Renaldas Jurkevičius: kartais medikui naudinga įšokti į paciento batus

Evelina Machova
2020-03-12
Kauno klinikų vadovas prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius sako, jog šalies medikai gabūs, protingi – galėtų nors ir kalnus nuversti. Bet... Dažniau laukia, kol pokyčių sprendimus už juos priims kas nors kitas. „Vienas pagrindinių mano tikslų, kad organizacine prasme pasikeistų mūsų kultūra. Nelaukti, kol kas nors nurodys ką daryti, bet iniciatyvos imtis patiems. To aš labai norėčiau“, – sako vadovas, kuriam praėjusią savaitę įteiktas „Metų vadovo 2019“ (universitetinių, respublikinių gydymo įstaigų kategorija) apdovanojimas.
Renaldas Jurkevičius: kartais medikui naudinga įšokti į paciento batus
„Kol nebuvo koronaviruso grėsmės, buvau turbūt labai demokratiškas. Dabar šiek tiek kitaip. Bet kolegoms paaiškinau, kad dabar vadovavime bus pokytis. Natūralu, tokiose situacijose turbūt visi vadovai tampa griežtesni, reiklesni“, - sako Kauno klinikų generalinis direktorius prof. habil. dr. Renaldas Jurkevičius.

- Pastaruoju metu nemažai diskutuojame apie mediko įvaizdį. Šiuo klausimu ir žiniasklaida gauna akmenų į savo daržą. Jūsų nuomone, ar tikrai viešojoje erdvėje kuriamas neigiamas medikų įvaizdis?
- Jei šį klausimą užduosite pavargusiam, po daugybės valandų budėjimo ir kelių dešimčių pacientų apžiūros gydytojui, natūralu, jis bus daug kuo nepatenkintas, galbūt net piktas. Tačiau žvelgiant plačiau, manau, jog tai - garbinga profesija. Talentingiausi vaikai ją renkasi. Tai, mano nuomone, puikus mediko įvaizdžio indikatorius. Vargu ar būtų tiek norinčių studijuoti mediciną, jei profesija būtų nuvertinta ar neštų ką nors blogo. Bet turime suprasti ir žiniasklaidą. Būtų kur kas blogiau, jei apie medicinos sritį matytume ar skaitytume tik gerus reportažus, lyg viskas būtų tobula. Žiniasklaida turi viešinti viską, kartais būti lyg sarginiai šunys. Už tai, kad yra drąsi, ją gerbiame. Taip, žurnalistai kartais užduoda klausimus, kuriems nesi pasiruošęs ar kurių nelauki... Bet toks žiniasklaidos darbas. 

- Sakoma, jog šių dienų pacientai itin reiklūs, o jų lūkesčiai labai dideli. Dėl to esą dažnai kyla įvairiausių nesusipratimų. Pastebite tai? 
- Negalime pykti ant pacientų. Jie, kaip ir mes, - žmonės, jų, kaip ir mūsų, yra visokių. Bet kartais medikui yra naudinga įšokti į paciento batus ir į viską pažvelgti iš jo perspektyvos. Tuomet ir pacientą geriau supranti. Gal kartais jo pasipiktinimas turi pagrindo? 

- Neseniai nugirdau dviejų senjorų pokalbį apie tai, kaip įvertinti, geras gydytojas ar nelabai. Pasirodo, geras tas, kuris turi profesoriaus laipsnį ir yra parašęs ne vieną knygą. Kiek knygų jūsų, profesoriau, arsenale?
- Keletas yra. Man vertingiausios vienos pirmųjų, kai rašėme „Echokardiologiją klinikinėje praktikoje“. Iki administracinio darbo buvau gydytojas, kuris labai mylėjo ir tebemyli širdies ultragarsinius tyrimus. Dabar knygų rašymui laiko nelieka ir net neįsivaizduoju, apie ką norėčiau parašyti. Daug tenka skaityti apie sveikatos vadybą, mat pastaruosius metus daug dirbome ties ligoninės strategija. Dar ruošiausi konkursui, kurį laimėjau, ir tapau Rygos Stradinio universiteto ligoninės Stebėtojų tarybos nariu. 

