Seksas paauglystėje: išteisinti ar nuteisti?

Greta Vanagienė
2020-10-23
Nors amžiaus cenzas, kada pradėti lytinį gyvenimą, nėra nurodomas, o specialistai aiškina, jog normalu jausti lytinį potraukį ir kūno pasitenkinimą, dalis jaunimo šį žingsnį stengiasi nukelti kuo vėlesniam brandos etapui.
Seksas paauglystėje - normalus reiškinys, „pereinamasis“ etapas ar rizikingas užsiėmimas? Apie tai diskutuojame su Lietuvos tėvų forumo atstovais.
Seksas paauglystėje: išteisinti ar nuteisti?
Per ankstyvas asmens jausmų žadinimas – skatinimas ir kalbėjimas sekso tema gali sukelti nepageidaujamas pasekmes tiek fizinėje, tiek psichinėje raidoje. Tai gali pasireikšti net po keliolikos metų.

Būdas kompensuoti meilės trūkumą

„Vaikas ar paauglys, kuris turi aukštą savivertę neskubės mestis į ankstyvus lytinius santykius“, - įsitikinęs Lietuvos tėvų forumo (LTF) narys, psichologas Andrius Atas
 

Anot jo, ankstyvas lytinis gyvenimas tiesiogiai susijęs su paauglio emocijomis. Kuo šis jaučiasi nerimastingesnis - gavęs mažai meilės iš artimųjų rato ir tėvų, tuo didesnė tikimybė, kad tai bandys kompensuoti tokiomis pakaitinėmis priemonėmis kaip seksas. Tai pačiai kategorijai, anot jo, priklauso ir rūkymas, alkoholio, narkotikų vartojimas ar net kompiuteriniai žaidimai.
Savimi patenkintam paaugliui, jo nuomone, prioritetu visų pirma tampa mokslai, išsilavinimas, stabilumas gyvenime, o tik tada siekiama sukurti artimus, ilgalaikius santykius.
 
Mokyti tik fiziologijos

Vis dėlto lytinio ugdymo raštingumas mūsų šalyje neretai įvardijamas kaip nepakankamas, tad rasti balansą tarp skirtingų nuomonių – užduotis ne iš lengvųjų.
Čia A.Atas turi griežtą poziciją - bandymas visuomenėje kurti laisvę „jei norisi, vadinai, reikia“ yra ideologijos diegimas.
 
„Lytinio švietimo atskyrimas nuo vaiko asmenybės brandos ir asmeninės emocinės kompetencijos yra dirbtinis. Be abejo, tam tikrus kūno anatominius dalykus ir fiziologinius skirtumus vaikas turi žinoti, pavyzdžiui, vaisingumo ciklą ar organizmo brandos ciklus. Vaikas neturėtų jausti nerimo nesuprasdamas apie fiziologinius kūno reiškinius, todėl būtinos paskaitos, kaip branda veikia mūsų kūną, tačiau socialinė raiška – lytinis gyvenimas gali būti pavojingas, todėl ir yra visuotinai diskutuotinas“, - kalba psichologas.
„Tėvai dalinasi, kad mergaitėms jau vienuolikos prasideda menstruacijos, taigi paauglėmis gali laikyti ir jas“, - priduria.
 
Kalbos seksą paskatina
Nors seksas neturi amžiaus cenzo, taigi, kada normalu pradėti lytinį gyvenimą, taip pat nėra apibrėžta, specialistai mano, jog prieš žengiant šį žingsnį svarbu būti brandžiam - jausti atsakomybę už galimas pasekmes ir įvertinti partnerystę.
Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Darius Trečiakauskas įsitikinęs – kalbos ir iniciatyvos apie seksą jį tik paskatina.
O per ankstyvas asmens jausmų žadinimas – skatinimas ir kalbėjimas ta tema gali sukelti nepageidaujamas pasekmes tiek fizinėje, tiek psichinėje raidoje. Tai gali pasireikšti net po keliolikos metų.
 

„Kai prasideda lytinė branda, atsiranda naujų pojūčių, potyrių ir požiūrių, todėl būtina su vaikais tai aptarti, bet reikia suvokti ir galimas to pasekmes nebrandaus paauglio psichinei būsenai – kaip tai jį paveiks. Tai gali atsiliepti ir ateityje – informacija užsislėpusi pasąmonėje po ryškių gyvenimo įvykių nežinia ką gali sužadinti“, - sako Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Darius Trečiakauskas.

 

Bet koks per ankstyvas nesubrendusio vaiko ugdymas gali sukelti pokyčius tiek fizinei, tiek psichinei sveikatai. Tai pasireikšti gali net ne po kelerių, o po keliolikos metų. Taigi per ankstyvas lytinio potraukio, jausmo ar asociacijų su tuo kėlimas, be jokios abejonės, jaunai, besiformuojančiai asmenybei gali turėti tokių pasekmių, apie kurias mes nė neįsivaizduojame“, - kalba D.Trečiakauskas.
 
Svarbu diegti dorą ir moralę
D.Trečiakauskas priminė programą „Lux“, kurią buvo mėginama diegti dar darželiuose, apie princą ir princesę. Buvo deklaruojama, kad vaikas jau nuo ketverių metų turėtų pažinti kūną ir jausti lytėjimo malonumą.
„Jei kam nors normalu, kad ketverių metų vaikas ima masturbuotis, tai tikrai ne sveikos moralinės orientacijos vaiko tėvams. Galiu drąsiai garantuoti, kad 99 procentai tėvų man pritars“, - įsitikinęs jis. Mat pagal Vaiko teisių konvenciją ir Lietuvos Respublikos Konstituciją, tėvai atsakingi už vaikų švietimo, moralinį, ideologinį ar religinį pasirinkimą“, - aiškina pašnekovas.
 

Pašnekovas prieš priimant sprendimą, nuo kada turėtų būti diegiamas lytinis švietimas, siūlo atkreipti dėmesį ne tik į amžių, bet ir į tai, apie ką diskutuojame – ar bus netiesiogiai skatinami jaunimo lytiniai veiksmai ar kalbėsime apie atsakomybę ir pagarbą, taip pat dorą, susilaikymą.
Mėgindamas analizuoti, kas yra seksas paauglystėje - normalus reiškinys, „pereinamasis“ etapas ar rizikingas užsiėmimas, Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas pateikia gyvenimišką situaciją. „Teko keliauti po Amazonės džiungles. Ten trylikametės mergaitės jau laukėsi kūdikių, maža to, ne pirmagimių. Ar tai normalu? Štai jums ir atsakymas.“

 
Specialisto komentaras
VšĮ Vilniaus privačios gimnazijos direktoriaus pavaduotoja ugdymui Rasa Kavoliūnienė:
- Pagal bendrąsias vaiko ugdymo programas lytinio švietimo paskaitos yra privalomos ir mes to neignoruojame. Paskaitas apie tai integruojame į tikybos ar biologijos pamokas. Taip pat telkiame specialistų pagalbą - kelis kartus per metus organizuojame vaikams lytinio švietimo paskaitas.
 
Iš vaikų elgesio matome, kada reikėtų vėl imti organizuoti mokiniams pokalbius su specialistais. Pavyzdžiui, berniukai ima domėtis mergaitėmis, ir atvirkščiai, palieka vieni kitiems tam tikro pobūdžio piešinius.
Iš tėvų nesame sulaukę neigiamos reakcijos, kad kalbėdami apie lytiškumą taip tik skatiname lytinį gyvenimą. Kai neperžengiamos ribos, kalbama paaugliams suprantama kalba, tai vyksta be įtampos, tėvai net patys inicijuoja susitikimus su specialistais, pasidalina pranešėjų kontaktais. Visa mokyklos bendruomenė vieningai stebime ir sprendžiame, kiek ir kada apie lytiškumą reikalinga kalbėti.

Projektas „Pakalbėkim apie TAI“ (3500 Eur)                       

Partneriai:

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris