Aust­ra­li­jo­je elek­tro­ni­nės ci­ga­re­tės bus par­duo­da­mos... tik vais­ti­nė­se

Miglė Petkutė
2024-07-04
„Mums rei­kia šio maž­me­ni­nės pre­ky­bos drau­di­mo,“ – pra­kal­bo Aust­ra­li­jos ta­ba­ko kon­tro­lės eks­per­tai. Aust­ra­li­ja ta­po pir­mą­ja ša­li­mi, ku­ri už­drau­dė pre­ky­bą elek­tro­ni­nė­mis ci­ga­re­tė­mis ne vais­ti­nė­se, nau­ji įsta­ty­mai įsi­ga­lio­jo pir­ma­die­nį. Pa­gal re­for­mas, ša­ly­je bus už­draus­ta vie­ti­nė ga­my­ba, tie­ki­mas, ko­mer­ci­nė nuo­sa­vy­bė ir re­kla­ma vien­kar­ti­nių bei ne­te­ra­pi­nių elek­tro­ni­nių ci­ga­re­čių, o tai reiš­kia, kad elek­tro­ni­nes ci­ga­re­tes bus ga­li­ma įsi­gy­ti tik pa­pra­šius vais­ti­nin­ko, ra­šo „The Gu­ar­dian“.
Aust­ra­li­jo­je elek­tro­ni­nės ci­ga­re­tės bus par­duo­da­mos... tik vais­ti­nė­se
Nau­ji šią sa­vai­tę Aust­ra­li­jos vė­žio ta­ry­bos pa­skelb­ti ty­ri­mai at­sklei­dė, kad dau­giau nei tūks­tan­tis žmo­nių, ku­rių am­žius svy­ruo­ja nuo dvy­li­kos iki de­vy­nio­li­kos me­tų, kas sa­vai­tę pra­de­da nau­do­ti elek­tro­ni­nes ci­ga­re­tes.

Pri­klau­so­my­bė iš­si­vys­to pa­aug­liams

2023 me­tų ne pel­no sie­kian­čios or­ga­ni­za­ci­jos „Can­cer Vic­to­ria“ ata­skai­ta nu­sta­tė, kad jau­niems žmo­nėms, ku­rie nau­do­jo elek­tro­ni­nes ci­ga­re­tes, tris kar­tus daž­niau iš­sivys­ty­da­vo pri­klau­so­my­bė. „ABC News“ pra­ne­šė, kad kai ku­rios svei­ka­tos gru­pės ne­ri­mau­ja, jog toks grei­tas tai­syk­lių pa­kei­ti­mas no­rint stab­dy­ti pri­klau­so­my­bes, ga­li juos pa­ska­tin­ti grįž­ti prie tra­di­ci­nių ci­ga­re­čių.

Nau­ji šią sa­vai­tę Aust­ra­li­jos vė­žio ta­ry­bos pa­skelb­ti ty­ri­mai at­sklei­dė, kad dau­giau nei tūks­tan­tis žmo­nių, ku­rių am­žius svy­ruo­ja nuo dvy­li­kos iki de­vy­nio­li­kos me­tų, kas sa­vai­tę pra­de­da nau­do­ti elek­tro­ni­nes ci­ga­re­tes.

Pra­ėju­sių­jų me­tų ata­skai­to­je „Can­cer Vic­to­ria“ už­fik­sa­vo di­džiau­sią elek­tro­ni­nių ci­ga­re­čių var­to­ji­mo pa­di­dė­ji­mą šio­je am­žiaus gru­pė­je. Ata­skai­to­je taip pat bu­vo nu­sta­ty­ta, kad rū­ky­mo ro­dik­liai tarp 14–17 me­tų pa­aug­lių pa­di­dė­jo pir­mą kar­tą per dau­giau nei du de­šimt­me­čius.

Ko­vos su ne­le­ga­lia pre­ky­ba

„The Gu­ar­dian“ at­krei­pė dė­me­sį, kad ni­ko­ti­nų kon­cen­tra­ci­jos ir par­duo­da­mi kie­kiai bus griež­tai kon­tro­liuo­ja­mi, ci­ga­re­tės bus par­duo­da­mos pa­pras­to­je pa­kuo­tė­je, o sko­nio va­rian­tai bus ap­ri­bo­ti iki ta­ba­ko, men­to­lio ir mė­tos.

Šios nau­jau­sios re­for­mos se­ka po įsta­ty­mų, pri­im­tų ko­vo mė­ne­sį, ku­rie už­drau­dė elek­tro­ni­nių ci­ga­re­čių im­por­tą, ne­bent im­por­tuo­to­jas tu­ri li­cen­ci­ją ir lei­di­mą. Tai bu­vo tik pir­mo­ji vy­riau­sy­bės pla­no da­lis, sa­kė Prof. Bec­ky Fre­e­man, ta­ba­ko kon­tro­lės eks­per­tė iš Sid­nė­jaus uni­ver­si­te­to.
„Mums rei­kia šio maž­me­ni­nės pre­ky­bos drau­di­mo, kad įsta­ty­mai tap­tų veiks­min­gi ir kad bū­tų ga­li­ma juos vyk­dy­ti“, – pa­sa­ko­jo B. Fre­e­man.

Nuo pir­ma­die­nio fe­de­ra­li­nės ins­ti­tu­ci­jos, to­kios kaip Aust­ra­li­jos fe­de­ra­li­nė po­li­ci­ja, Aust­ra­li­jos pa­sie­nio tar­ny­ba (APT) ir Te­ra­peu­ti­nių pre­kių ad­mi­nist­ra­ci­ja (TPA), taip pat vals­ti­jų ir te­ri­to­ri­jų svei­ka­tos ir po­li­ci­jos ins­ti­tu­ci­jos, pri­žiū­rės, kad bū­tų lai­ko­ma­si įves­tų tai­syk­lių. TPA tei­gė, kad nau­jo­sios tai­syk­lės leis leng­viau ko­vo­ti su ne­le­ga­liu elek­tro­ni­nių ci­ga­re­čių tie­ki­mu, nes la­bo­ra­to­ri­niai ty­ri­mai ne­bus rei­ka­lin­gi no­rint nu­sta­ty­ti, ar jos tu­ri ni­ko­ti­no.

Skir­tas mil­ži­niš­kas fi­nan­sa­vi­mas

Kvin­slan­do vy­riau­sy­bė pra­ėju­siais me­tais pri­ėmė įsta­ty­mus, su­tei­kian­čius svei­ka­tos de­par­ta­men­tui tei­sę vyk­dy­ti tei­sės ak­tų lai­ky­mo­si kon­tro­lę, įskai­tant ver­slų rei­da­vi­mą dėl ne­le­ga­lių ta­ba­ko veik­lų.

Kvin­slan­do svei­ka­tos at­sto­vas tei­gė, kad taip pat pa­di­din­tas fi­nan­sa­vi­mas pir­mo­sios li­ni­jos vyk­dy­mo pa­rei­gū­nams, sie­kiant pa­ge­rin­ti jų ge­bė­ji­mus už­tik­rin­ti elek­tro­ni­nių ci­ga­re­čių ir ta­ba­ko įsta­ty­mų lai­ky­mą­si. Be­veik 29 mi­li­jo­nai do­le­rių bu­vo skir­ti ty­ri­nė­ti ir spręs­ti elek­tro­ni­nių ci­ga­re­čių su­ke­lia­mą ža­lą.

Ga­vus itin ge­rą fi­nan­sa­vi­mą, šie­met pa­vy­ko kon­fis­kuo­ti be­veik tris mi­li­jo­nus elek­tro­ni­nių ci­ga­re­čių.

Žlugs ver­slai

Dau­ge­lis ver­slų, pre­kiau­jan­čių elek­tro­ni­nė­mis ci­ga­re­tė­mis, prie­ši­na­si re­for­moms. Kai ko­vo mė­ne­sį bu­vo už­draus­tas im­por­tas, Nau­jo­sios Ze­lan­di­jos in­ter­ne­ti­nis elek­tro­ni­nių ci­ga­re­čių par­da­vė­jas pa­ža­dė­jo ig­no­ruo­ti nau­jus Aust­ra­li­jos įsta­ty­mus. Pra­ėju­sią sa­vai­tę Aust­ra­li­jos par­duo­tu­vių aso­cia­ci­ja (APA) pas­ku­ti­nes re­for­mas pa­va­di­no „dis­funk­ci­ne po­li­ti­ka“.

APA tei­gė pa­lai­kan­ti al­ter­na­ty­vią ta­ba­ko po­li­ti­ką, ku­rią ant­ra­die­nį pa­skel­bė Ko­a­li­ci­ja. Tai yra mo­kes­ti­nė ir re­gu­lia­vi­mo sche­ma, pa­na­ši į ta­ba­ko per­tvar­kas, ku­ri leis­tų elek­tro­ni­nes ci­ga­re­tes par­da­vi­nė­ti de­ga­li­nė­se ar par­duo­tu­vė­se. APA ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius Theo Fouk­ka­re‘as tei­gė ma­nan­tis, kad nau­ji vy­riau­sy­bės įsta­ty­mai su­kurs „ne­kon­tro­liuo­ja­mą juo­dą­ją rin­ką“.

Sid­nė­jaus CBD ta­ba­ko par­duo­tu­vės sa­vi­nin­kas, ku­ris sa­vo ta­pa­ty­bės ne­at­sklei­dė, pa­va­di­no įsta­ty­mus „ne­re­a­liais“ ir sa­kė, kad jie su­kurs di­de­lius fi­nan­si­nius iš­šū­kius ta­ba­ko par­duo­tu­vių ver­slams. „Jei ne­par­da­vi­nė­si elek­tro­ni­nių ci­ga­re­čių, ne­tek­si sa­vo ver­slo.“

Ne­pil­na­me­čiams rei­kės gy­dy­to­jo re­cep­to

Pa­gal nau­jus įsta­ty­mus, vyk­dy­mo prie­mo­nės bus nu­kreip­tos į žmo­nes ir ver­slus, par­duo­dan­čius elek­tro­ni­nes ci­ga­re­tes, o ne į var­to­to­jus. O bau­dos yra nu­ma­to­mos griež­tos: as­me­nys, par­duo­dan­tys ne­te­ra­pi­nes elek­tro­ni­nes ci­ga­re­tes, ri­zi­kuo­ja iki sep­ty­ne­rių me­tų ka­lė­ji­mo ir 2,2 mi­li­jo­nų do­le­rių bau­do­mis.

Iki įsta­ty­mo įsi­ga­lio­ji­mo elek­tro­ni­nes ci­ga­re­tes įsi­gi­ję žmo­nės ne­bus bau­džia­mi, jei­gu tu­ri­mas kie­kis ne­vir­šys de­vy­nių vie­ne­tų. Ta­čiau ši leng­va­ta ga­lios tik aš­tuo­nis mė­ne­sius.

Nuo lie­pos pir­mos die­nos, žmo­nėms, no­rin­tiems įsi­gy­ti te­ra­pi­nes elek­tro­ni­nes ci­ga­re­tes, rei­kės pa­si­kal­bė­ti su sa­vo gy­dy­to­ju ir gau­ti re­cep­tą.
Nuo spa­lio pir­mosios re­cep­to ne­be­rei­kės elek­tro­ni­nėms ci­ga­re­tėms su ni­ko­ti­no kon­cen­tra­ci­ja ly­gia ar ma­žes­ne nei 20 mg/ml. Ta­čiau jau­nes­niems nei aš­tuo­nio­li­kos me­tų as­me­nims vis tiek rei­kės re­cep­to, ne­pri­klau­so­mai nuo pre­pa­ra­to kon­cen­tra­ci­jos.

Komentaras:
 
Psi­cho­lo­gas-psi­cho­te­ra­peu­tas prof. Ge­di­mi­nas Na­vai­tis:

- Tur­būt ne­bus žmo­gaus, tvir­ti­nan­čio, kad bet ku­rios ci­ga­re­tės yra vais­tas. To­dėl jas par­da­vi­nė­ti vais­ti­nė­se yra ga­nė­ti­nai prieš­ta­rin­ga. Ga­li­ma pa­žvelg­ti į elek­tro­ni­nes ci­ga­re­tes kaip į ma­žiau ža­lin­gą var­to­ji­mo bū­dą, nes bent jau jos ne­ga­mi­na de­gi­mo pro­duk­tų. Bet tai vis tiek ne­reiš­kia, kad ma­žiau ža­lin­gas pro­duk­tas tu­rė­tų at­si­dur­ti vais­ti­nė­je. Ana­lo­gas bū­tų, jei­gu, įsi­vaiz­duo­ki­te, deg­ti­nę par­da­vi­nė­ja­me Ma­xi­mo­je, o alų –  vais­ti­nė­je. Vi­si įžvelg­tų, kad tai yra la­bai ko­miš­ka si­tu­a­ci­ja. Tu­rė­tu­me at­si­žvelg­ti į tai, kad Aust­ra­li­ja yra la­biau už­da­ras kraš­tas nei Lie­tu­va – jos iš­ori­nes sie­nas ga­li­ma daug la­biau kon­tro­liuo­ti. O Lie­tu­va yra Eu­ro­pos Są­jun­gos da­lis, tad jos sie­nos yra ne­kon­tro­liuo­ja­mos. To­dėl pa­žiū­rė­si­me, kas bus po me­tų, dve­jų ar tre­jų ir ta­da ga­lė­si­me at­sa­ky­ti, ar Aust­ra­li­jos spren­di­mas bu­vo sėk­min­gas, ar nie­ko iš es­mės ne­pa­kei­tė.  

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    Kalnų gydytoja. Tokią Lietuvoje neįprastą specializaciją įgijusi nefrologė Kastė Mateikaitė-Pipirienė puikiai žino, kokie reikalai...
    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Tatuiruočių žaizdos – skaudžios pasekmės laukia nesirūpinančiųjų

    „Visų pirma svarbu suprasti, kad nauja tatuiruotė prilygsta žaizdai – jei į ją patenka bakterijos, gali prasidėti infekcija“, – įspėja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušnienė. Ji priminė, kad atsakomybę už kokybišką rezultatą prisiima ne tik paslaugos tiekėjas, bet ir kl...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Henrikas Vaitiekūnas Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur

    Naujas numeris