Karolis III – vienas žymiausių alternatyviosios terapijos šalininkų

Aneta Vaitkienė
2022-09-16
„Praėjusį vakarą, keturiolika minučių po dešimtos, jos karališkoji didenybė princesė Elizabeth, Edinburgo hercogienė, saugiai pagimdė princą“, – šitaip apie naujojo Jungtinės Karalystės karaliaus Karolio III gimimą 1948 m. lapkričio 15 d. paskelbė „The London Gazette“.
Karolis III – vienas žymiausių alternatyviosios terapijos šalininkų
Karalius Karolis III ne kartą kritikuotas, kad naudojasi viešąja ir labdaringa veikla reklamuodamas alternatyvią mediciną ir užsidirbdamas pinigų iš „manekeno“.

Alternatyviosios medicinos šalininkas
Karališkoji šeima ne sykį buvo pagauta laikantis šiek tiek alternatyvaus požiūrio į klasikinę mediciną – ne išimtis ir naujasis karalius Karolis III, buvęs Velso princas.
 
Jo diskusijos su pirmaujančiais sveikatos apsaugos specialistais apie alternatyviosios medicinos vaidmenį Didžiosios Britanijos nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) darbe tęsėsi ilgą laiką. 2006 m. aukščiausiame PSO sprendimus priimančiame organe – 59-ojoje Pasaulio sveikatos asamblėjoje – Velso princas net rėžė kalbą apie tradicinės medicinos pasiekimų integravimą į šiuolaikinius gydymo metodus. Joje jis, įvykius nušvietusio „The Times“ teigimu, išreiškė rimtą susirūpinimą dėl pirmaujančių ekspertų reikalavimų neleisti pacientams laisvai naudotis alternatyvia medicina NHS.
 

Vyriausias karalienės Elžbietos II sūnus, kaip vienas žymiausių JK alternatyviosios terapijos šalininkų, išreiškė tvirtą įsitikinimą, kad gydytojai sąmoningai neteisingai interpretuoja jo paramą gydymui, pavyzdžiui, homeopatijai. „Clarence House“, karališkosios šeimos narių rezidencijos, atstovų spaudai pasakojimu, kreipdamasis į PSO Velso princas ragino „naudoti alternatyvius gydymo metodus“.
 
Tiesą sakant, princas visada, kur tik tai atrodė daugiau mažiau tinkama, nevengė pasisakyti už požiūrių derinį, ir tokio derinio veiksmingumas, „Clarence House“ teigimu, buvo įrodytas. Princas nuoširdžiai mano, kad šiuolaikinė medicina turėtų plėtoti holistinį požiūrį, naudojant geriausius papildus, kurių daugelis rūšių yra išpuoselėti senovės tradicijų, pagrįstų poreikiu išlaikyti pusiausvyrą ir harmoniją tarp sielos, kūno ir aplinkos.
 
Kalbėdamas PSO susitikime, Velso princas paragino sveikatos ministrus ir kitus politikos formuotojus atsisakyti tradicinės nuostatos, kad sveikata teikiama tik per sveikatos departamentą. Tik bendromis pastangomis galima pateikti išsamų bendro atsigavimo vaizdą, pabrėžė Velso princas.
 
Kovotojas už ekologiškumą
„Forbes Life“ teigimu, jau daugiau nei penkis dešimtmečius naujasis Jungtinės Karalystės karalius kovoja su klimato kaita, miškų naikinimu, vandenynų tarša ir biologinės įvairovės nykimu. Jis taip pat remia ekonomikos atsigavimo idėją per stabilios rinkos koncepciją – rinkos, kuri palaiko stabilų kainų lygį.
 
2020 m. princas Čarlzas Pasaulio ekonomikos forume Davose pristatė „Terra Carta“ projektą, kurio tikslas buvo surinkti 10 mlrd. JAV dolerių tvarioms investicijoms. Projektas „Terra Carta“ buvo pagrįstas ekonominių procesų restruktūrizavimo ir pertvarkymo principais, atsižvelgiant į aplinkai draugiškesnę verslo praktiką.
 

1990 m. princas Čarlzas įkūrė įmonę „Duchy Originals Limited“, bendradarbiavusią su „Waitrose“, kad pristatytų ekologiškų produktų, pagamintų iš Velso princo Highgrove dvare užaugintų ingredientų, prekės ženklą. Pirmasis „Waitrose Duchy Organic“ prekės ženklo produktas, patekęs ant Didžiosios Britanijos piliečių stalo, buvo avižiniai sausainiai. Pelnas iš pardavimo buvo skiriamas Velso princo fondo labdarai. Dešimtajame dešimtmetyje „Duchy Originals“ produktais buvo pradėta prekiauti ūkininkų parduotuvėlėse ir nepriklausomose delikatesų parduotuvėse, o plečiantis 2000-aisiais pasirinktas produktų asortimentas buvo plačiai prieinamas daugumoje didžiųjų JK prekybos centrų. Iki 2008 m. „Duchy Originals“ pardavimai siekė daugiau nei 7 mln. svarų sterlingų.
 
Siekdamas paremti žemės ūkio gamybą ir pritraukti naujų specialistų į pramonę, 2012 m. princas Čarlzas inicijavo „Duchy Future Farming“ programos pradžią. Programos konsultantai susidomėjusius Didžiosios Britanijos ūkininkus mokė ekologinio ūkininkavimo metodų. Iki 2015 m. programoje sudalyvavo daugiau nei 3 tūkst. entuziastų.
 
Vaistai iš natūralių ingredientų
Elžbietos II sūnaus interesai apima ne tik ekologišką mitybą, bet ir vaistus. 2008 m. ta pati „Duchy Originals“ sudarė partnerystės sutartį su „Nelsons“ dėl vaistų gamybos iš žolelių linijos. Tačiau šis projektas sulaukė prieštaringų atsiliepimų. Žymiausi britų mokslininkai teigė, kad „Duchy Originals“ reklamuoja vaistus, pagamintus remiantis moksliškai nepagrįstais duomenimis.

 
Daug kritikos sulaukė princo Čarlzo reklamuota žolelių detoksikacijos tinktūra „Duchy Herbals Detox“, sukurta kiaulpienių ir artišokų ekstrakto pagrindu. Pagrindinis Didžiosios Britanijos papildomos ir alternatyviosios medicinos ekspertas Edzardas Ernstas „The Guardian“ sakė, kad princas Čarlzas naudojasi viešąja ir labdaringa veikla reklamuodamas alternatyvią mediciną ir užsidirbdamas pinigų iš „manekeno“. Išskyrus tariamai autoritetingus karališkosios šeimos nario pareiškimus, nėra jokių įrodymų, kad tinktūros vartojimas turėtų kokios nors naudos sveikatai. „Reikėtų paimti kelis savanorių kraujo mėginius ir pažiūrėti, ar tas ar kitas toksinas iš organizmo pasišalina greičiau nei įprastai. Bet kur yra veiksmingumą įrodantys tyrimai? Jų nėra, o priežastis paprasta: šie produktai neturi jokio detoksikuojamojo poveikio“, – kalbėjo E.Ernstas.
 
Kiti mokslininkai pritarė Ernsto skepticizmui dėl detoksikacijos. „The Voice of Young Science“ jaunųjų mokslininkų grupė atliko tyrimą, kurio ataskaitoje teigiama, jog vartotojai yra klaidinami teiginiu, kad išgėrus tinktūros organizme nevyksta aktyvių cheminių pokyčių. Teiginiui pritarė ir Didžiosios Britanijos dietologų asociacija, atmetusi mintį, kad pavojingi toksinai išvis kaupiasi organizme.
 
Visų tikėjimų gynėjas
Kiekvienas britų monarchas turi daugybę titulų, ir Karolis III nėra išimtis. Visas karalienės Elžbietos II titulas buvo: „Dievo malone Elžbieta II iš Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės ir kitų jos karalysčių bei teritorijų, Sandraugos vadovė, tikrojo tikėjimo gynėja“ (angl. Defender of the Faith). Paskutinis punktas susijęs su šventa monarcho pareiga išsaugoti tautinį tikėjimą, kuris nuo Henriko VIII valdymo laikų yra krikščionybė. Tačiau žodis „gynėjas“ gali būti interpretuojamas įvairiai, taip pat ir kaip „rėmėjas“. Ir per daugiau nei 500 metų, praėjusių nuo šios formuluotės pataisymo, Didžioji Britanija tapo daugiataute ir daugiakultūre šalimi.
 
2008 m. princas Charlesas paskelbė, kad įžengdamas į sostą, jis ketina pakeisti formuluotę į „Defender of Faith“ – be artikelio „the“, perteikiančio konkretaus tikėjimo reikšmę, o ne tikėjimą apskritai (lietuviškai šis skirtumas turėtų skambėti maždaug kaip „Tikrojo tikėjimo gynėjas“ ir „Tikėjimo gynėjas“). Princas pabrėžė, kad šalyje, kurioje dabar gyvena įvairių tikėjimų žmonės, monarchas turi rūpintis visų religijų, o ne tik anglikonų bažnyčios apsauga.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris