Beata Nicholson: „Svarbu žinoti, ką valgai, ir iš kur atėjo tavo maistas“

Žiedūnė Juškytė
2017-08-28
Kulinarinių laidų vedėja ir knygų apie maistą autorė Beata Nicholson (37 m.) naujame LRT sezone kvies žiūrovus džiaugtis tuo, ką turime čia, Lietuvoje ir namuose, skatins žmones auginti vaisius, daržoves, uogas, žoleles. Kodėl tai svarbu ir kodėl turėtume tuo džiaugtis?
Beata Nicholson: „Svarbu žinoti, ką valgai, ir iš kur atėjo tavo maistas“
„Manau, kad tie, kurie gyvena apsupti gamtos ir augalų yra laimingesni. Tai įrodyta ir iš patirties galiu pasakyti, kad tai daro stebuklus. Daržas ir sodas taip pat yra kūryba. Dar ir kokia!“, - sako kulinarinių laidų vedėja ir knygų apie maistą autorė Beata Nicholson. Dovilės Jakštaitės nuotraukos.

- Beata, kuo išskirtinis bus naujasis jūsų laidos sezonas?
- Man labai svarbu, kad tai, ką kuria mano komanda, ir tai, ką ekrane mato žiūrovas, būtų naudinga. Laida bus rodoma penktadienį vakare, tad tikiuosi, jog suteiksiu įkvėpimo gaminti savaitgalį. Savaitgaliais paprastai gaminu daugiausiai. Tikiuosi, mano laidą pažiūrėję žmonės galės pabandyti ką nors naujo. Taip pat rodysime istorijas apie žmones, dėl kurių valgome geresnį, sveikesnį ir įdomesnį maistą.
 
- Ar kiekvienam vertėtų kritiškai pažvelgti į mitybos įpročius ir bent dalį jų pagerinti?
- Svarbiausia, kad pokyčiai prisidėtų prie geros savijautos. Svarbu, ką valgai ir su kokiomis mintim tą darai. Geriausia rinktis kelio vidurį ir nieko kraštutinai neatsisakyti. Manau, reikia viską valgyti ir tuo mėgautis. Svarbu, kad tai būtų įvairus ir ne absoliučiai perdirbtas maistas. Pačių pagamintas maistas visada bus sveikesnė alternatyva.

 
- Kartais sunku atsispirti „nuodėmingiems“ patiekalams ar valgymui vėlai vakare, naktį. Ką tokiu atveju patartumėte?
- Priklausau valgytojų grupei, kurie mėgsta pavalgyti vakarais. Yra teorijų, teigiančių, jog žmogus yra sukurtas valgyti vakare. Bet tai nereiškia, kad prisivalgius – brinkšt į lovą. Stengiuosi, kad mano paskutinis valgymas būtų bent prieš dvi tris valandas iki miego. Kartais ateina noras paskanauti ko nors vėlai vakare. Tada renkuosi sūrį, kartais juodojo šokolado plytelę, o ne plytą, ar riešutų saują. Košė padeda, jei nori suvalgyt tortą ar ledų dėžę. Jei labai ko nors norite, tiesiog išgerkite žolelių arbatos ir paskanaukite gero sūrio. O geriausiai padeda sąmoningumas.
 


- Silpnybės akimirkos dėl kokio nors maisto jus aplanko?
- Visada aplanko ir visada pasiduodu. Tik ne kasdien, o vieną ar du kartus per savaitę. Bet ne tris. Manau, kad nesąmonė yra sau ką nors drausti. Kuo labiau draudi, tuo labiau nori. Kad ir kaip nori ledų, šaldytas jogurtas tik pusiau padės, nors galima suvalgyti vieną gabaliuką ar du cepelinus, tačiau tai daryti reikia įjungus protą.
 
- Naujoje laidoje skatinsite žmones auginti vaisius, daržoves, uogas, žoleles. Kodėl to reikia, kodėl turime tuo džiaugtis?

- Manau, kad tie, kurie gyvena apsupti gamtos ir augalų, yra laimingesni. Tai įrodyta ir iš patirties galiu pasakyti, kad tai daro stebuklus. Daržas ir sodas taip pat yra kūryba. Dar ir kokia! Kiekvienas turime rasti vietos ir erdvės kūrybingumui pasireikšti – ar tai būtų virtuvė, ar darbovietė, ar kolektyvinis sodas. Ne visi gali ką nors užauginti, bet dauguma mūsų gali valgyti maistą, užaugintą ar nupirktą tiesiai iš jį užauginusių žmonių. Lietuvoje mes tikrai galime džiaugtis, kad vienas du – nuėjai į turgų ir perki iš žmogaus, kuris tą produktą užaugino. O ir prekybos centruose yra geros produkcijos. Mūsų savijautai labai svarbu, kokį maistą valgysime, labai svarbu žinoti, ką valgai, ir iš kur atėjo tavo maistas.
 
- Jūs pati auginate daržoves, vaisius?
- Daržoves, vaisius man užaugina tėtis. Šiuo metu aš auginu vaikus (šypsosi). Užaugau darže, šiltnamyje, šeima augino įvairias daržoves, vištas, konservuodavo, darydavo dešreles ir kumpius, raugindavo kopūstus. Užaugau aplinkoje, kur maistas buvo užaugindamas ir pagaminamas, o ne perkamas. Todėl man truputį liūdna, kad mano vaikai auga nematydami daržo, jiems nereikia ravėti darželių, skinti pomidorų. Tačiau šiltnamį jie pamato pas senelį Kėdainiuose. Aš pati ant palangės auginu tik prieskonius, kuriuos palaisto mano vyras. Manau, kai užaugs vaikai, įgyvendinsiu ne tik savo vienos svajonę – įsirengti nuosavą gražų šiltnamį.


 
- Ar jūsų vaikai valgo vaisius, daržoves, uogas?
- Labai valgo ir labai tuo džiaugiuosi. Aš stengiuosi surasti lietuviškų augintojų. Vyras juokauja, kad turiu savo šparagų, naminių vištų, mėlynių ir braškių tiekėjus. Perku tiesiai iš ūkininkų, su kuriais esu užmezgusi ryšius. Mano vaikai labai daug valgo vaisių ir daržovių, o aš jiems nuolatos primenu, kad tai yra būtina gerai savijautai.
 
- Kaip reikėtų vaikus paskatinti valgyti vaisius daržoves?
- Visuomet šalia pagrindinio patiekalo patiekite bent dvi rūšis daržovių, visada paraginkite jas suvalgyti, nebandykite siekti, kad vaikai valgytų viską. Mano vaikai nemėgsta špinatų, tačiau tai nėra tragedija. Džiaugiuosi, kad jie patys nusiskuta ir valgo morkas, pasigamina pomidorų salotų su grietine, suvalgo šparagines pupeles ir dar paprašo. Nėra paprasta įtikinti vaikus valgyti daržoves, bet tiesiog reikia niekada nepasiduoti. Net jei vaikas valgo dvi rūšis daržovių, reikia tai laikyti pergale. Jei jūs valgote tik blynus su uogiene ir koldūnus su grietine, o vaikui liepiate valgyti daržovių troškinį, nieko nebus. Reikia rodyti gerą pavyzdį. 


 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Psichologas per ekraną: už ir prieš

      Psichologas per ekraną: už ir prieš

      Šiais laikais žmogus psichologo ar psichoterapeuto paslaugas gali gauti ir neiškėlęs kojos iš namų. Visgi spe...
      Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

      Akušeriai lenda iš gydytojų šešėlio

      „Pagaliau nebereikės, negražiai kalbant, virti gydytojui kavos“, – ilgai lauktais pokyčiais džiaugiasi Lietuvos ...

      Budinti vaistinė


      Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

      Vaistinėlė padės pasiruošti blogiausiam scenarijui

      Vasaros sezonui įgaunant pagreitį, specialistai perspėja atkreipti dėmesį į kelionių vaistinėlės sudėtį – ją būtina ruo&scar...
      Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

      Istorijos dulkes nupūtus: neįprastos pokario vaistinės

      „Sperminas skystas – vartojamas prie bendro silpnumo, po infekcinių susirgimų, prie neurastenijos, prie širdies...

      Sveika šeima


      Kaniterapija onkologinius pacientus įtraukia į gyvenimą

      „Oksidacinis stresas yra daugelio ligų šaltinis. Jeigu organizmas pasirengia tariamai kovai, jis iškart silpnėja. Visgi nors apie pusę pacientų patiria stresą, šunys yra pajėgūs jį sumažinti“, – sakė kaniterapijos specialistas, knygos „Didysis šuns šeimininko vadovas“ a...

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Su kiekvienu laipsniu kyla ir savižudybių skaičius

      JAV psichiatrė dr. Narissa Price perspėja, kad ekstremalaus karščio pavojai kur kas didesni nei vien dehidratacija ar šilumos smūgis. „Jei turite psichikos sveikatos problemų, pavyzdžiui, nuotaikos, nerimo sutrikimų, sergate depresija ar šizofrenija, ekstremalus karštis situaciją gali dar labiau paa&...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
      Margarita Jankauskaitė Lyčių lygybė – ilgalaikės taikos architektė
      Pagalbos mirti dilemos
      Paulius Skruibis Pagalbos mirti dilemos
      Pažinti sapioseksualą
      Henrikas Vaitiekūnas Pažinti sapioseksualą

      Naujas numeris