Rygos? Turbūt ne vienas paklaustų, kam jums tai? Negi Lietuvoje veiklos per mažai?
- Kiekvienas pasiruošimas konkursui augina žmogų. Rygos Stradinio universiteto ligoninės stebėtojų komandoje dirba stiprūs vadybos, audito, finansų specialistai. Man įdomu, nes yra ko pasimokyti. Kaupiu patirtį, ją vėliau panaudoju Kauno klinikose, kurioms vadovauju jau septintus metus. Beje, Latvijos sveikatos apsaugos ministerijai labai įdomu, kaip mes dirbame, ką mes darome su Kauno klinikų strateginiu planu. Jie patys man ir pasiūlė dalyvauti konkurse. Jų sistema šiek tiek kitokia: šalia ligoninės dalininkų yra Stebėtojų taryba bei Vykdančioji taryba kaip Britanijoje ar kai kuriuose kituose kraštuose. Į trijų Latvijos universitetinių ligoninių devynias tarybos narių vietas kandidatavo per septyniasdešimt specialistų. Vienas iš kiekvienos ligoninės trijų tarybos narių turėjo būti tarptautinis ekspertas. 

- Žvelgiant iš šono, susidaro įspūdis, kad esate demokratiškas vadovas. Teisingas spėjimas?
- Kol nebuvo koronaviruso grėsmės, buvau turbūt labai demokratiškas. Dabar šiek tiek kitaip. Bet kolegoms paaiškinau, kad dabar vadovavime bus pokytis. Natūralu, tokiose situacijose turbūt visi vadovai tampa griežtesni, reiklesni. Tik nesupraskite neteisingai. Mūsų komanda tokia fantastinė, kad man labai lengva vadovauti. Puikus pavyzdys, kai buvo diagnozuotas pirmasis koronaviruso atvejis Lietuvoje. Dėliojome strategiją, ruošiamės ir sutarėme, kad šeštadienį susirašysime messenger‘iu, apsikeisime informacija. Ir ką manot? Šeštadienį devintą ryto visa administracija buvo darbe. Nė vieno niekas neatvarė ir nekvietė... Kai tokia komanda, man darbas – kaip atostogos (šypsosi). - Kad jau užsiminėte apie atostogas, mėgstate poilsiauti šiltesniuose ar vėsesniuose kraštuose? - Labiausia mėgstu pažinimą. Kai buvau vaikas, su tėvais automobiliu važinėdavome po Sovietų sąjungą. Būdavau tėčio šturmanas, kuris žiūrėdavo į popierinį žemėlapį ir sakydavo, kur reikia pasukti. Pats planuodavau ir keliones. Aišku, tuomet google‘o nebuvo, tad informacijos ieškodavau enciklopedijose. Iki šiol man smagu planuoti kelionę, išsirinkti šalį, susipažinti su jos istorija. Egzotinės kelionės man nelabai patinka. Esu buvęs tuose kraštuose, bet arčiau širdies Europa, kaip kultūros lopšys.  

- Vadinasi, esate šeimos kelionių organizatorius.
- Ir vairuotojas. Nes keliauti labiausiai mėgstu automobiliu. 

- Dėl koronaviruso daugelis vengia atostogų. Jūsų paties negąsdina visuomenėje tvyranti panika dėl šio viruso? 
- Negąsdina, bet pabandykim suprasti išsigandusį žmogų. Jei jis ne medikas, žiniasklaidoje informacijos daug, virusas naujas, mažai žinomas, nežinia, kada ir kaip baigsis. Jei visuomenė visai nebijotų, mano nuomone, būtų nenormalu. Į kruopų pirkimą irgi reikia žiūrėti atlaidžiai. Na, nusipirko žmogus kruopų, ar didelė čia problema? Jam juk dėl tokio sprendimo pasidarė ramiau, bent ką nors padarė. Aišku, geriausiai būtų, jei rankas dažniau plautų, o sirgdamas neitų į darbą. 


- Jūs vis bandote įsijausti į kito žmogaus situaciją. Spėju, jog dukroms esate atlaidus ir daug ką leidžiantis tėtis...
- Na, ne visai viską leidau. Bet net ir šiandien stengiuosi į situacijas pažvelgti iš jų perspektyvos, suprasti. Jauni žmonės šiandien mąsto ir gyvena kitaip nei mes. Kai kurie mūsų poelgiai jiems atrodo keisti, pavyzdžiui, ko gi tie tėvai taip rūpinasi, kada grįžau namo? Juk parėjau... 

- Žaidžiate lauko tenisą. Galite paaiškinti, kodėl jis toks populiarus tarp gydytojų? Turbūt nerastumėme kitos profesijos, kurios vos ne kas antras atstovas laisvalaikiu į rankas ima raketę?
- Taip, labai populiarus, bet nežinau kodėl. Man smagus, geras sportas. Žaidžiu kartą per savaitę, dalyvauju ir turnyruose, tik... nelabai man ten sekasi. Tiesa, tenisas man – tiesiog malonumas. Turnyruose dažniausiai pralaimiu jau pirmose varžybose, bet dėl to neišgyvenu. Man tiesiog patinka žaisti, pabendrauti su žmonėmis. Todėl ir nematau reikalo dėl geresnių rezultatų vargti su treneriu. (šypsosi)


- Be teniso, turite dar širdžiai malonių veiklų, kurios padeda pravėdinti galvą?
- Mėgstu žolę pjauti. Man tai - kaip meditacija. Vaikštai paskui garsiai burzgiantį variklį, viską pamiršti ir gali galvoti apie bet ką. Be to, dar ir gerą darbą šeimai padarai. 

- Kaip įstaigos vadovas turite išsikėlęs tikslą, ką norėtumėte pakeisti sveikatos sistemoje, kad visiems taptų lengviau?
- Labiausiai norėčiau, kad mūsų medikų kultūra ir supratimas keistųsi. Dabar galvojama paprastai: esu geras gydytojas, kai gerai atlieku pareigas, gydau ligonį pagal visas naujausias rekomendacijas, nustatau ligą, skiriu gydymą, išleidžiu namo. Ir tik dėl to esu geras gydytojas ar slaugytoja. Bet pasaulis keičiasi, ateina šiek tiek kitokios nuostatos. Kiekvienas darbuotojas turėtų mąstyti, ką galėtų pakeisti, kad jam būtų lengviau dirbti ir savo pareigą atlikti dar geriau. Bet tai nereiškia, kad reikia būtinai tik daugiau dirbti. Nebepakanka šiandien būti vien geru siauros srities specialistu. Tie, kurie dirba su pacientais, geriausiai mato, kur labiausiai reikia pokyčių. Labai norėčiau, kad susiburtų kritinė masė taip mąstančių žmonių, tuomet pokyčiai taptų poreikiu. Nereikėtų administracijos, kuri įvairiausiais raštais ragintų daryti vienaip ar kitaip. Juk kartais administracija situacijų sprendimus mato kiek paviršutiniškai, o dirbantieji arčiausiai pacientų žino geriausius sprendimus. Norėčiau, kad medikai patys sau imtų kurti geresnes darbo sąlygas, o ne lauktų, kol kas nors tai nuspręs už juos. 

 
Trumpai
Kauno klinikų generaliniam direktoriui prof. habil. dr. Renaldui Jurkevičiui antrąją kadenciją vadovauja didžiausiai ligoninei Baltijos šalyse. Per šiuos metus, Kauno klinikose buvo įdiegta ne viena nauja moderni diagnostikos ir gydymo sistema, pirmą kartą istorijoje parengta ir patvirtinta Ligoninės veiklos strategija, suplanuota tikslinga Kauno klinikų plėtra, atsižvelgiant į pacientų ir darbuotojų poreikius, diegiami paciento centriškumo principai ligoninėje.
Generalinis direktorius yra minėjęs, kad yra laimingas, galėdamas prisidėti prie Lietuvos žmonių sveikatos gerinimo ir puoselėjimo, sistemingo darbo sveikatos priežiūros sektoriuje ir galimybės su pacientais bendrauti bei jų lūkesčius išgirsti dirbant gydytojo kardiologo darbą.
Prieš tapdamas Kauno klinikų vadovu, R. Jurkevičius dirbo Kauno klinikų Kardiologijos sektoriaus vadovu ir LSMU prorektoriumi klinikinei medicinai, pastarąsias pareigas eina iki šiol.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris