Ebolos „giminaitis“ jau nusinešė šešias gyvybes

Miglė Petkutė
2024-10-03
„Didžioji dauguma atvejų ir mirčių yra tarp sveikatos priežiūros darbuotojų“, – teigė Ruandos sveikatos ministras dr. Sabin Nsanzimana, kalbėdamas apie praėjusią savaitę patvirtintą Marburgo viruso protrūkį. Nors užsikrėtimo šiuo virusu atvejų jau ne vienerius metus pasitaiko pasaulyje, tai – pirmas jo protrūkis Ruandoje.
Ebolos „giminaitis“ jau nusinešė šešias gyvybes
Ruandoje pirmą kartą patvirtintas Marburgo viruso protrūkis. Tiesa, PSO atstovai Ruandoje, tvirtino manantys, kad šalis dėl tvirtos visuomenės sveikatos reagavimo į ekstremalias situacijas sistemos turi „pajėgumą ir gebėjimą greitai sustabdyti šį protrūkį“.

Pernešama per kūno skysčius
 
Nuo protrūkio patvirtinimo praėjusį penktadienį buvo nustatyti dvidešimt atvejų. Marburgo virusas, kurio mirtingumo rodiklis siekia iki 88 proc., priklauso tai pačiai virusų šeimai kaip ir Ebolos virusas, rašo BBC.
 

„Skaičiuojame 20 užsikrėtusių žmonių ir šešis jau mirusius nuo šio viruso sukeltos ligos. Didžioji dauguma atvejų ir mirčių yra tarp sveikatos priežiūros darbuotojų, daugiausia intensyviosios terapijos skyriuje“, – kalbėjo Ruandos sveikatos ministras.
 
Jis teigė, kad pareigūnai stebi apie 300 žmonių, kurie buvo kontaktavę su asmenimis, paveiktais Marburgo viruso. S.Nsanzimana ragino žmones vengti fizinio kontakto, kad būtų galima greičiau sustabdyti viruso plitimą. Valdžios institucijos anksčiau patarė visuomenei būti budriems, plauti rankas švariu vandeniu ir muilu arba naudoti dezinfekantą, taip pat pranešti apie visus įtariamus atvejus. JAV ambasada mieste patarė darbuotojams savaitę dirbti nuotoliniu būdu.
 
„Marburgas yra reta liga, – žurnalistams sakė S.Nsanzimana. – Mes intensyviname kontaktų tinklo paieškas ir testavimą, kad galėtume sustabdyti viruso plitimą.“
 
Tai – pirmas kartas, kai Marburgo virusas patvirtintas Ruandoje. 2005 m. protrūkis Angoloje pražudė daugiau nei 300 žmonių, kaimyninė Tanzanija apie protrūkį pranešė 2023 m., o trijų žmonių mirtys buvo užfiksuotos 2017-aisiais Ugandoje. Pastaraisiais metais šis virusas pražudė šimtus žmonių, beveik visi atvejai fiksuoti Afrikoje.
 
Virusas pirmą kartą identifikuotas 1967 m., kai juo užsikrėtė 31 žmogus ir 7 mirė tuo pačiu metu vykusiuose protrūkiuose Vokietijos miestuose Marburge ir Frankfurte bei Serbijos sostinėje Belgrade. Ekspertai sako, kad šis virusas yra lengviau sutramdomas nei koronavirusas, nes jis plinta ne oro lašeliniu būdu, o per kur kas artimesnį kontaktą. Visgi, didžiausia rizika išlieka ligonių slaugytojams, kurie gali užsikrėsti bendraudami, rengdami ligonį ar keisdami patalynę.
 

Miršta nukraujavę
 
Virusas prasideda staigiu karščiavimu, stipriu galvos ir raumenų skausmu. Po trijų dienų dažnai pasireiškia vandeningas viduriavimas, pilvo skausmas, pykinimas, vėmimas. Pasak Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO), „šiuo etapu pacientai atrodo kaip „vaiduokliai“ – išblyškusiais veidais, įdubusiomis akimis, be jokios veido išraiškos ir stipria letargija“. Daug žmonių vėliau ima kraujuoti iš įvairių kūno vietų, o kai kurie miršta po aštuonių devynių dienų nuo pirmųjų ligos simptomų dėl didelio kraujo netekimo ir šoko. Pirmieji požymiai pasirodo iki trijų savaičių nuo kontakto su užsikrėtusiu asmenimi.
 
Dažniausi viruso nešiotojai – Afrikos žaliosios markatos, kiaulės ir Egipto rousette vaisėdžiai šikšnosparniai. Tarp žmonių virusas plinta per kūno skysčius ir kontaktą su užteršta patalyne. Net pasveikus, žmonių kraujas ar sperma gali išlikti užkrečiami daugelį mėnesių.

 
Nors vyksta tyrimai, specifinio gydymo ar vakcinos nuo šio viruso nėra, tačiau, PSO teigimu, gydytojai gali palengvinti simptomus duodami pacientams daug skysčių ir atlikdami kraujo perpylimus. Pasak tarptautinės sveikatos organizacijos „Gavi“, žmonės Afrikoje turėtų vengti valgyti ar tvarkyti laukinę mėsą. PSO pataria žmonėms taip pat vengti ir kontakto su kiaulėmis vietovėse, kuriose yra fiksuojamas atvejų protrūkis.
 
JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) teigė, kad jie veikia Ruandoje nuo 2002 metų ir glaudžiai bendradarbiauja, kad padėtų šaliai stiprinti sveikatos sistemą, pranešė CNN. Pasak PSO, skirtingai nei kai kuriose kitose į pietus nuo Sacharos esančiose Afrikos šalyse, kurios susidūrė su Marburgo virusine liga, Ruandoje yra stipri visuomenės sveikatos sistema.
 
„Turėdama tvirtą šalies visuomenės sveikatos reagavimo į ekstremalias situacijas sistemą, PSO glaudžiai bendradarbiauja su nacionalinėmis valdžios institucijomis, kad suteiktų reikiamą paramą ir toliau stengtųsi kovoti su ligomis“, – sakė PSO Afrikos regiono direktorius dr. Matshidiso Moeti.
 
Dr. Brianas Chirombo, PSO atstovas Ruandoje, tvirtino manantis, kad šalis turi „pajėgumą ir gebėjimą greitai sustabdyti šį protrūkį“.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    E.Jankuvienė: estetinė medicina nėra tik apie grožį

    „Šiandien pacientams suteikiame daug galimybių amžėti lėčiau, gražiau ir sveikiau“, – sako gydytoja derma...
    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    J.Juchnevičiūtė: iš universiteto išeiname su daug žinių, tačiau be patirties

    „Nepamirškime, kad į šeimos gydytoją retas pacientas kreipiasi tik dėl vienos problemos. Dažnai už kreipimosi ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Glutationas: misija – aplenkti laiką

    Sparčiai besivystančiam biotechnologijų mokslui, rodos, įkandama užduotimi tampa aplenkti laiką. Pasaulyje užsitikrinęs, Lietuvoje dar tik imamas atrasti antioksidantas glutationas – laboratorijos laimėjimas kovoje su amžiumi. Kaip šis veikia ir kaip jį tinkamai, vartoti aiškina Kauno kolegijos Medicinos fakulteto...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Henrikas Vaitiekūnas Adiulteriai, salafistai ir vištakieji
    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?

    Naujas numeris