Gėjams taps lengviau aukoti kraują

Aneta Vaitkienė
2023-02-13
JAV Maisto ir vaistų administracija (angl. Food and drugs administration – FDA) paskelbė, kad pakeis dabartinę trijų mėnesių abstinencijos politiką dėl gėjų kraujo donorystės.
Gėjams taps lengviau aukoti kraują
JAV Advokatų grupės jau daugelį metų apribojimus gėjams donuoti kraujo vadina diskriminuojančiais LGBT bendruomenės atstovus, nes šiuolaikinės technologijos dėl infekcinių ligų kraują tikrina pakankamai gerai, ir trijų mėnesių abstinencijos laikotarpio reikalauti nebeverta.

Atsisakys diskriminacijos
Dabartinės taisyklės leidžia aukoti tik tuo atveju, jei kraujo norintis donuoti vyras per tris mėn. neturėjo lytinių santykių su kitu vyru. Pagal naują „individualiomis rizikomis pagrįstą“ taisyklių projektą visų potencialių donorų tiesiog būtų klausiama apie naujus ar kelis turėtus seksualinius partnerius per tą laikotarpį.
 
FDA tikisi, kad šis pakeitimas paskatins daugiau kraujo donorystės atvejų. „Šis pasiūlymas dėl individualaus rizikos įvertinimo, neatsižvelgiant į lytį ar seksualinę orientaciją, leis mums ir toliau siekti, kad būtų užtikrintas tinkamas ir saugus kraujo tiekimas“, – išplatintame pranešime sakė FDA komisaras Robertas Califfas.

 
Advokatų grupės jau daugelį metų dabartinius apribojimus vadina diskriminuojančiais LGBT bendruomenės atstovus, nes šiuolaikinės technologijos dėl infekcinių ligų kraują tikrina pakankamai gerai, ir trijų mėnesių abstinencijos laikotarpio reikalauti nebeverta. Visas donuojamas kraujas ir toliau bus tikrinamas dėl ligų, tokių kaip ŽIV, hepatitas B ir C. Diagnozuotiems ŽIV kraujo duoti bus vis dar draudžiama.
 
Geras pavyzdys
Valstijoms geru pavyzdžiu pasitarnavo Kanada, kurioje trijų mėnesių abstinencijos donuojant kraują politika buvo panaikinta 2021 m. Sena kaip pats pasaulis taisyklė neleido vyrams, kurie turėjo lytinių santykių su kitais vyrais per tris mėnesius nuo kraujo davimo, aukoti kraujo. „Health Canada“ šį žingsnį pavadino „svarbiu įvykiu labiau įtraukiančios kraujo donorystės sistemos link“. Nuo 2021 m. rugsėjo 30 d. būsimų donorų atrankos metu klausiama ne apie jų seksualinę orientaciją, o tiesiog apie tai, ar jie elgėsi rizikingai.
 
Kanados draudimas donuoti kraują pirmą kartą buvo įvestas 1992 m., kai per pasaulį sklido ŽIV ir visa sveikatos apsaugos sistema panikavo ieškodama būdų nuo jo apsisaugoti. Devintajame dešimtmetyje ir Kanadą, ir JAV sukrėtė didžiulis visuomenės sveikatos skandalas, kai apie 2 tūkst. žmonių užsikrėtė ŽIV, o iki 60 tūkst. – hepatitu C per nesaugią kraujo donorystę ir nesaugiai atliktus tyrimus. Draudimas gėjų donorystei iš pradžių buvo absoliutus, tačiau ši politika pirmą kartą sušvelninta 2013 m., kai su vyrais lytiškai santykiaujantiems vyrams buvo leista aukoti kraujo tik po penkerių metų abstinencijos. Vėliau tai buvo dar sumažinta, iki dabartinio trijų mėnesių laikotarpio.
 

Surengtoje spaudos konferencijoje Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau pareiškė, kad vėluojantis pakeitimas pagaliau bus įgyvendintas, tuomet vyravusį požiūrį į gėjų donavimą pavadinęs „diskriminaciniu ir neteisingu“, mat praėjus tam tikram laikui po visuotinės panikos devyniasdešimtaisiais ir medicinai pažengus šiek tiek toliau, ekspertai nustatė, jog draudimai iš tiesų neturėjo jokio ypatingo apsauginio poveikio, nes bet koks dabar donuojamas kraujas iš anksto sistemingai tikrinamas dėl virusų, tokių kaip ŽIV ir hepatitas B bei C.
 
Draudimai silpnėjo pamažu
Siekiant pažaboti AIDS epidemiją, draudimai gėjams ir biseksualiems vyrams donuoti kraujo JAV buvo įvesti devintajame dešimtmetyje. Tik 2015 m. FDA pakeitė totalų draudimą į vienerių metų susilaikymo politiką gėjų vyrų kraujo donorystei. Dėl koronaviruso pandemijos susidūrusi su kraujo stygiumi, JAV 2020 m. spalio mėn. sumažino celibato reikalavimą gėjams nuo vienerių metų iki trijų mėnesių.

 
Už kelių mėnesių, FDA gavus viešą atsaką 60 dienų prieš užbaigiant formuoti naujus donavimo taisyklių principus, kraujo donavimo politika bus dar sykį patobulinta. „Esame įsitikinę, kad kraujo tiekimo saugumas bus išlaikytas“, – sakė FDA Biologinio vertinimo ir tyrimų centro direktorius dr. Peteris Marksas.

 
Tarp kitko
JK, Prancūzija, Graikija, Izraelis, Vengrija, Danija ir Brazilija taip pat neseniai panaikino kraujo donorystės apribojimus, o Ukraina draudimą LGBT bendruomenei duoti kraujo panaikino dar 2021 m. balandį, iš absoliučių kontraindikacijų kraujo donorystei sąrašo tiesiog išbraukusi punktą apie homoseksualius santykius. Jį Ukrainos sveikatos apsaugos ministerija pasiūlė pakeisti punktu „seksualinis elgesys“. Tai yra „žmonės, turintys rizikingą seksualinį elgesį, galintį sukelti rimtas infekcines ligas, kurios gali būti perduodamos per kraują“, kraujo donorais tapti negalės.
 
Lietuvos kraujo donorystės sistemoje gėjus diskriminuojančio anketos klausimo neliko nuo 2022 m. gegužės. Lietuvos pilietis, nepriklausomai nuo jo seksualinės orientacijos, gali donuoti kraujo, jei per paskutinius keturis mėnesius neturėjo nesaugių lytinių santykių – toks terminas pasirinktas dėl atitinkamo ŽIV inkubacinio periodo, kai net ir geriausia diagnostikos aparatūra dar gali užkrato nepastebėti.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris