Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

Algimantas Kripas
2024-03-28
Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus. 
Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti
Vienas didžiausių „Nvidia“ pasiekimų sveikatos priežiūros srityje šiuo metu yra platforma „BioNeMo“. Tai – specialiai vaistams kurti sukurta DI debesijos paslauga.

Pasitarnaus chirurgijoje
 
JAV informacinių technologijų įmonė „Nvidia“ pranešė, jog pasirašė susitarimą su „Johnson & Johnson“ (J&J). Bus siekiama sukurti naujas DI programas, skirtas chirurgijai. „Nvidia“ sveikatos priežiūros padalinio viceprezidentė Kimberly Powell CNBC teigė, kad įmonės planuoja integruoti DI į platformas bei prietaisus, jog chirurgai turėtų prieigą prie visos jiems reikalingos informacijos. Šiuo metu DI yra naudojamas analizuojant operacijas ir automatizuojant dokumentaciją.
 

J&J medicininių technologijų padalinio viceprezidento Shan Jegatheeswaran teigimu, viena minutė operacijos vaizdo įrašo yra lygi 25 kompiuterinėms tomografijoms. Pašnekovas CNBC sakė, kad trumpuoju laikotarpiu tokio pobūdžio vaizdo įrašų naudojimas padėtų apmokant chirurgus. Ilgalaikėje perspektyvoje vaizdo įrašus būtų galima papildyti ir analize, kuri realiuoju laiku padėtų chirurgams priimti reikiamus sprendimus. Plačiau prieinami operacijų vaizdo įrašai rezidentus padarytų mažiau priklausomus nuo labiau patyrusių gydytojų.
 
K.Powell pabrėžė, kad bendradarbiavimas tarp „Nvidia“ ir J&J dar tik prasideda. Prireiks nemažai laiko, kol dauguma programų bus suderintos bei saugiai įdiegtos. Kita vertus, nediagnostinis DI naudojimas, pavyzdžiui, automatinis dokumentų tvarkymas iš karto įneš naujų pokyčių tiesiog sutaupydamas laiko. „Nvidia“ padalinio viceprezidentės manymu, tokia pažanga turėtų džiaugtis ir pacientai. Pasitelkdamas DI, medicinos personalas galės naudotis geriausiomis jiems prieinamomis priemonėmis bei informacija. J&J medicininių technologijų padalinys kuria priemones, skirtas širdies nepakankamumo, insultų bei inkstų ligoms gydyti.
 
Pažangesni ultragarso tyrimai
 
Sveikatos priežiūros technologijų bendrovė „GE HealthCare“ kartu su „Nvidia“ planuoja išnaudoti DI, atliekant ultragarso tyrimus. Įmonė pasitelkia „Nvidia“ technologiją, kad sukurtų DI paremtą mokslinių tyrimų modelį „SonoSAMTrack“.
 
Jis segmentuoja ultragarso vaizduose esančias anatomijas, pažeidimus bei kitas svarbias sritis. „GE HealthCare“ atliktas tyrimas atskleidė, jog projektas „SonoSAMTrack“ pademonstravo aukštus rezultatus septyniuose ultragarso duomenų rinkiniuose. Jie apėmė įvairias anatomijas ir patologijas. „GE HealthCare“ modelis gerokai pranoko kitus skenavimo prietaisus. Be to, „SonoSAMTrack“ taip pat pasižymėjo ir geresniais greičio bei efektyvumo rodikliais.

 
Gamina ir vaistus
 
Vienas didžiausių „Nvidia“ pasiekimų sveikatos priežiūros srityje šiuo metu yra platforma „BioNeMo“. Tai – specialiai vaistams kurti sukurta DI debesijos paslauga. Į biotechnologijas orientuotos DI platformos gali padėti sumažinti farmacijos įmonių išlaidas ne tik kuriant vaistus. Didžioji dalis JAV farmacijos įmonių, siekdamos sutaupyti, perkėlė gamybą į užsienį. Visgi auganti geopolitinė įtampa ir šiuo metu itin akcentuojamas darbo vietų į JAV grąžinimas pabrangino gamybą užsienio šalyse.

 
„Ernst & Young“ (EY) sveikatos mokslų ir sveikatingumo sektoriaus vadovo Arda Ural teigimu, pasitelkus DI įmanoma sumažinti vaistų gamybos kaštus. Tokią galimybę suteikia DI paremtas robotizuotas procesų automatizavimas. Naujos technologijos ne tik sumažina vaistų gamybos išlaidas, bet ir pagreitina patį gamybos procesą.
 
Kita vertus, medicinos sektorių pasiekusios naujovės patinka tikrai ne visiems. Siekiant medicinoje išnaudoti visus DI privalumus, bus būtina užtikrinti didesnį medicinos darbuotojų pasitikėjimą. EY atliktos apklausos rezultatai parodė, jog daugiau negu dviems trečdaliams sveikatos sektoriaus darbuotojų DI naudojimas darbe kelia susirūpinimą. Septyni iš dešimties darbuotojų dėl DI diegimo darbo vietoje jaučia nerimą. Biotechnologijų įmonių vadovai į inovacijas žiūri palankiau. Maždaug 41 proc. iš EY apklausoje dalyvavusių vadovų teigė, kad ieško būdų DI naudoti savo kompanijose.  

 
Tarp kitko
„Nvidia“ kovo 18-21 d. surengė DI kūrėjams skirtą konferenciją „Nvidia GTC“. Jos metu buvo pristatyta apie dvi dešimtys naujų sveikatos priežiūrai skirtų priemonių. Visos jos naudoja DI. Tokiu būdu kompanija siekė pademonstruoti, kad ateityje medicina jai taps svarbiu ne technologijų sektoriaus pajamų šaltiniu.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

    Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

    Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

    Budinti vaistinė


    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

    Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Nėra paso – nebus ir vaistų

    Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

    razinka


    Sveika šeima


    Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

    Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
    Nesisteminis revizionizmas
    Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
    Pseudomokslas apie makalienę
    Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

    Naujas numeris