Afganistanui gresia visiškas žlugimas

Ringailė Gvildė
2021-09-17
Jungtinės Tautos vis aktyviau ir garsiau kalba apie tai, kad Talibanui perėmus valdžią Afganistane, šios šalies ateitis itin miglota ir ne tik dėl paties Talibano keliamų grėsmių, bet ir dėl įšaldyto Afganistano centrinio banko turto.
Afganistanui gresia visiškas žlugimas
18 mln. gyventojų turintis Afganistanas – viena skurdžiausių šalių pasaulyje, mat daugiau nei 70 proc. afganistaniečių dienai pragyventi tenka vos vienas JAV doleris.

Ar finansuoti Talibaną?
Specialioji Jungtinių Tautų pasiuntinė Afganistane Deborah Lyons ragina atlaisvinti užsienyje įšaldytą, tačiau Afganistanui teisiškai priklausantį turtą, kad artimoje ateityje būtų išvengta ekonominio ir socialinio šalies kolapso. Pasirodo, net 10 mln. JAV dolerių, priklausančių Afganistano centriniam bankui, yra įšaldyta užsienyje. Tuo naudojamasi kaip pagrindiniu derybiniu svertu ar Damoklo kardu prieš Talibano režimą.
 
JT pasiuntinė Saugumo Tarybai akcentavo, jog bent dalis lėšų turėtų laisvai cirkuliuoti į Afganistaną, mat po naujosios valdžios įsigalėjimo ir turto įšaldymo užsienyje, Afganistanas susiduria su dar didesniais iššūkiais nei Talibano režimas. Pasak D.Lyons, jau dabar stebimas valiutos (afganio) vertės kritimas, staigus maisto ir degalų kainų kilimas, grynųjų pinigų trūkumas privačiuose bankuose. Valdžios institucijos nebeturi pinigų atlyginimams mokėti.

 
„Ekonomikai turi būti leista kvėpuoti bent keletą mėnesių taip suteikiant galimybę Talibano valdžiai įrodyti, kad jie yra lankstūs ir šį kartą valdžios strategijos bus kitokios, gerbiančios žmogaus teises, padėsiančios kovot su terorizmu, o ne jį palaikančios. Manau, kad turint tai galvoje vis tiek būtų galima sukurti apsaugos priemones, užtikrinančias, kad šalį pasiekiančios lėšos nebūtų naudojamos neteisingai“, – sakė D.Lyons.
 
Deja, užsienio donorai, vadovaujami JAV, jau buvo suteikę daugiau nei 70 proc. viešųjų išlaidų Afganistano vyriausybei, kuri subyrėjo, kai JAV po 20 metų iš šios šalies išvedė savo karius. JAV prezidentas Joe Biden tikina, kad Amerika sutinka Afganistaną remti per humanitarinės pagalbos suteikimą. O apie pinigus ir įvairias transakcijas bus galima kalbėti tik po to, kai akivaizdžiai bus matoma, kaip elgiasi Talibanas. Nuo režimo veiksmų priklausys ir tai, kiek ilgai bus įšaldytas Afganistano centrinio banko turtas. Savo ruožtu Tarptautinis valiutos fondas taip pat užkirto kelią Talibanui pasiekti dar apie 440 mln. JAV dolerių iš kitų rezervų.
 
„Talibanas siekia tarptautinio teisėtumo ir paramos, tačiau bet koks teisėtumas ir parama turės būti užsidirbta ir nusipelnyta“, – apie susidariusią situaciją trumpai nurėžė vyresnysis JAV diplomatas Jeffrey DeLaurentis.
Visiškai priešingos nuomonės Afganistano atžvilgiu laikosi tokių šalių kaip Rusija ir Kinija atstovai. Abi šios šalys jau spėjo Afganistanui pasiūlyti milijonus dolerių kaip skubiąją pagalbą kritiniu atveju ir pasisakė už tai, kad kuo greičiau būtų atlaisvintas užsienyje įšaldytas Afganistano turtas. „Šis turtas priklauso Afganistanui ir turėtų būti naudojamas Afganistanui, o ne kaip svertas grasinimams ar apribojimams“, – sakė Kinijos ambasadoriaus JT pavaduotojas Geng Shuang.
 

Ant skurdo ribos
Pasirodo, JT pasiutinės D.Lyons pastabos dėl įšaldyto turto ir su juo tiesiogiai susijusių grėsmių buvo išsakytos po to, kai pateiktos JT plėtros programos (angl. – United Nations Development Programme) ataskaitos, kuriose aiškiai sakoma, jog susitraukus Afganistano ekonomikai, šaliai grės visuotinis skurdas. Ataskaitose taip pat teigiama, jog 18 mln. gyventojų turinti šalis jau ir taip yra viena skurdžiausių pasaulyje, mat daugiau nei 70 proc. afganistaniečių dienai pragyventi tenka vos vienas JAV doleris.
 
JT plėtros programa nurodo, jog mažėjant Afganistano BVP, šalies skurdo lygis dar iki kitų metų gali išaugti net 25 proc. Tai būtų kritinė riba, mat jau dabar daugiau nei pusė šalies gyventojų nuolat reikalinga užsienio šalių suteikiama humanitarinė pagalba.

 
„Paprastai tokioje situacijoje esančioje šalyje tarptautinės finansų institucijos, tokios kaip TVF, Pasaulio bankas, dvišalės ir daugiašalės finansų institucijos, susivienytų su JT ir pasiūlytų ekonominės reformos programą. Tačiau panašu, jog šiuo atveju to nebus“, – sakė UNDP atstovas Afganistane Abdallah Al Dardari.
 
Tarptautinės pagalbos agentūros taip pat perspėjo apie artėjančią humanitarinę krizę Afganistane, o medicinos labdaros organizacija „Gydytojai be sienų“ teigė, kad pažeidžiama šalies sveikatos priežiūros sistema ir jai taip pat gresia žlugimas. Tad afganistaniečiams gauti bent pusėtinas sveikatos priežiūros paslaugas su kiekviena diena bus vis sunkiau. A.Al Dardari ragina šalies teritorijoje bent jau leisti laisvai veikti padėti galinčioms tarptautinėms organizacijoms, ypač tol, kol Afganistano turtas bus įšaldytas.

 
Tarp kitko
Nuo pandemijos pradžios Afganistane fiksuota apie 160 tūkst. užsikrėtimų COVID-19 ir apie 7 tūkst. mirčių. Tiesa, abu rodikliai gali būti nepakankamai tikslūs dėl šalyje kylančios situacijos ir prasto epidemiologinio valdymo.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    Budinti vaistinė


    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Ar nauji vaistai greičiau ateis į Lietuvą?

    Nuo kitų metų ES startuos svarbus sveikatos politikos pokytis – jungtinis sveikatos technologijų vertinimas (STV). Ar tai bu...
    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...

    razinka


    Sveika šeima


    Erkės pabudo alkanos ir piktos

    Erkės šiemet ankstyvos, piktos ir alkanos, sako entomologai. Pastarųjų metų statistika rodo, kad gyventojai į raginimus pasisaugoti nereaguoja – pernai užfiksuotas erkinio encefalito ir Laimo ligos atvejų pikas. Kaip jo išvengti šiemet?

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai



    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris