Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?

Ringailė Gvildė
2020-11-23
Nuo pandemijos pradžios Kinija kaip įmanydama mėgina eliminuoti koronavirusą iš šalies, tačiau nedidelių židinių vis dar pasitaiko. Pastaruoju metu - dažniausiai įmonėse, kurios importuoja šaldyto maisto produkciją iš užsienio. Kinijos mokslininkai kelia versiją, kad koronavirusas gali plisti per šaldytų gaminių pakuotes. Tiesa, pasaulio organizacijų atstovai tai vadina spekuliacijomis.
Kinija: pandemija plinta per šaldytą produkciją?
Kadangi pastebima, jog vis dažniau koronaviru užsikrečia kinai, dirbantys įmonėse, kurios importuoja šaldytus maisto gaminius, keliama versija, jog COVID-19 - atsparus šalčiui ir gali išlikti ant pakuočių, jeigu jas prieš tai lietė koronavirusu užsikrėtęs asmuo.

Virusas atsparus šalčiui?
Kadangi pastebima, jog vis dažniau koronaviru užsikrečia kinai, dirbantys įmonėse, kurios importuoja šaldytus maisto gaminius, keliama versija, jog COVID-19 - atsparus šalčiui ir gali išlikti ant pakuočių, jeigu jas prieš tai lietė koronavirusu užsikrėtęs asmuo.
„Daugėja įrodymų, jog koronavirusas atvežamas į Kiniją ant maisto pakuočių iš tų šalių, kuriose dabar skaičiuojami itin dideli antrosios pandemijos bangos protrūkiai“, - sako vyriausiasis Kinijos epidemiologas Wu Zunyou.
Per pastaruosius penkis mėnesius ant įvairių šaldyto maisto pakuočių Kinijoje aptikta koronaviruso pėdsakų. Daugiausia ant šaldytų krevečių iš Ekvadoro, kalmarų iš Rusijos, žuvies iš Norvegijos ir Indonezijos, jautienos gaminių ir vištienos sparnelių iš Brazilijos.

 
Sulaukė kritikos
Praėjusį mėnesį Kinijos Qingdao mieste vėl buvo registruotas koronaviruso protrūkis. Kinų CDC pranešė, jog ant importuotų šaldytų menkių pakuočių aptiko gyvą koronavirusą. Taip pat tvirtina, kad kontaktas su gyvu nauju koronavirusu užterštu išoriniu įpakavimu gali sukelti infekciją.
Tačiau ši kinų teorija dėl COVID-19 galimybės ilgai išlikti gyvam ant šaldyto maisto pakuočių prieštarauja tarptautinių sveikatos institucijų reikalavimai. Pasaulio sveikatos organizacijos ir JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų (CDC) teigimu, tokia galimybė yra itin menka. Abi organizacijos reikalauja įrodymų, norint pagrįsti šią teoriją, mat be jų, tai - tik spekuliacijos.
 
Honkongo universiteto virusologijos profesorius Jin Dongyan sako, jog norint įrodyti, kad Qingdao mieste ant pakuočių rastas virusas gyvas, reikėtų ištirti juo užsikrėtusius įmonės darbuotojus ir tuos asmenis, kurie ruošė produkciją eksportui iš savo šalies, o gautus duomenis palyginti tarpusavyje. „Kiekvienas virusas turi savo žymes ir jeigu viruso variantai sutaptų, galima būtų daryti prielaidą, jog virusas tikrai išgyveno šaltyje. Kol kas taip tvirtinti pernelyg drąsu“, - sako profesorius.
Ir nors pasaulio bei kurie kinų virusologai sako, jog greičiausiai ant šaldyto maisto pakuočių randami koronaviruso fragmentai jau negyvi ir užkrato platinti negali, medicinos darbuotojai, dėvintys apsauginius kostiumus, renka importuotos šaldytos jautienos mėginius koronaviruso tyrimams maisto gamykloje Šanchajuje.
 
Sustiprintas importo tikrinimas
Qingdao mieste sustiprintas importuotų šaldytų gaminių ir importuojančiųjų įmonių darbuotojų tikrinimas dėl koronaviruso. Kas tris penkias dienas testuojami visi: krovikai, prekių paskirstymo ir logistikos padaliniai. Per keturias dienas mieste testai atlikti daugiau nei 10 milijonų gyventojų.

Dažniau testuojant lengviau atsekti užkrato šaltinius. Kinų valdžios pareigūnai sako, jog viename uostamiesčių užfiksuotas naujas COVID-19 atvejis darbuotojui, kuris iškrovė iš Vokietijos importuotą kiaulieną. Virusas patvirtintas ir ją vežusiam vairuotojui.
 
Tad nuo šios savaitės Kinijos valdžia įpareigojo, jog visos šaldyto maisto siuntos turi būti kruopščiai dezinfekuojamos prieš joms patenkant į šalies rinką. Toks pat reikalavimas taikomas ir visoms eksportuojamoms prekėms iš Kinijos bei jas gabenančiam transportui.
Kinijos muitinė pranešė, kad sustabdė 99 maisto kompanijų importą iš 20 šalių, kuriose, kaip teigiama, užsienio fabrikų darbuotojams buvo nustatyta COVID-19 liga.
Socialinėse medijose Kinijoje jau buvo iškelta mintis nutraukti bet kokį šaldyto maisto importą į šalį, siekiant išvengti papildomos rizikos vartotojams. Tačiau kinų virusologai sako, jog galimybė užsikrėsti nuo šaldyto maisto pakuočių yra itin maža, o dar labiau sumažėja prekes dezinfekuojant prieš joms patenkant į parduotuvių šaldytuvus.


 
Tarp kitko
Per 2019-uosius Kinija importavo apie 4,8 milijono tonų mėsos ir 6,2 milijono tonų jūros gėrybių.


Specialisto komentaras
Gydytojas infektologas biomedicinos mokslų habil. dr., profesorius Alvydas Laiškonis:

- Šią Kinijos teoriją dėl COVID-19 plitimo per šaldyto maisto pakuotes kol kas laikyčiau spekuliatyvia ir sutinku su PSO kritika. Manau, kad teoriją gali patvirtinti tik moksliniai tyrimai. Tačiau jau yra žinoma ir mokslo pagrįsta, jog ore ir aplinkoje virusas nesidaugina, tik gyvoje ląstelėje, žmogaus organizme. Tad hipotezė, jog koronavirusas ant šaldyto maisto pakuotės gyvas buvo atgabentas iš, tarkime, Brazilijos į Kiniją - tarsi iš fantastikos srities. Tiesa, vos pasauliui susipažinus su COVID-19, buvo manoma, kad jį temperatūros veiks stipriau ir šis mažiau plis vasaros metu ar žiemą. Tas nepasitvirtino. Tačiau jo plitimui vis tiek žūtbūt reikalinga gyva ląstelė. Kitaip jis neplis.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris