Palestiniečiai teigia, jog Izraelio pajėgos, dėl kilusio konflikto taikosi tiek į palestiniečių protestuotojus, tiek į civilius, o medikai tampa Izraelio ir Palestinos konflikto įkaitais mėgindami padėti sužeistiesiems. Kito gyvybės gelbėjimas paramedikams tampa rizika paaukoti savąją. 
Palestinos medikai aukas dengia savo kūnu
Bassem Sadaqa rodo kulkos skylę, esančią jo vairuojamos greitosios pagalbos automobilio vairuotojo durelėse. Pasak jo, tai yra aiškus įrodymas, jog Izraelio pajėgos taikosi į Palestinos medikus ir tai jau tapo reguliaria praktika.

Apšaudomi greitosios pagalbos automobiliai
Vieno Palestinos kaimo gyventojai, protestuodami prieš dar vieną Izraelio posto įkūrimą kaimo žemėje susidūrė su naujakurių priešiškumu, pareikalavusiu begalės aukų. Niilinas yra žemės ūkio kaimas, kuriame gyvena daugiau nei šeši tūkstančiai žmonių, kurių pagrindinis pragyvenimo šaltinis – vertimasis ūkininkyste. Tačiau kaimas yra 17 km į vakarus nuo pagrindinio okupuoto Vakarų Kranto miesto Ramallah. Vietiniai kovoja, kad jiems priklausanti žemė nebūtų neteisėtai nusavinama ir tai nekainuotų žmonių gyvybių.

 
Protestai kilo po to, kai minėto kaimo žemės dalį užėmęs naujakurys perkėlė savo galvijus ganytis Palestinos žemėje, negana to, naujakurių grupės įsiveržė į kaimą, padegė laukus ir apgadino palestiniečių transporto priemones, o šimtai palestiniečių susirinko jų atremti. Vienas iš sužeistųjų buvo Niilino meras Emad Khawaja, kuriam Izraelio kariuomenė peršovė koją. Pirmąją protestų dieną buvo sužeista vienuolika palestiniečių, o antrąją – keturi. Niilino mero teigimu, pastaruoju metu pastebimas vis dažnesni protestuotojų apšaudymai. „Kulka išliks mano kojoje visą gyvenimą, nes jos pašalinimas galimai padarytų daugiau žalos, nei naudos“, - sako meras.
Bassem Sadaqa rodo kulkos skylę, esančią jo vairuojamos greitosios pagalbos automobilio vairuotojo durelėse. Pasak jo, tai yra aiškus įrodymas, jog Izraelio pajėgos taikosi į Palestinos medikus ir tai jau tapo reguliaria praktika.
 
Penkių vaikų tėvas gyvena Niiline ir 20 metų buvo Palestinos Raudonojo Pusmėnulio draugijos (PRCS) felčeris. „Pradžioje maniau, jog mūsų ambulatorijai priklausantis greitosios pagalbos automobilis buvo apdaužytas tiesiog važiuojant keliu, dėl atsimušančių akmenų, tačiau galiausiai buvo rastos kulkų skylės, ir jau ne vieną kartą“, - sako B.Sadaqa. Pasak jo, greitosios automobilio apšaudymas nebuvo vienkartinis netyčinis veiksmas. Jam teko vairuoti automobilį bešaudant į jį Izraelio pajėgoms ir šis manė, jog taip pat buvo taikomasi ir į jo gyvybę. Tuo metu jis kaip tik vyko suteikti pirmąją pagalbą sužeistiesiems protestuotojams ir juos išgabenti į ligoninę.  Didėjant sužalotų aukų skaičiui, būtent šis greitosios pagalbos automobilis turėjo visu greičiu važiuoti palei vingiuotus, siaurus kelius į kalvas ir žemyn slėniais, iš Niilino į Ramallaho ligoninę ir atgal.
 

Rizikuoja gyvybe
Penkerių metų darbo patirtį turintis paramedikas, jau septyniolika metų savanoriaujantis PRCS Abu Latifa sako, jog šiomis dienomis jo ir taip kupinas streso bei įtampos darbas tapo dar pavojingesnis ir dėl to, kad dabar eidamas padėti sužeistiesiems, negali būti tikras dėl savo paties gyvybės. Negana to, papildomų sunkumų kelia tai, kad nėra jokių sąlygų sužeistiems palestiniečiams suteikti kvalifikuotą gydymą po susišaudymų, kitų sužeidimų. Tenka pasiūlyti tik pirmąją pagalbą.
 
Paramedikai, savanoriai užpuldinėjami siekiant jiems užskirsti kelią iki sužeistųjų. „Teko dalyvauti protestuose, už tai man buvo sulaužyti keli kaulai ir praradęs sąmonę buvau tiesiog numestas užsibaigti šalikelėje. Mane netikėtai išgelbėjo pravažiuojantis moktociklistas, jis neliko abejingas ir nugabeno mane į artimiausią ligoninę, kurioje dar kurį laiką buvau be sąmonės“, - sako vienas paramedikų.
 
B.Sadaqa pasakoja, jog tapo itin sunku suvaldyti kylantį nerimą, stresą, kai nežinai, kuo baigsis kita minutė, o reikia sutelkti visas jėgas ir kaip įmanoma greičiau suteikti pagalbą sužeistiems protestuotojams. Tačiau kartais ir čia kelią pastoja Izraelio kareiviai, kurie atsisako praleisti greitosios pagalbos automobilius, kad šie pasiektų nukentėjusiuosius, leistų juos bent greitai surinkti ir nugabenti į vietos ambulatorijas ar ligonines. „Ne kartą pašauti žmonės mirė vietoje, nes mes tiesiog nespėjome prasibrauti pro priešiškai nusiteikusius kariškius. Dar sunkiau, kai susirėmimai vyksta naktį ir aplinkui net nėra žiniasklaidos, kuri užfiksuotų tokius atvejus, būtų mūsų liudininkais. O kartais, keliant auką į greitosios automobilį tiesiog gauname į pakaušį iš automato buožės“, - tikina A.Latifa ir sako, jog net ir labai išsekę, rizikuodami savo gyvybėmis, jie ir toliau dės maksimalias pastangas išsaugoti nukentėjusiųjų palestiniečių gyvybes.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
      R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

      R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

      Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

      Budinti vaistinė


      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

      razinka


      Sveika šeima


      Senjorų liūdesį vaiko kultūra

      Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai



      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris