A.Kuzmickaitė-Prūsaitienė: „Karantinas paskatino rengtis patogiai“

Greta Vanagienė
2020-09-14
„Mados prigimtis – atspindėti laiko dvasią ar net jį nuspėti. Net tos pačios veido kaukės ant podiumo atsirado anksčiau, nei tapo privalomos nešioti. Talentingas kūrėjas yra savotiškas pranašas“, - įsitikinusi drabužių dizainerė ir teatro kostiumų dailininkė Agnė Kuzmickaitė-Prūsaitienė (39m.) Tiesa, jei komunikacija tarp žmonių vieną dieną sustoja, kaip tai buvo nutikę per karantiną, tikslo kurti ir nuspėti ateitį nebelieka.
A.Kuzmickaitė-Prūsaitienė: „Karantinas paskatino rengtis patogiai“
„Rengtis patogiai tapo tiesiog mūsų įpročiu. Mados namų drabužių asortimento didelę dalį iki šiol sudaro džemperiai, sportiniai marškinėliai ir laisvalaikio atributika“, - sako drabužių dizainerė ir teatro kostiumų dailininkė Agnė Kuzmickaitė-Prūsaitienė.

- Sena tiesa – rudens darganas išsklaidyti padeda nauji pirkiniai, be abejo, ir drabužiai. 
- Naujas rūbas neabejotinai pakelia nuotaiką. Net ir karantino metu, kai niekas neturėjome galimybės išeiti iš namų ir jais pasipuošti, nenustojome internetu pirkti drabužių. Žmonėms ūpą pakelia ir pats pirkimo procesas, momentas, kai į rankas gauname naują daiktą.
 
- Ruduo - nauji vėjai drabužinėje, tad turėtume vaikščioti išsišiepę, gero ūpo... 

- (Juokiasi). Gerą nuotaiką lemia ir spalvų pasirinkimas. Dabar ant bangos neutralūs atspalviai, tokie kaip kūno ar smėlio. Tai siejama su tuo, kad tokios spalvos žmonių nedirgina, o kaip tik ramina, stabilizuoja jų psichologinę būseną. Šiemet, beje, madingos ir ryškios detalės, neoninės spalvos – jos tampa lyg neutralių spalvų akcentai.
 
- Jei sakote, kad šį sezoną madingos spalvos, kurios ramina, vadinasi, mados kūrėjai atsižvelgė į situaciją pasaulyje? 
- Mados prigimtis – atspindėti laiko dvasią ar net ją nuspėti. Jei pastebėjote, net tos pačios veido kaukės ant podiumo atsirado anksčiau, nei tapo privalomos. Talentingas kūrėjas yra savotiškas pranašas. Mada todėl žmones ir domina, kad kūriniuose atpažįsta tam tikrą laikmetį. Vilkint aktualius, madingus drabužius labiau pajaučiamas gyvenimo laikotarpis, susitapatinama su įvykiais. Man tam tikri drabužiai padeda ir geriau išgyventi tam tikrą situaciją, ir psichologiškai geriau jaustis.
 
- Karantino metu, ko gero, geriau jaustis padėjo treningai. Daugelis prisipažįsta po karantino dar ilgą laiką negalėję iš jų išlįsti.
- Karantinas tikrai paskatino žmones patogiau rengtis. Tačiau čia prisidėjo ir kiti aspektai. Sportinis stilius dominamo jau gerokai prieš pandemiją. Įvarius sportinius batelius, aprangą, pavyzdžiui, džemperius pastaruoju metu deriname su klasikiniais švarkais, sportines kelnes ir sportbačius – prie klasikinio švarko. Sportinį stilių sėmingai įvaldę esame jau keletą metų. Taip jau sutapo, kad naminiai treningai paliko gyvuoti ir toliau ar net dar aktyviau. Rengtis patogiai tapo tiesiog mūsų įpročiu. Mados namų drabužių asortimento didelę dalį iki šiol sudaro džemperiai, sportiniai marškinėliai ir laisvalaikio atributika.
 
- Gal dėl to laisvesnė apranga tapo pateisinama ir darbe? Jei penktadienis – džinsų diena, galima ir su džemperiu ateiti, vadovybė kreivai nepažiūrės?
- Nesu labai stipriai įsigilinusi į darbo etiketą, bet pagal tai, kaip rengiuosi pati ir aplinkiniai, galiu teigti, kad po karantino kaip tik labiau norisi pasipuošti. Tiek laiko buvome užsidarę tarp keturių sienų, nevykome į jokius renginius, už tai dabar norisi atsigriebti. Pavyzdžiui, kad ir dažniau avėti aukštakulnius. Tačiau, nepaneigsi, mada dėl įtemptos pasaulinės situacijos liberalėja. Tai matoma net iš suknelių siluetų, kurie tapo labiau sportiniai.

 
- Akinių, auskarų ir kitų aksesuarų kolekciją papildėme ir kaukėmis. Šios tik gadina mūsų įvaizdį ar tapo nauju stiliaus akcentu?
- Įtaką aksesuarų populiarumui daro ir socialiniai tinklai. Ėmėme masiškai daryti asmenukes, kuriose daugiausia ir matyti masyvūs auskarai, akiniai, pakabučiai. Dėl tos priežasties ir kaukės tapo lyg mados akcentas, ne tik apsaugos funkcija. Mados kūrėjai jų pateikia įvairiausių formų, spalvų.
 
- Tikriausiai nėra nė vieno drabužių dizainerio, kuris nebūtų pasiūlęs savo kūrybos veido kaukės. Jūs taip pat. Bet žinote, kaip būna – iš to rašto kartais išeinama iš krašto. Apsaugos funkcijos nelieka - tik akcentas. Ar audinys turi atitikti reikalavimus, ar siūti kaukes galima iš bet kokios medžiagos?

- Mano siuvamos veido kaukės nėra mediciniškai sertifikuotas produktas. Reikalavimuose, kurie kabo ant parduotuvių ar kavinių durų, yra pažymima, kad nosį ar burną svarbu tik užsidengti. Tai galima padaryti nors ir skarele, jei patogu. Faktas, kad sertifikuotos kaukės yra kitokios, tačiau Vyriausybės reikalavimai yra būti tiesiog užsidengus. Tokiai funkcijai tinka ir paprastos, tekstilinės dizainerių siūlomos kaukės.
 
- Kaip jūsų pačios darbus pakoregavo kilusi pandemija? Kolekcijoje vyrauja jau minėtos raminamai veikiančios spalvos?
- Situacija liečia daug aspektų. Kūryba, kai kausto nežinomybė, nesivysto. Mados dizaineriai kuria turėdami tikslą, o ne dėl to, kad patenkintų savo kūrybiškumą. Jei kuriamo drabužio niekas negalės nei pasiūti, nei nufotografuoti, tikslo nelieka. Mada turi komunikuoti su aplinka. Jei komunikacija uždrausta, traukinys sustoja...
 
- Kostiumus kuriate ir teatro spektakliams. Kurį laiką šioje srityje darbai buvo paralyžiuoti?
- Taip sutapo, kad prieš pat karantiną su Oskaro Koršunovu išleidome premjerą žymiajame Maskvos dailės teatre, o kovo pradžioje paskelbus karantiną, tolesni darbai tarsi pakibo ore.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris