In­di­jo­je ma­siš­kai mirš­ta ap­si­nuo­di­ję al­ko­ho­liu

Rasa Kasperavičiūtė - Martusevičienė
2024-06-28
In­di­jo­je, Kal­la­ku­ru­čio ra­jo­ne, ne­le­ga­liai pre­kiau­ja­mu al­ko­ho­liu ap­si­nuo­di­jo šim­tai žmo­nių. Pra­ne­ša­ma apie be­veik še­šias de­šim­tis mir­čių. Val­džią kri­ti­kuo­jan­ti opo­zi­ci­ja įsi­utu­si: „Svei­ki su­grį­žę į de­vin­tą­jį de­šimt­me­tį.“
In­di­jo­je ma­siš­kai mirš­ta ap­si­nuo­di­ję al­ko­ho­liu
Kas­met In­di­jo­je šim­tai žmo­nių mirš­ta nuo pi­gaus, gat­vė­se pa­ga­min­to al­ko­ho­lio. Juo­do­jo­je rin­ko­je par­duo­da­mas al­ko­ho­li­nis gė­ri­mas kai­nuo­ja ge­ro­kai ma­žiau nei le­ga­liai par­duo­da­mas al­ko­ho­lis.

Pi­la tok­siš­kų prie­mai­šų

Pir­mie­ji ap­si­nuo­di­ję al­ko­ho­liu In­di­jos pie­ti­nės vals­ti­jos Ta­mil Na­du Kal­la­ku­ru­čio ra­jo­no gy­ven­to­jai į li­go­ni­nę bu­vo pa­gul­dy­ti bir­že­lio vi­du­ry­je. Kas­dien au­gan­tis ap­si­nuo­di­ju­sių as­me­nų skai­čius ėmė kel­ti vals­ty­bės su­si­rū­pi­ni­mą. Šian­dien jau pra­ne­ša­ma, kad ne­le­ga­liai pre­kiau­ja­mu al­ko­ho­liu ap­si­nuo­di­jo šim­tai žmo­nių. Mi­ru­sių žmo­nių skai­čius iš­au­go iki 57, pra­ne­ša pa­rei­gū­nai, dar ne­to­li dvie­jų šim­tų žmo­nių pa­ty­rė įvai­rius ne­ga­la­vi­mus, to­kius kaip gal­vos svai­gi­mas, gal­vos skaus­mas, vė­mi­mas, py­ki­ni­mas, skran­džio skaus­mas ir akių dir­gi­ni­mas, to­dėl bu­vo nu­vež­ti į li­go­ni­nę ir yra gy­do­mi.

Kas­met In­di­jo­je šim­tai žmo­nių mirš­ta nuo pi­gaus, gat­vė­se pa­ga­min­to al­ko­ho­lio. Juo­do­jo­je rin­ko­je par­duo­da­mas al­ko­ho­li­nis gė­ri­mas kai­nuo­ja ge­ro­kai ma­žiau nei le­ga­liai par­duo­da­mas al­ko­ho­lis. O kai ku­rio­se ki­to­se In­di­jos vie­to­se al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų par­da­vi­mas ir var­to­ji­mas yra vi­sai už­draus­ti – tai dar la­biau ska­ti­na kles­tin­čią juo­dą­ją rin­ką.

Sie­kiant pa­di­din­ti al­ko­ho­lio stip­ru­mą, į jį daž­nai pi­la­ma me­ta­no­lio – itin tok­siš­kos al­ko­ho­lio for­mos, kar­tais nau­do­ja­mos kaip an­ti­fri­zas. Pra­ri­jus net ne­di­de­lį kie­kį, me­ta­no­lis ga­li su­kel­ti ak­lu­mą, ke­pe­nų pa­žei­di­mą ir mir­tį.

Per­nai ry­ti­nė­je In­di­jos Bi­ha­ro vals­ti­jo­je nuo nuo­din­go al­ko­ho­lio vie­nu me­tu žu­vo ma­žiau­siai 27 žmo­nės, o 2022 me­tais Gu­dža­ra­te mi­rė ma­žiau­siai 42 žmo­nės.

Šių me­tų ap­si­nuo­di­ji­mas al­ko­ho­liu lai­ko­mas vie­nu bai­siau­sių pas­ta­rai­siais me­tais.

Džiau­gia­si li­kę gy­vi

Mu­ru­ga­nas, vie­nas iš­gy­ve­nu­sių­jų, „BBC Ta­mil“ pa­sa­ko­jo, kad pa­pras­tai kas­dien pirk­da­vo nuo ke­tu­rių iki še­šių pa­ke­lių al­ko­ho­lio. Bir­že­lio vi­du­ry­je, iš­gė­ręs ke­lis pa­ke­lius, jis su­klu­po. „Ne­ga­lė­jau nie­ko pa­da­ry­ti, nors jau­čiau, kad esu ki­to­kios bū­se­nos nei įpras­tai, – sa­kė jis. – Sū­nus par­ne­šė ma­ne į na­mus ir pa­gul­dė į lo­vą.“

Ki­tą ry­tą, ne­si­bai­giant stip­riam vė­mi­mui, šei­ma vy­rą sku­biai nu­ve­žė į li­go­ni­nę. Šiuo me­tu Mu­ru­ga­nas jau­čia­si ge­rai.
Pa­na­šią pa­tir­tį iš­gy­ve­nęs Sa­tya at­vi­ra­vo, kad dau­gu­ma žmo­nių, su ku­riais jis var­to­jo al­ko­ho­lį bir­že­lio vi­du­ry­je, mi­rė. „Man pa­si­se­kė, kad iš­gy­ve­nau“, – „BBC Ta­mil“ tei­gė jis.

„The NewsMinute“ pra­ne­ša, kad ma­žiau­siai 32 mir­tys, apie ku­rias bu­vo pra­neš­ta, re­gist­ruo­tos Ka­ru­na­pu­ra­me – ra­jo­ne, ku­ria­me gy­ve­na dau­giau­siai ne­pa­si­tu­rin­čių gy­ven­to­jų.


In­di­jos ži­niask­lai­dos duo­me­ni­mis, ne­tur­tin­gi dar­bi­nin­kai Kal­la­ku­ru­čio ra­jo­ne re­gu­lia­riai pirk­da­vo al­ko­ho­li­nius gė­ri­mus plas­ti­ki­niuo­se mai­še­liuo­se, kai­nuo­jan­čius 60 ru­pi­jų (0,70 do­le­rio), ku­riuos iš­ger­da­vo prieš dar­bą. Ta­čiau ši par­ti­ja bu­vo pra­žū­tin­ga. Kai ku­rie žmo­nės apa­ko, o ki­ti griu­vo gat­vė­je ir mi­rė ne­spė­ję pa­tek­ti į li­go­ni­nę.

Už ap­lai­du­mą val­džia nu­ša­li­no aukš­tą po­li­ci­jos pa­rei­gū­ną ir 10 dar­buo­to­jų, at­sa­kin­gų už ne­le­ga­laus al­ko­ho­lio kon­tra­ban­dos prie­žiū­rą vals­ty­bė­je.
Ta­mil Na­du vy­riau­sia­sis mi­nist­ras M.K.Sta­li­nas pa­skel­bė apie 1 mln. ru­pi­jų (11 tūkst. eu­rų) kom­pen­sa­ci­ją mi­ru­sių­jų šei­moms ir po 50 tūkst. ru­pi­jų kom­pen­sa­ci­ją tiems, ku­rie yra li­go­ni­nė­je.

„As­me­nys, su­si­ję su nu­si­kal­ti­mu, bu­vo su­im­ti. Taip pat bu­vo im­ta­si veiks­mų prieš pa­rei­gū­nus, ku­rie ne­su­ge­bė­jo už­kirs­ti tam ke­lio“, – so­cia­li­nia­me tin­kle ra­šė jis.


Kri­ti­kuo­ja val­džią

Dėl mir­ties at­ve­jų po­li­ti­niai kon­ku­ren­tai kal­ti­no vie­ni ki­tus, o vie­tos opo­zi­ci­jos po­li­ti­kai pro­tes­ta­vo tra­ge­di­jos vie­to­je. Opo­zi­ci­nės par­ti­jos na­riai kri­ti­ka­vo In­di­jos Vy­riau­sy­bę už tai, kad ši ne­su­ge­bė­jo pa­ža­bo­ti tok­siš­ko al­ko­ho­lio var­to­ji­mo ša­ly­je.

„Ne­le­ga­lių al­ko­ho­li­nių gė­ri­mų su­kel­tos mir­tys pas­ta­ruo­sius dve­jus me­tus, val­dant DMK (Dra­vi­da Mun­net­ra Kaz­ha­gam) re­ži­mui, Ta­mil Na­du su­grą­ži­na ke­tu­ris de­šimt­me­čius at­gal. Svei­ki su­grį­žę į de­vin­tą­jį de­šimt­me­tį“, – pik­ti­no­si Bha­ra­ti­ya Ja­na­ta par­ti­jos vals­ti­jos va­do­vas K.An­na­ma­lai.
Kaip tei­gia­ma „The NewsMinute“ sve­tai­nė­je, kal­ti­na­ma­sis ta­ria­mai par­da­vi­nė­jo mi­ši­nį pa­ke­tais per vie­ti­nį par­da­vė­ją. Iki šiol su­lai­ky­ti pen­ki as­me­nys, vyks­ta pla­tes­nis ty­ri­mas.


 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    Kalnų gydytoja. Tokią Lietuvoje neįprastą specializaciją įgijusi nefrologė Kastė Mateikaitė-Pipirienė puikiai žino, kokie reikalai...
    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Tatuiruočių žaizdos – skaudžios pasekmės laukia nesirūpinančiųjų

    „Visų pirma svarbu suprasti, kad nauja tatuiruotė prilygsta žaizdai – jei į ją patenka bakterijos, gali prasidėti infekcija“, – įspėja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušnienė. Ji priminė, kad atsakomybę už kokybišką rezultatą prisiima ne tik paslaugos tiekėjas, bet ir kl...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Henrikas Vaitiekūnas Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur

    Naujas numeris