Visada jaunatviški. Jūratė ir Česlovas Norvaišos

Ringailė Gvildė
2020-07-13
Nesamanoti sėdint vietoje, būti tarp jaunimo, mėgautis kiekviena diena, judėti ir sveikai maitintis – toks yra legendinio šokių klubo „Sūkurys“ trenerių bei medikų Jūratės ir Česlovo Norvaišų gyvenimo ritmas. Ir sustoti ši pora nė neketina.
Visada jaunatviški. Jūratė ir Česlovas Norvaišos
„Būtina savo psichinę sveikatą saugoti. Ji nemažiau svarbi nei fizinė sveikata. Jeigu gyvensime negatyvu, labai greitai save suėsime iš vidaus“, - sako Jūratė ir Česlovas Norvaišos.

- Jūratės darbas Kauno miesto savivaldybės taryboje, bendras vadovavimas šokių klubui – gana intensyvu. Galbūt per karantiną pailsėjote ir pasimėgavote lėtu buvimu, knygų skaitymu?
Jūratė: - Mūsų toks gyvenimas, dešimt darbų vienu metu. Net per karantiną vienos valandos trūko kasdien. Dirbau Kauno miesto taryboje. Šokiai irgi beveik nesustojo. Į salę leisdavome po vieną porą ir dirbome. Mūsų niekas nesustabdo. O laiko knygoms taip ir neliko, vieną atsiverčiau skaityti, bet priėjus negatyvų skyrių užverčiau...
Česlovas: - Mes įpratę vienu metu ir televiziją žiūrėti, ir kompiuteriu dirbti, rašyti. Jūratė apskritai moka penkis darbus vienu metu daryti.
 
- Saugote save nuo negatyvių emocijų?
Jūratė: - Labai. Nuo negatyvių knygų, filmų, kuriuose smurtas, žinių. Būtina savo psichinę sveikatą saugoti. Ji nemažiau svarbi nei fizinė sveikata. Jeigu gyvensime negatyvu, labai greitai save suėsime iš vidaus.
Česlovas: - Mes daugiausia žiūrime komedijas. Turime vieną kitą rusišką laidą, mėgstame gilų žydišką humorą, su moralu, potekste. Aš renku anekdotus, mėgstu juos pasakoti.

Jūratė: - Žydiškas humoras duoda maisto ir smegenims. Lietuviškas humoras mums yra pernelyg vulgarus, viskas apie antrą galą. Primityvas...
 
- Skiriate daug dėmesio sveikam gyvenimo būdui. Kokia jūsų sveikatos rutina? 
Jūratė: - Ryte darome smūtį iš žalumynų: salotos, krapai, pienės, garšva, kartais dilgėlės, bananas. Labai sveika ir tai yra mūsų ryto tradicija. Ribojame cukrų. Kai oras geras, turime tradiciją pietauti namų terasoje. Lauke net maisto skonis kitoks. Už pietų gaminimą atsakingas Česlovas, jis talentingas visur, ko besiimtų. O virtuvėje kuria nuostabius patiekalus, gardžias sriubas. Čia jo direkcija – tarsi penkių žvaigždučių restoranas, o gal net ir daugiau.
Česlovas: - Du kartus per savaitę einame į sporto salę. Aš su treniruokliais mankštinuosi, Jūratė dažniau į baseiną. Lankome masažus kiekvieną savaitę. Vasarą kasdien stengiamės paplaukioti Nemune, nes gyvename ant jo kranto.

- Jūrate, jūs visuomet pasitempusi, stilinga. Stebite rodyklę ant svarstyklių? Įvaizdis jums svarbus? 
Jūratė: - Žinoma. Visą gyvenimą stebiu savo svorį. Turiu polinkį stambėti, todėl tenka žiūrėti, ką valgau, kiek judu. Žinoma, tai vargina, tad kartais ir neatsilaikau. Bet, kita vertus, o kiek gyvenime tų malonumų? Seksas ir skanus maistas.
Česlovas: - Kadangi seksas dabar atpuolė, beliko maistas. (Juokiasi.)
Jūratė: - Ir įvaizdis svarbus – aš juk moteris. Man ir vyras neleidžia būti nesusitvarkiusiai. Susišukuoju, o Česlovas dar ateina pakoreguoti, pasižiūri, ar viskas tinkamai surėdyta. Manau, kad reikiamybę būti pasitempusiai, man suformavo šokėjos karjera. Viskas turi būti sutvarkyta preciziškai, nuo A iki Z. Apskritai šokėjai visuomet yra pasitempę, stilingi, gražūs.
 
- Dabar neretai sakoma, kad nei svorio, nei išvaizdos sureikšminti nereikia, visi gražūs....
Jūratė: - Yra dabar tas bumas, kad gali būti storas ir patenkintas savimi, bet paaiškėjo, kad storus žmones pirmoje eilėje puola tas koronavirusas. Yra ir Lietuvoje akcijų, skatinančių būti storoms ir laimingoms. Bet tai yra valios neturėjimas.
Česlovas: - Dėl sveikatos reikia užpakalį pakelti dažniau. Kurie nenori kovoti ir būti sveiki, tie gali save guosti, kad storumas yra gražu.
 

- Jūs visuomet kartu, tari komanda. Ir per šešiasdešimt santuokos metų praeiti visi santykių etapai. Tad kas gi juose svarbiausia?
Jūratė: - Jeigu turi šalia žmogų, kuris tavo draugas, į kurį gali atsiremti, tai - svarbiausia. Atrodo, dabar neretai pagrindinis kriterijus santuokai – lova. Vis dėlto seksas, įsimylėjimo fazė, drugeliai pilve praeina. Tai nėra kriterijus vedyboms, taip galvojantieji klysta.
Česlovas: - Jeigu partneris yra tik meilužis, gyvenimo gero ir ilgo nebus. Gerai daro tie, kurie neskuba tuoktis, o kelerius metus pagyvena drauge, apsišlifuoja ir tuokiasi ne įsimylėjimo fazėje, o jau su protu. Žmonės turi žinoti, kad pasirinktas partneris pirmiausia ir svarbiausia – jų draugas, bendražygis.
Mes su Jūrate nedėvime žiedų. Tai - grandinė, vergovės simbolis. Mums to nereikia, mes - draugai. Esame susitarę, kad padėsime vienas kitam, kiek galėsime.
 
- Nuolatos sukatės tarp jaunimo, esate kupini gyvenimo ugnies. O su bendraamžiais bendrą kalbą randate?
Česlovas: - Skaitome paskaitas senjorų klubuose, trečio amžiaus universitete. Dalijamės įspūdžiais, kalbame apie mitybą, gyvenimo būdą, sportą.
Jūratė: - Ką ten kalbėti, apie ligas? Sėdėti ir dejuoti? Mums ta tematika svetima. Suprantama, jie nori pasiskųsti, pasiguosti, juolab kad mes medikai, tai daugiau nėra apie ką kalbėti. Mus labiau domina jaunimo temos.

 
- Norėtumėt vėl būti dvidešimt penkerių?
Česlovas: - Negalime, net jei ir norėtume. Bet ir nenorėčiau.
Jūratė: - Vėl būti dvidešimties ar trisdešimties nenorėčiau. Bet tikrai norėčiau susigrąžinti tą fizinę jėgą ir palikti dabartinę išmintį.
 
- Jums amžius yra tik skaičiukas?
Jūratė: - Tikrai taip. Man neįdomu, kiek kitam žmogui metų, daug svarbiau, ar yra įdomu su juo bendrauti e. Ar yra apie ką kalbėti. Net nesusimąstau apie mūsų vaikų, anūkų, proanūkių, šokėjų amžių, su visais bendraujame kaip su lygiais. Manau, kad amžius yra be galo sureikšminamas. Kiekvienas turi užkoduotą savo gyvenimo kelią ir turėtų jį visaverčiai nukeliauti.
Česlovas: - Kultūringas vyras sveikina žmoną su gimtadieniu, bet nežino, kiek jai metų. (Juokiasi.)

- Neretai prie amžiaus prilipdomos tam tikros privalomybės: kada susilaukti vaikų, kada tekėti, siekti karjeros... O štai trumpo sijono po keturiasdešimties vilkėti jau nevalia...
Česlovas: - Žmogus negali pabėgti nuo savo amžiaus, negali nuspręsti kada susirgti Alzheimeriu ir kada numirti. Nesistengiame savęs kišti į standartus, bet ir kovoti su viskuo negali. Privalai eiti koja į koją su epocha, kurioje gyveni.
Jūratė: - Jeigu moters gražūs plaukai ir dailios kojos? Reikia rodyti ir tuo didžiuotis, bet nepamiršti amžiaus ir įvertinti galimybes. Reikia džiaugtis gyvenimu ir nekišti savęs į primestus rėmus.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris