JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

Algimantas Kripas
2024-04-18
Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie tai žinojo tiek medikai, tiek ir politikai.
JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas
Užkrėsto kraujo skandalas yra vadinamas didžiausiu skandalu per visą NHS istoriją. Net ir praėjus dešimtmečiams, nukentėjusieji vis dar reikalauja kompensacijų.

Eksperimentavo su berniuku
 
Colin Smith mirė sulaukęs septynerių. Berniuką kamavo hemofilija. Visgi vaiko gyvybę atėmė ne liga, o jos gydymas. Vos 10 mėnesių C.Smith buvo užkrėstas ŽIV. Į vaiko organizmą virusas pateko kartu su hemofilijai gydyti naudotu kraujo preparatu iš JAV. Praėjus 34 metams po berniuko mirties, jo tėvus sukrėtė žinia: BBC atliktas tyrimas parodė, kad Colin gydęs profesorius Arthur Bloom nepaisė savo paties nustatytų taisyklių.
 
Profesoriaus A.Bloom skyrius parengė vidines Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) gaires. Jose nurodyta, kad dėl galimų infekcijų pavojaus, importuotų kraujo preparatų negalima skirti vaikams. Likus daugiau nei metams iki pirmojo C.Smith gydymo etapo, prof. A.Bloom parašė laišką, skirtą hemofilijos gydymo centrams. Jame šie buvo raginami pacientus gydyti termiškai apdorotais kraujo preparatais. Profesoriaus teigimu, jie turėtų būti skiriami anksčiau negydytiems pacientams. Kaip paaiškėjo, didžioji dalis preparatų kraujo buvo perkama iš kalinių bei narkomanų.

 
C.Smith tėvai įsitikinę, kad jų sūnui buvo skirtas minėtas preparatas. Pasak vaiko mamos Janet Smith, Colin hemofilija diagnozuota tuo metu, kai prasidėjo tyrimai. Neilgai trukus tėvai sužinojo, jog vaikas užsikėtė ŽIV.
 
Siekė sutaupyti
 
„BBC Wales Investigates“ pasiekė skandalingi dokumentai. Juose rašoma, jog pavojų galintį sukelti donorų kraują gydytojai naudojo siekdami sumažinti išlaidas. C.Smith skirtą septintąjį faktorių gaminusi dabar jau nebeegzistuojanti farmacijos kompanija „Immuno“ manė, kad JK rinka priims rizikingesnį produktą, kuris pagamintas iš importuoto kraujo. Šis kainavo pigiau negu saugesnis kraujas iš Europos.
 
Praėjusio amžiaus 8 deš. britams itin trūko kraujo krešėjimo preparatų. Dėl to ir nuspręsta juos importuoti iš JAV.
 
Hemofilija sirgusius pacientus gydęs prof. Edward Tuddenham patvirtino, kad buvo suprantama, jog šie produktai kelia pavojų. Tuometinis britų sveikatos sekretorius David Owen paskelbė kraujo savarankiškumo politiką, kurią rekomendavo ir PSO. Visgi nuspręsta jos tyliai atsisakyti.
 
Pradėtas tyrimas

 
Užkrėsto kraujo skandalas palietė dvi pagrindines NHS pacientų grupes. Pirmoji – hemofilija bei panašiais sutrikimais sergantys žmonės. Tiriant įvykį apskaičiuota, kad ŽIV ir hepatitu C galėjo būti užkrėsta maždaug 1250 kraujo sutrikimus turinčių asmenų. Iš jų 380 buvo vaikai. Vėliau apie du trečdaliai jų mirė nuo AIDS ir su juo susijusių ligų.
 
Kita pacientų grupė užkrėsto kraujo gavo jį perpilant po gimdymų, operacijų ar kitokio gydymo. Tyrimo metu apskaičiuota, kad ŽIV užsikrėtė nuo 80 iki 100, o hepatitu C – apie 27 tūkst. žmonių. Manoma, kad dėl užkrėstų kraujo preparatų mirė apie 3 tūkst. pacientų.
 

2017 m. tuometė britų ministrė pirmininkė Theresa May įsakė šalies mastu atlikti viešą tyrimą. Toks sprendimas priimtas po to, kai šimtai skandalo aukų kreipėsi į Aukščiausiąjį Teismą.
 
„The Guardian“ skelbia, kad praėjusių metų balandį paskelbtoje tarpinėje tyrimo ataskaitoje jam vadovaujantis teisėjas seras Brian Langstaff pareiškė, jog buvo padarytos tiek individualios, tiek kolektyvinės, tiek ir sisteminės klaidos.
 
Diskusijos dėl kompensacijų
 
Kasmet nukentėjusiems asmenims JK Vyriausybė teikė finansinę paramą. Visgi susitarimo dėl galutinės kompensacijos pasiekti dar nepavyko. Remiantis tyrimo rekomendacijomis, 2022 m. pabaigoje 4 tūkst. asmenų buvo skirta po 100 tūkst. svarų sterlingų tarpinių išmokų. Seras B.Langstaff pernai balandį pareiškė, kad tarpines išmokas reikėtų pasiūlyti ir užsikrėtusiųjų vaikams bei tėvams. Tyrimo vadovas taip pat rekomendavo sukurti galutinę kompensavimo sistemą. Jos bendra suma gali siekti milijardus svarų sterlingų. Vyriausybės teigimu, be išsamiai atlikto tyrimo svarstyti galutinių kompensacijų išmokėjimo klausimą būtų netinkama.
 
„Sky News“ rašo, jog premjeras Rishi Sunak, kalbėdamas parlamente, pareiškė, kad siekdami paspartinti šį procesą ministrai keičia teisės aktus.
Tikslius nukentėjusiųjų skaičius nustatyti sunku, tačiau šalies Hemofilijos asociacija mano, kad nuo tyrimo pradžios mirė maždaug 650 užkrėstųjų arba jų partnerių. Pranešama, kad tyrimo rezultatai bus paskelbti gegužės 20 d.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris