Kiaušiniai sukėlė salmoneliozės protrūkį JAV

Amelija Trumpytė
2024-09-12
JAV sveikatos apsaugos specialistai skelbia apie salmoneliozės protrūkį šalyje: pranešama apie 65 salmonelės bakterijomis užsikrėtusius žmones 9 valstijose. Ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) duomenimis, iki savaitgalio į ligoninę buvo paguldyti 24 žmonės. Apie mirties atvejus nepranešama.
Kiaušiniai sukėlė salmoneliozės protrūkį JAV
JAV – salmoneliozės protrūkis. Salmonelėmis užkrėsti kiaušiniai iš „Milo’s Poultry Farms“ paukštynų buvo išvežti į Viskonsiną, Ilinojų ir Mičiganą.

Atšaukė produkciją
 
Salmonelėmis užkrėsti kiaušiniai iš „Milo’s Poultry Farms“ paukštynų buvo išvežti į Viskonsiną, Ilinojų ir Mičiganą, praneša CDC. Žmonės apie susirgimus pranešė iš dar 6 valstijų: Kalifornijos, Jutos, Kolorado, Minesotos, Ajovos ir Virdžinijos. Nors skelbiama apie 65 užsikrėtimo salmonelėmis atvejus, tikėtina, kad tikrasis sergančiųjų skaičius yra daug didesnis.
 
„Kiaušiniai, pažymėti etiketėmis „Milo’s Poultry Farms“ ir „Tony's Fresh Market“, atšaukiami, nes jie gali būti užkrėsti salmonelėmis – bakterija, galinčia sukelti rimtas ir kartais mirtinas infekcijas“, – skelbia JAV maisto ir vaistų administracija (FDA).
 

Atšaukiama visų pakuočių dydžių ir galiojimo datų produkcija, o vartotojai, įsigiję šio prekės ženklo kiaušinių, griežtai raginami jų nevartoti.
 
Pavojinga pažeidžiamoms grupėms
 
FDA įspėja, kad Salmonella bakterijų sukelta infekcija galima susirgti vartojant žalius ar nepakankamai termiškai apdorotus kiaušinius.
Praėjus 12-72 valandoms po užsikrėtimo salmonelėmis žmogų ima kankinti apsinuodijimo simptomai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, karščiavimas, skrandžio skausmas.
 
Nors dauguma žmonių negydomi pasveiksta nuo salmoneliozės infekcijos maždaug per savaitę, pažeidžiamoms gyventojų grupėms, pavyzdžiui, vaikams, vyresnio amžiaus asmenims, nėščiosioms ar silpną imuninę sistemą turintiems žmonėms, ji gali būti mirtina.
 
Salmoneliozės prevencija
 
Kad būtų išvengta užsikrėtimo salmonelioze, prieš perkant kiaušinius FDA pataria atidaryti pakuotę ir apžiūrėti, ar kiaušiniai švarūs, ar lukštai neįskilę. Namuose kiaušinius rekomenduojama laikyti šaldytuve originalioje pakuotėje ir suvartoti per tris savaites. Kietai virtus kiaušinius patariama laikyti šaldytuve ir suvartoti per vieną savaitę.

 
„Rankas, indus, įrangą ir darbo paviršius, kurie lietėsi su žaliais kiaušiniais ar žalių kiaušinių turinčiais maisto produktais, nuplaukite karštu, muiluotu vandeniu, – rašoma FDA rekomendacijose. – Kiaušinius virkite tol, kol ir trynys, ir baltymai sukietės. Troškinius ir kitus patiekalus, kuriuose yra kiaušinių, reikia virti 71° Celsijaus temperatūroje. Norėdami įsitikinti, naudokite maisto termometrą.“
 
Receptams, kuriuose paprastai naudojami žali arba nepakankamai iškepti kiaušiniai (pavyzdžiui, Cezario salotų padažas, naminiai ledai), patariama naudoti pasterizuotus kiaušinių produktus.
 
Salmonelės – ne tik kiaušiniuose

 
Kiaušiniai – ne vienintelis produktas, kuriame slypi salmonelių bakterijos. Jų aptinkama ir kituose žaliuose arba nepakankamai termiškai apdorotuose produktuose: vištienoje, ekologiškame bazilike, maltoje jautienoje, riešutų svieste, žalioje sausainių tešloje, nepasterizuotame piene ir miltuose.
 
„Salmonelių, kurios dažnai aptinkamos gyvūnų išmatose, gausu aplinkoje, – priduria Masačusetso bendrosios ligoninės infekcinių ligų specialistė Elizabeth Hohmann. – Jų rastume ant daugelio negyvų objektų, dirvožemyje ir ant mašinų, ypač drėgnoje aplinkoje.“
 
2025 m. įsigalioja naujos JAV žemės ūkio departamento taisyklės, padėsiančios paprasčiau atšaukti tam tikrus maisto produktus. „Tačiau ir mes patys galime imtis veiksmų, kad išvengtume apsinuodijimo maistu ir salmonelių sukeltų ligų“, – teigia E.Hohmann.
 
Ji pataria karštu vandeniu ir muilu plauti pjaustymo lentas ar lėkštes, ant kurių dedamas žalias maistas. Jei įmanoma, naudoti atskiras pjaustymo lenteles produktams, mėsai ir žuviai; greitai gendančius, paruoštus arba likusius maisto produktus atšaldyti arba užšaldyti per dvi valandas. Visada gerai nusiplauti rankas su muilu ir vandeniu prieš ruošiant maistą ir po kontakto su gyvūnais, pasinaudojus tualetu ar pakeitus sauskelnes. Ypač atsargiai reikėtų tvarkyti augintinio išmatas, o po to kruopščiai nusiplauti rankas. Mažiems vaikams nerekomenduojama liesti didelės rizikos gyvūnų, tokių kaip vėžliai, varlės, vištos ar antys, kurių žarnyne gali būti gausu Salmonella bakterijų.
 
„Niekas nemėgsta paranojikų, kurie salotų lapus plauna su muilu. Tačiau apie tai verta pagalvoti, ypač jei namuose gyvena jautresnių, pažeidžiamų asmenų“, – sako gydytoja.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Receptas medikų sveikatai – festivalis „Medfest“

    Receptas medikų sveikatai – festivalis „Medfest“

    Už profesionalios gydytojo šypsenos slepiasi sudėtinga emocinė realybė: nuolatinis stresas, didžiulė atsakomybė ir intensyv...
    E.Machtejevienė: sunkiausia buvo įtikinti, jog vaisių įmanoma gydyti

    E.Machtejevienė: sunkiausia buvo įtikinti, jog vaisių įmanoma gydyti

    „Didžiausia laimė, tai – sveika šeima, o ypač sveika nėščioji ir sveikas vaisius. Mūsų specialybė yra i&...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Motociklininkus pražudo noras paskraidyti

    „Tyrimai ne kartą parodė, kad motociklų saugumas yra keliomis dešimtimis kartų mažesnis nei automobilių“, – sako kelių eismo specialistas Saulius Šuminas. Vis dažniau pasigirstant pranešimų apie A1 kategorijos transporto priemonių avarijas, specialistai įspėja nepasiduoti norui praskrieti gatvėm...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?
    Miško maudynės su ponia Apolonija
    Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija

    Naujas numeris