Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

Rasa Kasperavičiūtė-Martusevičienė
2024-04-08
Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyvą kritikuoja, sakydami, jog tokios taršos patikros – perteklinės ir kelia daugiau klausimų nei atsakymų.
Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai
Nustačius, kad transporto priemonės išmetamųjų dujų kiekis viršija ribines vertes arba esant bet kokiam skysčio – tepalų, kuro – nuotėkiui, dėl kurio gali būti padaryta žala aplinkai arba sukeltas pavojus kitiems kelių eismo dalyviams, automobilio techninė apžiūra bus naikinama.

Stabdys transporto priemones
 
Lietuvos techninės apžiūros įmonių asociacijos duomenimis, 2022 m. daugiau nei pusė privalomajai techninei apžiūrai pateiktų transporto priemonių dėl techninės būklės trūkumų iš pirmo karto nepraėjo techninės apžiūros, o dešimtadalis lengvųjų keleivinių ir lengvųjų krovininių transporto priemonių techninės apžiūros iš pirmo karto nepraėjo dėl aplinkosaugos trūkumų: per didelio dūmingumo, anglies monoksido kiekio, aptikto eksploatacinių skysčių nuotėkio.
 
„Tas dešimtadalis, t. y. apie 78 tūkst. transporto priemonių kažkurį laiką iki techninės apžiūros buvo eksploatuojamos ir dalyvavo viešajame eisme. Tokių automobilių eksploatavimas ne tik blogina oro kokybę, neigiamai veikia sveikatą, kelia grėsmę eismo saugumui, bet ir kelia sąmoningėjančios visuomenės nepasitenkinimą“, – sako Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos (AAD) Komunikacijos skyriaus vedėja Laima Grižaitė.
 

Atsižvelgdama į faktą, kad didelė dalis Lietuvos keliuose riedančių transporto priemonių yra techniškai netvarkingos, Aplinkos ministerija nusprendė sustiprinti Aplinkos apsaugos departamento įgaliojimus transporto priemonių taršos kontrolės srityje. Jau šį pavasarį keliu važiuojantį automobilį patikrai galės sustabdyti ne tik policija, bet ir aplinkosaugininkai.
 
Pareigūnus leis atpažinti emblemos  
 
Saugaus eismo ekspertas Saulius Šuminas įsitikinęs, kad sustoti aplinkos apsaugos pareigūnams norės ne kiekvienas vairuotojas. „Tie, kuriems vairavimas – profesinė veikla, žino, kaip atrodo pareigūnai, kurie turi teisę stabdyti. Tai dabar tokią informaciją turės žinoti visi. Nes rizika, kad kas nors pasinaudos pokyčiais blogiems tikslams, didėja“, – sako S.Šuminas.
 
AAD skelbia, kad transporto priemonę tikrinantys aplinkos apsaugos pareigūnai dėvės tarnybinę uniformą, o paprašius turės pateikti Aplinkos apsaugos departamento pareigūno pažymėjimą. Automobiliai bus stabdomi saugiai, netrukdant kitiems transporto dalyviams. Aplinkosaugininkų patrulį sudarys ne mažiau kaip du pareigūnai, transporto priemonę stabdysiantys mojant šviečiančia reguliuotojo lazdele arba šviesą atspindinčiu skrituliu su raudonu atšvaitu skersai judėjimo krypties, arba per garsiakalbį liepiant sustoti ir (arba) įjungus patrulinės motorinės transporto priemonės mėlynos spalvos švyturėlius. Tamsiuoju paros metu organizuoti reidų, susijusių su transporto priemonių taršos matavimais, neplanuojama.
 
„Atkreipiame dėmesį, kad aplinkosaugininkų uniformos ir tarnybiniai automobiliai yra pažymėti Aplinkos apsaugos departamento emblemomis. Tarnybiniai automobiliai pažymėti oranžinėmis juostomis ir logotipu su užrašu „Lietuvos aplinkos apsauga“. Logotipu žymimos šoninės durelės iš abiejų automobilio pusių. Siuvinėta emblema su tokiu pat užrašu tvirtinama ant vasarinės kepurės, striukės ir džemperio kairės pusės rankovių, marškinių ir marškinėlių trumpomis rankovėmis dešinės pusės rankovių“, – sako AAD atstovė.
 
Naikins techninę apžiūrą
 

Teršalų koncentracijų matavimas, anot pašnekovės, bus atliekamas pačioje transporto priemonės dujų išmetimo sistemoje, į išmetimo vamzdį įkišus dujų analizatoriaus zondą. Rezultatai bus matomi vietoje. Nustačius, kad transporto priemonės išmetamųjų dujų kiekis viršija ribines vertes arba esant bet kokiam skysčio – tepalų, kuro – nuotėkiui, dėl kurio gali būti padaryta žala aplinkai arba sukeltas pavojus kitiems kelių eismo dalyviams, automobilio techninė apžiūra bus naikinama.
 
„Jeigu transporto priemonės išmetamųjų dujų kiekis ir dūmingumas viršys ribines vertes, techninės apžiūros dokumentas baigs galioti po 48 valandų nuo sprendimo surašymo momento. Jeigu bus nustatytas skysčių nuotėkis – techninės apžiūros dokumentas baigs galioti iš karto. Techninės apžiūros neturinti transporto priemonė transporto eisme dalyvauti negali, tą numato Kelių eismo taisyklės“, – primena L.Grižaitė.
 
S.Šuminas įsitikinęs, kad dėl tokių sprendimų vairuotojai patirs daug nemalonumų: „Sunkiai įsivaizduoju, kaip mieste atrodys toks tikrinimas. Kokiu būdu bus pasirenkamos transporto priemonės? Čia iš tiesų daug klausimų ir mažai atsakymų. O nuostata, kad iš karto bus naikinama techninė apžiūra, kelia daug abejonių. Logiškiau būtų suteikti protingą terminą trūkumams pašalinti.“
 

Vairuotojai naująja tvarka itin nepatenkinti. „Tai prasilenkia su logika ir tikrove, – sako peticijos prieš didesnius aplinkosaugininkų įgaliojimus autorius Saulius Kliauba. – Automobiliai praeina techninę apžiūrą ir ji galioja dvejus metus. Už tai mokame pinigus. Pirkdami automobilį, mokame ir taršos mokestį. Nė vienas namuose neturime tikrinimo aparato išmetamų teršalų kiekiui nustatyti. Mano nuomone, gamtosaugininkas gali nustatyti tik tiek, kad varva kokie nors skysčiai ir teršia gamtą.“

 
Komentaras
Saugaus eismo ekspertas Artūras Pakėnas:

- Nauja tvarka – perteklinis reiškinys. Kam reikia kurti dar vieną struktūrą, kad pamatuotume vieną parametrą? Iš esmės tai yra valstybės lėšų švaistymas. Juk turime technines apžiūras su tinkama infrastruktūra, tai čia tegul ir tikrina. Kam tas dubliavimas? Jei valstybė galvoja, kad senos transporto priemonės teršia, na, tuomet tegul būna dažniau ar kasmet organizuojama techninė apžiūra senesnėms mašinoms, ir viskas.


Verta žinoti
Už transporto priemonių, kurių į aplinkos orą išmetamų teršalų kiekis viršija nustatytus ribinius dydžius, ar su neveikiančia gamintojo numatyta išmetamųjų dujų neutralizavimo sistema eksploatavimą numatyta atsakomybė: asmenims – 100–300 eurų (už pakartotinį 300–500 eurų), juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 300–500 eurų (už pakartotinį – 600–900 eurų);  
 
Už aplinkos teršimą pavojingosiomis cheminėmis medžiagomis ir cheminiais mišiniais nustatytos baudos: asmenims – 60–120 eurų ir juridinių asmenų vadovams ar kitiems atsakingiems asmenims – 150–300 eurų, už pakartotinai padarytą pažeidimą – 500–1200 eurų. 


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

      Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

      „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

      Budinti vaistinė


      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

      razinka


      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JAV – rekordinis vaistų trūkumas

      Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris