Neįgaliųjų sporto klubas: čempionu gali būti kiekvienas

Greta Vanagienė
2024-09-20
Neįgaliųjų sporto centro „Atrama“ vadovas Olegas Stočkus įsitikinęs: vienintelis rimtas kliuvinys žmonėms su negalia sportuoti – nepasitikėjimas savo jėgomis. Paralimpinės žaidynės, didėjanti tolerancija ir vakarietiškas požiūris – kaip besisklaidantys debesys virš ilgus metus trukusios stagnacijos žmonių su negalia sporte. Nevyriausybines organizacijas vis aktyviau remia tiek savivaldybės, tiek privatus verslas. Todėl žmonių su negalia sporto klubai kviečia sportuoti kiekvieną!
Neįgaliųjų sporto klubas: čempionu gali būti kiekvienas
Negalią turintiems žmonėms ypač tinkama sporto rūšis – plaukimas. Tokią galimybę gali pasiūlyti ir neįgaliųjų sporto klubas „Atrama“.

Siekia išjudinti jaunimą
 

Pasak Neįgaliųjų sporto centro „Atrama“ vadovo Olego Stočkaus, plėtojančio žmonių su negalia sporto areną sostinėje, jų tikslas – propaguoti neįgaliųjų stalo tenisą, krepšinį vežimėliuose, plaukimą. Šiuo tikslu sporto centras organizuoja tris nemokamas skirtingo pobūdžio veiklas: plaukimo treniruotes Vilniaus Lazdynų baseine, stalo teniso treniruotes Vilniaus sporto mokykloje „Sostinės Tauras“, o krepšinio treniruotės vyksta Vilniaus Žygimanto Augusto pagrindinės mokyklos sporto salėje.

 
„Šis projektas – pirmasis, kuris apims tiek daug skirtingų reguliarių veiklų ir kartu įtrauks naują, iki šiol nevykdytą fizinio aktyvumo veiklą – plaukimą. Šio projekto dėka tapsime net tris sporto šakas reguliariai kultivuojančia, nors ir sąlyginai maža organizacija. Taip pat tikimės, kad projekto metu organizuojamų veiklų tikslinę grupę sudarys įvairaus amžiaus grupių atstovai – nuo 7 iki 80 metų“, – aiškina O.Stočkus pasidalinęs, jog iki šiol neįgaliųjų sporto klubo „Atrama“ veiklose dalyvaudavo tik suaugę neįgalieji.
 
„Pastebime, kad jaunimą vis dar sunku išjudinti. Siekiame juos atitraukti nuo ekranų, telefonų. Norime, kad jie aktyviau įsitrauktų į sportą, nes dabar mus yra atradę tik negalią turintys senbuviai, – neslepia pašnekovas pridūręs, kad ir pastaruosius pritraukti sportuoti ne visada lengva. – Kartais net imamės gudrumo. Pakviečiame tik pažiūrėti ar sužaisti vienerias rungtynes, neįpareigojame, o kai šie pamėgina, patys užsikabina pajautę komandinį malonumą sportuoti.“
 
Plaukimas ypač tinka vaikams

 
Negalią turintiems vaikams, anot O.Stočkaus, ypač tinkama sporto rūšis – plaukimas. Tokią galimybę gali pasiūlyti ir neįgaliųjų sporto klubas „Atrama“.
 
„Šiemet jau galime pakviesti vaikus į baseino treniruotes. Tai pati lengviausia ir labiausiai prieinama sporto šaka tiek vaikams, tiek jaunuoliams ar suaugusiems, kadangi nereikalauja ypatingų fizinių jėgų ar įrangos. O vaikų į vėžimėlių krepšinį kol kas įtraukti negalime. Jei rankos silpnesnės vietoje krepšinio verčiau rinktis stalo tenisą“, – aiškina specialistas.
 
Pastiprinus kūną baseine gali sekti daugiau jėgų reikalaujantis sportas. Stipresni išbando jėgas lengvojoje atletikoje ar kitame sporte.
 
„Mielai visų laukiame ir kviečiame prisijungti. Jei kas susidomėjo, bet nedrįsta, aplinkinius raginame palydėti ir pasidalinti mūsų kontaktu“, – pasinaudojo proga būti labiau matomi neįgaliųjų sporto klubo „Atrama“ atstovas.
 
Kita stotelė – stovyklos
 
O.Stočkus pristato dar vieną patrauklią atrakciją – negalią turintiems sporto aistruoliams bus surengta fizinio aktyvumo stovykla. „Tai – kaip atpildas už didžiausią motyvaciją ir pasiekimus rodantiems treniruočių dalyviams. Siekiame sustiprinti tarpusavio ryšį, idant įtvirtintume treniruočių suteiktas naudas“, – tikslą įvardija klubo vadovas.
 
Stovyklos metu bus vedami fizinio rengimo mokymai krašto apsaugos tema tikslinei dalyvių grupei, treneriams, savanoriams bei organizatoriams. Taip pat į stovyklų programą bus įtrauktos paskaitos krašto apsaugos, pilietiškumo ir patriotiškumo temomis.
 

„Atsižvelgiant į tai, kad visi stovyklos dalyviai bus su negalia, temos ir veiklos bus adaptuojamos jiems prieinamais būdais. Stovyklos metu vyks įvairios fizinio aktyvumo pratybos ir užduotys sporto salėse bei baseine“, – aiškina pašnekovas.
 
Svarbiausias laukiamas šio projekto vykdymo rezultatas – užkurtas interesantų ratas prisijaukinti sportą.
 
„Tikrai nemažai asmenų su negalia turės lygias teises ir galimybes būti fiziškai aktyvūs, įgaus reguliaraus sporto ir disciplinos įgūdžius bei įpročius. Fizinio aktyvumo pagalba gerės fizinė ir psichologinė dalyvių savijauta, kas asmenims su įvairaus sunkumo fizine negalia yra itin svarbu“, – įsitikinęs sporto centro vadovas.
 
Vilkaviškis: žmonių su negalia olimpiada jau tradicija

 
Jei manote, kad žmonės su negalia negali ar nenori judėti, Vilkaviškio rajone tradicija tapusi Neįgaliųjų olimpiada – gyvas įrodymas, kad judėjimas visiems reikalingas kaip oras.
 
„Jau tampa tradicija, kad sportas suvienija visas Vilkaviškio rajono neįgaliųjų organizacijas, kurios susirenka kartą per metus į Vilkaviškio rajono neįgaliųjų sporto klubo rengiamą olimpiadą. Šiais metais ji vyko liepos-ąją Vilkaviškio sporto ir pramogų centre“, – kad gera prisiminti olimpiados akimirkas, kalbėjo klubo prezidentas Tomas Kairys.
Dalyviai varžėsi smiginio, baudų metimo, bočios, žiedų metimo bei bato metimo rungtyse.
 
„Taip pat buvo organizuotos estafetės, tad varžybose tvyrojo tikra sportinė nuotaika ir kova“, – prisiminimais dalinosi T.Kairys, pridurdamas, kad ne mažiau svarbus tokių renginių tikslas – kartu puikiai praleistas laikas. Pasak jo, projektas „F.A.N.A.S. (Fizinis Aktyvumas ir Neįgalumas Akivaizdžiai suderinama)“ yra bendrai finansuojamas Sporto rėmimo fondo lėšomis, kurias administruoja Nacionalinė sporto agentūra prie Lietuvos Respublikos švietimo, mokslo ir sporto ministerijos.

 
Tai įdomu

Lietuvos lengvaatletis Danas Sodaitis (nuotr.) gyventi visavertį gyvenimą geru pavyzdžiu užkrečia ir kitus negalią turinčius lietuvius. Neseniai Vilniuje jis įsteigė žmonių su negalia sporto klubą.
 
„Remdamasis sukaupta patirtimi, supratau, kad sportas gali pakeisti pasaulį, pakeisti žmogų, pakeisti daug ką. Atsiradęs šitos bendruomenės pusėje matau, kad pasitikėjimo savimi, ambicijų, noro siekti savo tikslų trūksta. Sportas yra geras įrankis išjudinti užsistovėjusį akmenį“, – žiniasklaidoje užkurti sporto dvasią ėmėsi D.Sodaitis.


Projektas „Nepasiduodantys negaliai“


Projektą iš dalies finansuoja Medijų rėmimo fondas, 8 tūkst. eurų

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    V.Kavaliauskienė: stengiuosi netaikyti kumščio politikos

    „Slaugytojai pacientui gali suteikti reikalingą konsultaciją, patarimus, išrašyti vaistus, užsakyti reikalingus tyrimus. Da...
    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ant Vilniaus maratono nugalėtojų pakylos – gydytoja

    Ignalinos sveikatos centre dirbanti gydytoja psichiatrė Lina Vasiljevienė (41 m.) prieš porą savaičių praūžusiame Vilniaus ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Alzhaimerio liga griauna šeimas: nežino, kaip prižiūrėti

    „Daug kas nesupranta, kaip žmogus, kuris prieš šešis mėnesius dar sugebėjo ką nors padaryti, dabar net nebemoka pats pavalgyti ar išsivalyti dantis“, – apie Alzhaimerio liga sergančiųjų kasdienybę pasakojo Šv. Roko ligoninės Demencijos skyriaus vedėja Julija Lukošienė. &Scar...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Pražudyti vaikus... pleistru

    Vaikų apsinuodijimai vaistais – vis dažnesnė problema, ypač dėl atsitiktinės prieigos prie stiprių vaistų, pavyzdžiui, fentanilio. Tai vienas stipriausių opioidų, kuris dažnai skiriamas lėtiniam skausmui malšinti.

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Felinoterapija ir ailurofobija
    Henrikas Vaitiekūnas Felinoterapija ir ailurofobija
    Talentas: 26 litrai... aukso?
    Henrikas Vaitiekūnas Talentas: 26 litrai... aukso?
    Miško maudynės su ponia Apolonija
    Henrikas Vaitiekūnas Miško maudynės su ponia Apolonija

    Naujas numeris