Save „apdovanodavo“ alkoholiu

Greta Vanagienė
2020-01-17
„Kai pamąstau, kiek skausmo suteikiau artimiesiems, netelpa galvoje. Žmonai esu pasakęs, kad rinktųsi sosto aukštį, nes tikrai vieną dieną jį pastatysiu“, - sako pagal 12-os žingsnių Minesotos programą besigydantis ir jau mėnesį alkoholio nevartojantis 43-ejų Anatolijus.
Save „apdovanodavo“ alkoholiu
„Bare mes visi esame pavargę, diena buvo bloga, valdžią liaudis ne tą išrinko, žmona ryte ne taip pasižiūrėjo, lietus lyja. Kad čia atėjome kaltas tai antradienis“, – kad pretekstą išgerti kenčiantys nuo alkoholio priklausomybės, visada suras įsitikinęs Anatolijus.

Geria nuo keturiolikos
Anatolijus prisipažįsta geriantis nuo keturiolikos. Klasiokui atsinešus butelį vyno, jaunuolis norėjo pasirodyti galįs išgerti didžiausią gurkšnį. Vėliau klasės susibūrimuose stengdavosi pagriebti didesnį stikliuką – taip kūrė „kietuolio“ įspūdį.
Vėliau Anatolijaus potraukis alkoholiui pritapo darbovietėje, kur galiojo trijų „L“ taisyklė – „laipsnį laistyk laipsniu“.
 
„Kadangi esu buvęs pareigūnas, čia kiekvieną užtarnautą laipsnį laistyti buvo šventa. Nuo to laiko man tapo tradicija kiekvieną asmeninį laimėjimą pažymėti alkoholiu. Nemokėjau kitaip suvaldyti teigiamų emocijų. Tiesa, užkluptas bėdų negerdavau – stengdavausi blaiviai išeiti iš situacijų. Vos problemas išsprendžiu, praeina porą mėnesiukų ir kirba mintis: „taigi, Anatolijau, apdovanok save!“ Tokie „apdovanojimai“ tęsdavosi mėnesį“, - prisimena jis.
 

Dangstėsi sergantis
„Alkoholis pavertė mane egocentrišku, atsakomybės jausmą buvau praradęs prieš bet ką. Vis dangstydamasis ligom, stengdavausi į barą ištrūkti net iš darbo. Tapau lėtinis alkoholikas. Gėrimus planuodavau iš anksto: slėpdavau butelį alaus automobilyje po kilimėliu, kad kitos dienos rytui būtų pasiruošta“, - atvirauja jis.
 
Anatolijus save įvardija esančiu iš laimingesnių alkoholikų. Nepaisant kelių dešimtmečių neblaivių metų, vyras teigia, jog jam pavyko ne tik pasiekti nusibrėžtų tikslų, sukurti šeimą, bet ir ją išsaugoti. Tiesa, pripažįsta, kad tai – žmonos ir artimųjų nuopelnas: „Kai pamąstau, kiek skausmo suteikiau artimiesiems, netelpa galvoje. Žmonai esu pasakęs, kad rinktųsi sosto aukštį, nes tikrai vieną dieną jį pastatysiu. Kažin ar būčiau tiek galėjęs kentėti, kiek kentėjo ji.“
 
Atkrytis po atkryčio
Iš alkoholizmo gniaužtų visiems laikams bandantis išsivaduoti Anatolijus sako, kad tai - jau ne pirmas bandymas. Jis įsitikinęs - anoniminių alkoholikų klubai ir koduotės suveikia tik kuriam laikui. Norint atsikratyti priklausomybės, turi mesti gerti negrįžtamai.
„Alkoholikas niekada nemokės gerti saikingai. Tik užgersi kartą - nuvažiuosi į pradinę stadiją“, - teigia vyras, tuo įsitikinęs jau ne kartą. Dvejus metus veikiamas koduotės ir negėręs jis vėl paslydo su žmona atsidūręs romantiškame kurorte. „Pamaniau, kaipgi atsidūrę dviese Kretoje, vieni visoje viloje besileidžiant saulei neišgersime vyno? Po to sekė dviejų savaičių nesustabdomas gėrimas, - prisimena Anatolijus ir priduria, jog pateisinimų ir progų išgerti priklausomas nuo alkoholio ras visada. - Esame pavargę, diena buvo bloga, valdžią liaudis ne tą išrinko, žmona ryte ne taip pasižiūrėjo, lietus lyja. Mes visi šventi, tik mus aplinka skriaudžia, o bare viens kitą palaikom, suprantam, linkčiojam vienas kitam. Kad į jį atėjome, kaltas antradienis...“

 
Interviu su specialistu
Psichoanalitikas, gydytojas klinikinis toksikologas dr. Tomas Vilius Kajokas.

- Nuo ko priklauso alkoholizmo gydymo sėkmė?
- Tai lemia skirtingų veiksnių visuma. Nemaža dalis tenka aplinkai, šeimai, kuri supa geriantįjį, tačiau didelę įtaką daro ir žmogaus psichologinė bei biologinė sudėtis - apie 50-60 procentų yra paveldima genuose.

Jei toks žmogus turi stiprų paveldimumą, padėti jam gali tik vidinės psichologinės savybės, leidžiančios būti nuosekliam, sistemingam. Vėliau priklausomybės gydymas priklauso ir nuo išorinių veiksnių: šeimos, draugų, darbdavių požiūrio į priklausomybę. Jie gali arba padėti atsitiesti arba dar labiau skatinti gerti. Būna atvejų, kai žmogų paveikia atsitiktiniai dalykai: pokalbis, apsilankymas bažnyčioje, gyvenimiškas sukrėtimas, nelaimė. Jie suvokiami kaip lūžis, atspirties taškas, padėsiantis keistis.
 
- Ar egzistuoja būsena, kai žmogus nėra laikomas priklausomu nuo alkoholio, tačiau suvokia, kad turi su tuo susijusių problemų?
Pastaraisiais metais atsiranda žmonių, kurie ateina pas psichologus pasitarti jausdami, kad gerdami praranda kontrolę ir dėl to socialinėje aplinkoje kvailai atrodo – tarkime, svečiuose labai prisigeria. Nors priklausomybės neturi, bet alkoholiui jaučia didelę trauką. Didžiąja dalimi tai - biologinė trauka, todėl padėti tokiam žmogui gali tik visiškas alkoholio atsisakymas. Nors jie dažnai bando suskaičiuoti, nuspėti saugų alkoholio kiekį, tokie žmonės ima gerti vis daugiau.
 
- Ką fiziškai ir psichologiškai jaučia priklausomas nuo alkoholio, kai ateina stiprus poreikis išgerti? 
Tai priklauso nuo geriančiojo žmogaus tipažo. Vienų priklausomybė alkoholiui panaši į alergiją – yra ūminė. Kitos susijusios su nerimu ir depresija. Vieni geria, nes jiems sekasi, kiti, nes nesiseka. Stiprus poreikis išgerti atsiranda tada, kai nebegali pats sukontroliuoti emocijų. Pavyzdžiui, išloši milijoną ir tuoj pat atsikemši šampano.

Alkoholis tampa neatsiejama jų nervų sistemos dalis. Geriantis žmogus be alkoholio tampa impulsyvesnis, depresiškesnis, o alkoholio poveikį jaučia kaip normalizuojantį. Beveik visiems alkoholio deficitas sukelia stiprią baimę, nemigą, įtampą, skausmą, o kai jo negauna – atrodo, kad gali numirti. Alkoholis jiems tampa kaip gyvybės vanduo.
 
- Kiek padeda priklausomam nuo alkoholio „užsikodavimai“?
- Jei žmogų veikia anoniminių alkoholikų klubai, turėtų veikti ir kodavimai, savitaigos ir įvairios hipnozės technikos, nes tai veikia tokiu pat principu. Manau kodavimai veikia tuos, kurie vaikystėje turėjo stiprų autoritetų poreikį. Taip žmogus savo atsakomybę gali deleguoti kam nors kitam. Nors pirmus, antrus metus kodavimas gali veikti, vėliau autoriteto įtaka slopsta. Jei užsikodavus per kelerius metus žmogui pavysta pakeisti gyvenimą, jis gali išlipti iš alkoholizmo duobės. Tačiau jei tik užsikoduos, bet gyvenimo iš esmės nekeis, vėl sugrįš prie seno.
 
- Ar dėl tų pačių dalykų žmonės „atkrenta“, nors kurį laiką alkoholį vartoti jau buvo nustoję?
- Žmonės yra smalsūs – negėrę, tarkime, penkerius metus, mano, kad jų kūnas jau išsivalė, nuo alkoholizmo pasveiko ir jau mokės gerti saikingai. Bet jautrumas alkoholiui išlieka, o genetika paveikiama negrįžtamai. Vieną sykį išgėręs alkoholiui tampi paveikesnis, nei iki tol.

 
Tarp kitko

Šou verslo atstovas Saulius Urbonavičius – Samas alkoholio atsisakė prieš daugiau nei 15 metų, kai suprato esantis rizikingoje terpėje. Mat darbas ėmė diktuoti ir laisvalaikio taisykles. „Gyvenimas – balius be galo. Mano profesijoje, jei visiems linksma, tau, neišgėrus alkoholio, gali būti liūdna – tampi niekam neįdomus. Šou muzikos pasaulyje nuolat matome tragiškų pavyzdžių, kiek skausmo suteikia alkoholis. Mūsų profesijos atstovams valstybė turėtų išrašyti po butelį pieno vakarui“, - įsitikinęs Samas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris