Interpolas: pasisaugokit netikrų vakcinų!

Janis Muchks
2020-12-10
Interpolas praėjusią savaitę paskelbė įspėjimą, kuriame teigiama, kad organizuoto nusikalstamumo grupuotės gali bandyti apgauti žmones, parduodami jiems padirbtas COVID-19 vakcinas.
Interpolas: pasisaugokit netikrų vakcinų!
Interpolas įspėja, kad nusikalstamos organizacijos gali mėginti infiltruoti oficialius vakcinos tiekimo kanalus bei mėginti pasisavinti tikrąsias vakcinas su tikslu jas platinti juodojoje rinkoje.

Ragina nepasiduoti pagundau
Pasak pareigūnų, jog vakcina jokiais atvejais nebus platinama internete, todėl Interpolas ragina nepasiduoti pagundai gauti preparatus kaip įmanoma greičiau.
Įsigijus tokią „vakciną“, kaip ir bet kokius kitus vaistinių preparatų falsifikatus, galite sukelti didžiulį pavojų savo sveikatai ir net gyvybei.
Interpolas taip pat įspėja, kad nusikalstamos organizacijos gali mėginti infiltruoti oficialius vakcinos tiekimo kanalus bei mėginti pasisavinti tikrąsias vakcinas su tikslu jas platinti juodojoje rinkoje.

Pandemija kaip ir bet kokia kita visuomeninė krizė sudaro galimybę įvairiems spekuliantams pasinaudoti kai kuriais naivesniais visuomenės nariais.
 

„Yra pasiūla ir yra paklausa. Kai pasiūla yra mažesnė nei paklausa arba kai paklausa nusveria pasiūlą, atsiranda ekonominė galimybė pasipelnyti ne visai teisėtais būdais“, - sakė daktaras Daniel Fagbuyi, greitosios medicinos pagalbos gydytojas, dirbęs biologinių išteklių ekspertu Barako Obamos administracijoje.

 
Ką reikia žinoti apie padirbtas vakcinas
Interpolas ragina visus vakcinuotis išimtinai tik patikimose sveikatos priežiūros įstaigose, pas savo gydytojus ar kitose vietose, kurią nurodo valdančios instancijos.
Organizacijos atstovai įtaria, kad didžioji dalis klaidingos informacijos bei pasiūlymų įsigyti netikras vakcinas bus matomi internetinėje erdvėje.
„Neapsigaukite. Jos atrodys visiškai identiškos tikroms vakcinoms, yra tam tikra tikimybė, jog siūloma vakcina ir bus tikra, tai nėra neįmanoma, tačiau labiau tikėtina, jog ją įsigyję galite smarkiai nukentėti“, - sakė D.Fagbuyi.
 
Vakcinų kūrimas, testavimas ir įvertinimas bei patvirtinimas reikalauja laiko, teigia Benjaminas Fentonas, „Fenton Law Group“ sveikatos priežiūros advokatas.
„Aš patariu visada būti skeptiškiems ir jei tai skamba per daug gerai, kad būtų tiesa, tada tikriausiai taip yra, - sakė B.Fentonas. - Jei vartosite ką nors, kas nėra patvirtinta Maisto ir vaistų administracijos ar jos analogo jūsų šalyje, tai gali sukelti liūdnų pasekmių, įskaitant mirtį.“

D.Fagbuyi teigė, kad tokia problema paprastai yra ir geopolitinė, kadangi kai kurios valstybės, kuriose pragyvenimo lygis yra žemesnis negu vakarų Europoje, gali tapti kur kas labiau tikėtinais nusikaltėlių taikiniais.
 
„Tai gali atsitikti bet kur, bet manau, kad labiau tuose regionuose, kur teisėsaugos bei medikų paslaugos yra mažiau prieinamos, tose pasaulio vietose, kur vyriausybė nėra labai stabili“, - sakė D.Fagbuyi.
Paprastai Jungtinėse Amerikos Valstijose tokia sukčių veikla yra greitai nustatoma, o jie patys - įkalinami.
„JAV imigracijos ir muitinės vykdymo užtikrinimo tarnyba pradėjo operaciją  „Pavogtas pažadas 20“, skirtą kovai su nusikalstamais tinklais, vykdančiais apgaulingą COVID-19 veiklą, pavyzdžiui, nepatvirtintų ar neleistinų COVID-19 produktų bei narkotikų gamybą, pardavimą ir platinimą“, - teigė B.Fentonas.

 
Toks sukčiavimas – ne naujiena
Tai nėra pirmas kartas, kai falsifikuojamos bei platinamos potencialiai pavojingos žmonėms vakcinos. Internete bei juodojoje rinkoje jau buvo keli produktai, kurių platintojai melagingai teigė, jog juos vartojant užkertamas kelias COVID-19 arba užsikrėtus žmogus išgis.
„FDA išleido tūkstančius įspėjamųjų pranešimų bendrovėms „Trusted Source“, klaidinančioms plačiąją visuomenę apie vėžio gydymą, vaistus, atpratinančius nuo rūkymo, nepatvirtintus maisto papildus, COVID-19 vaistus ir taip toliau. Vietos teisėsaugai bus nepaprastai svarbu ieškoti padirbtų COVID-19 vakcinų.
 
„Nebandykite apeiti sistemos, nes tai darydami smarkiai rizikuojate“, - įspėjo D.Fagbuyi.
„Neapsigaukite. Jos atrodys visiškai identiškos tikroms vakcinoms, yra tam tikra tikimybė, jog siūloma vakcina ir bus tikra, tai nėra neįmanoma, tačiau labiau tikėtina, jog ją įsigyję galite smarkiai nukentėti“, - sakė daktaras Daniel Fagbuyi, greitosios medicinos pagalbos gydytojas, dirbęs biologinių išteklių ekspertu Barako Obamos administracijoje.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Velykiniai troškimai: ir pavalgyti, ir sulieknėti

    Šv. Velykų pusryčiai – laukiamiausia šventės akimirka ar stresas, vien pamąsčius apie valgiais nukrautą stalą? Mitybos specialistų teigimu, giliai įsišaknijusios „dėkis dar“ ir naujosios „dietų“ kultūros sandūra turi skaudžių pasekmių: abiem atvejais formuojasi blogi mitybos įpročiai...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris