Kaip sergant vėžiu išlaikyti meilę, artumą ir seksą

www.lsveikata.lt
2021-10-08
Kovojant su sunkia ir ilgai trunkančia liga, kokia ir yra vėžys, žmogui reikia suvokimo, kodėl jis tai daro. Tokia motyvacija gali būti santykiai su mylimu žmogumi. O ir partneris, kuris kartu su sergančiuoju patiria visus ligos iššūkius, šiam yra tas mūras, į kurį galima atsiremti.
Kaip sergant vėžiu išlaikyti meilę, artumą ir seksą
Neleiskite ligai užvaldyti viso jūsų gyvenimo. Kurkite trumpalaikius ir ilgalaikius planus, gyvenkite harmonijoje su savimi, nepamirškite malonumų ir mėgstamų veiklų. Pasikalbėkite ir išgirskite mylimo žmogaus norus.

Pataria specialistė
Onkopsichologė Irina Mansurova:


Išsaugoti santykius
Išsaugoti visaverčius poros santykius įmanoma tik tuo atveju, jei jie tokie buvo iki ligos. Tiesa, sveikas partneris neturėtų prisiimti visų pareigų ir pernelyg globoti pacientą. Turėtumėte padėti tik tada, kai to tikrai reikia.
 

Tačiau santykiai iš pareigos jausmo – destruktyvus ryšys, neigiamai veikiantis abu partnerius. Jei šie kartu buvo tik dėl pareigos jausmo ar dėl vaikų, liga dažniausiai tik sustiprina problemas. Neretai tokie santykiai tampa kankinamais, todėl partneriai pasuka skirtingais keliais.
O visavertis ryšys yra paremtas dvasiniu artumu, meile, supratimu ir pagarba.
 
Rato metodas
Santykius tarp vėžiu sergančio paciento ir jo artimųjų patariu kurti pagal rato metodą. Centre yra pacientas. Aplink jį – artimiausi žmonės: partneris ir šeimos nariai, su kuriais jis dalijasi išgyvenimais. Artimieji savo ruožtu patirtį turi skleisti už rato ribų: pasidalyti ja, pavyzdžiui, su draugais ar psichologu.
Sergančiojo artimieji neturėtų neigti tikrovės. Jei matote, kad sergančiam žmogus baisu, palaikykite jį. Užtenka pasakyti: „Matau, kad tu bijai, aš kartais irgi bijau. Bet būsiu su tavimi kas benutiktų, palaikysiu tave.“
 
Geriausia parama – būti šalia, besąlygiškai priimti ir įvertinti emocijas (tai yra jas atpažinti, reaguoti į jas iš suaugusio žmogaus pozicijų nekeliant panikos), bet ir nekaupti jų savyje. Kad jūsų emocijų „konteineris“ nepersipildytų, pasidalykite jausmais su draugais ar psichologu. Galite padėti mylimam žmogui išgyventi šią patirtį, neperdegdamas pats.
 
Dėmesys sau
Nutinka ir taip, kad gyvendamas sergančiojo gyvenimą, partneris nustoja rūpintis savimi, jau nekalbant apie pomėgius. Toks pasiaukojimas neigiamai veikia poros santykius. Norėdamas būti parama mylimam žmogui, turite kaupti vidinius resursus.
 

Sveikam partneriui svarbu laikytis principo „dek, bet nesudek“. Būtinai bent valandą per dieną skirkite tik sau. Kartą per savaitę pasirinkite dieną susitikti su draugais ar užsiimti mėgstama veikla.
Sveikas partneris gali jausti kaltę, kad mylimasis serga, o jis – ne. Šis jausmas trukdo gyventi ir gali tapti psichosomatinės ligos priežastimi. Tik suvokdami klaidas ir atpažindami destruktyvias reakcijas galite tam užkirsti kelią.
 
Seksualinis gyvenimas ir vėžys
Dažnai poros, kur vienas partneris serga vėžiu, skundžiasi sumažėjusiu seksualinio intymumo poreikiu, prastesniu seksualiniu susijaudinimu. Pabandykite kartu išsiaiškinti, kokia yra šios disfunkcijos priežastis.
 

Žinoma, onkologinės ligos gydymas turi įtakos poros seksualiniam gyvenimui. Po dubens organų operacijos ir spindulinės terapijos seksualinį gyvenimą tenka apriboti. Priklausomai nuo gydymo sudėtingumo, toks draudimas galioja nuo mėnesio iki dvejų su puse metų.
 
Moterims, gydomoms chemoterapija, pasireiškia menopauzės simptomai: karščio bangos, prakaitavimas naktį, makšties sausumas net ir seksualinio susijaudinimo metu. Šie simptomai koreguojami kartu su ginekologu ir onkologu.
Esant skausmingiems pojūčiams ir seksualinio intymumo baimei ekspertai rekomenduoja naudoti falo imitatorius, lubrikantus ir vakuuminius klitorio stimuliatorius, idant būtų lengviau pasiekti seksualinį susijaudinimą ir orgazmą.
 
Vyrams chemoterapija dėl sumažėjusios testosterono gamybos ar patiriamo streso gali sukelti erekcijos disfunkciją. Tokiais atvejais reikia intensyvesnių erotinių glamonių, įskaitant tiesioginį lytinių organų stimuliavimą. Jei tai nepadeda, pagalbos patariu kreiptis į urologą.
Seksualinius sutrikimus gali sukelti ir kitos ligos, pavyzdžiui, širdies ir kraujagyslių, endokrininės ar nervų sistemos sutrikimai. Tuomet būtina konsultuotis su gydytojais specialistais (ginekologu, urologu, neurologu, endokrinologu).
 
Pašliję santykiai taip pat gali trukdyti poros seksualiniams santykiams. Jei dviese nepavyksta keisti situacijos, išdrįskite kreiptis pagalbos į psichologus ar seksologus.
Susituokusios poros harmonija grindžiama trimis ramsčiais: bendrais interesais, seksu ir ateities planais. Išlaikykite šiuos ramsčius. Neleiskite ligai užvaldyti viso jūsų gyvenimo. Kurkite trumpalaikius ir ilgalaikius planus, gyvenkite harmonijoje su savimi, nepamirškite malonumų ir mėgstamų veiklų. Pasikalbėkite ir išgirskite mylimo žmogaus norus.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

    „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

    Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris