Domininkas Velička: „Alkoholio draudimas virto jo skatinimu“

Greta Vanagienė
2020-11-23
Žymus vynų ekspertas, someljė, politikas Domininkas Velička (80 m.) pasisako už alkoholizmo prevenciją. Tačiau ne kranelių užsukinėjimas ar prekybviečių pančiojimas gali pažaboti buitines išgertuves. „Tik alkoholio kultūros sklaida išugdys mumyse sąmoningumą“, - įsitikinęs jis.
Domininkas Velička: „Alkoholio draudimas virto jo skatinimu“
„Žmonės suinteresuoti pirkti už sienos alkoholio daugiau ir turėti jo namuose, kur visada prieinama. Taigi arielka visada šaldytuve. Draudimai virto skatinimu. Dar žingsnis ir langų plovimo skystį imtume gerti“, - sako vynų ekspertas, someljė, politikas Domininkas Velička.

- Domininkai, ketverius metus gyvenome, galima sakyti, „Valančiaus laikais“. Nespėjai nulėkti iki dvidešimtos į krautuvę - vakare spanguolių kisielių virti beliko. Reikia manyti, alkoholizmo problema šalyje dingo... Naujai išrinktas Seimas styguos ir alkoholio kontrolę. Prie šios valdžios atleisime vadeles?
- Esu įsitikinęs, kad kol kas valdantiesiems šios temos liesti nereikia. Jei bent vieną punktelį sušvelnintume, problemos neišspręstume. O juk reikia esminių pokyčių. Neseniai perverčiau alkoholio kontrolės įstatymą – absurdų rinkinys. Viskas paremta vien draudimu – neleisime, uždrausime, suvaržysime. Toks prieinamumo mažinimas sukūrė tik didžiausią terpę alkoholizmui plisti. Vykstame į kaimyninę Latviją, kur alkoholis gerokai pigesnis. Užsiperki kelias dėžes butelių ir pasidedi į sklepą. Dar geriau – po lova. Butelis visada po ranka. Nereikia nė vargintis į parduotuvę eiti.
Prekyvietes, kavines, reklamas, degustacijas, žmonių laisvę tiek suvaržėme, kad beliko tik toks kelias - į tą sklepą nueiti. Buitinė girtuoklystė kaip niekad išvešėjo. Žmonės suinteresuoti pirkti už sienos alkoholio daugiau ir turėti jo namuose, kur visada prieinama. Taigi arielka visada šaldytuve. Draudimai virto skatinimu. Dar žingsnis ir langų plovimo skystį imtume gerti.

 
- Pasisakote už vyno kultūros sklaidą. Kaip ją sukurti? Kada yra kultūringas vyno vartojimas, o kur jau lėbavimas? 
- Manęs dažnai klausia, kiek galima išgerti, kad būtų laikoma kultūringu alkoholio vartojimu. Formaliai kalbant apie vyną, yra nurodomos gairės vyrui ir moteriai, kiek taurių yra norma, tačiau reikėtų atsiriboti nuo tokių skaičių. Kiekvieną alkoholis veikia savaip - tai priklauso nuo jo fizinės ir moralinės būklės, gėrimo kokybės.
Apmaudu, kad visą kultūrą bandome įsprausti į taures. Alkoholizmo prevencija prasideda nuo vyno pažinimo. Vynas vynui nelygu, todėl visų pirma turime žinoti, kiek ir koks mums nepakenks. Pažinimo procesas prasideda su jo degustacija. Taigi žinios apie vyną turi būti prieinamos. O dabar žurnalai išplėšyti. Vyno klubai negali vykdyti veiklos, nes tai laikoma alkoholio propaganda. Apie vyno naudą negalime net kalbėti – ši mokslo sritis draudžiama. Viešai nagrinėjama ir propaguojama tik vyno žala, nors moksliniai tyrimai nagrinėja abi poveikio puses.
 
- Šiomis dienomis aptarinėjama socialinė reklama apie tai, kad nėštumo metu bet kokia alkoholio dozė žalinga vaisiui ir gali sukelti psichikos ar raidos sutrikimų. Galima pamanyti, Lietuvoje tik prigąsdinti žmonės pradeda tinkamai elgtis.
- Apie alkoholio vartojimą nėštumo metu, kaip ir sėdant už vairo pasisakau prieš. Niekas tiksliai negali pasakyti, kaip vaisių alkoholis gali paveikti. Šiuo atveju visuomenę, manau, supykdė ne tiek socialinės reklamos turinys, kiek pats idėjos autoriaus. Jei tai būtų inicijuota autoritetingo psichiatro, o ne sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, reklama nebūtų sukėlusi tokio ažiotažo.

 
- Savaiminė atmetimo reakcija?
-Taigi... Tas pats ir su kovidu. Kam žmones reikia tiek išgąsdinti, kad visi būtų streso būsenos. Kokia tapo visuomenės psichinė būklė? Nustojome šypsotis. Nebeturime ramaus poilsio net būdami vienatvėje. Užuot kalbėję apie sąmoningumą, nuo ryto iki vakaro girdime tik gąsdinimus. Žmonės turėtų suprasti, kad ne dėl Verygos tas kaukes nešiojame. 
 
- Ne be reikalo jūsų pomėgių sąraše - sveiko ir džiugaus gyvenimo būdo skleidimas. Praėjusią savaitę pasaulis šventė jauno vyno šventę – Božolė. Kodėl žmones taip masina kuo greičiau paragauti šių metų vyno derliaus? Sakoma, kad jis nėra vertingas, net nėra skanus.
- Žmonės trokšta pažinti. Senos tradicijos švęsti naujojo derliau šventę yra visų metų triūso pabaiga. Lietuviams tai - bulviakasis, o vokiečiams - „Oktoberfestas“.
Vos į Paryžiaus stotį atvažiuoja traukinys su užrašu „Beaujolais Nouveau“, mieste prasideda fiesta, kurioje dalyvauja visi. Božolė atvykimas į miestą ir atidaromų statinių šūvis – gerų emocijų pliūpsnis. Žmonės tiesiog didžiuojasi jau ragavę tų metų derliaus vyną. Juk prieš tris savaites šios vynuogės dar tebekabėjo ant krūmo... Būti pirmam – didžiausia atrakcija, o skoninės vyno savybės ne tiek svarbios. Svarbiausia patirti bendrystę. Jei neragavai Božolė, pražiopsojai gerą progą, kuri nutinka tik vieną kartą metuose. Praeis trys dienos ir šventės jau neliks, lauksite kitų metų. Šventė pasibaigia.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris