Katės ir šunys keliauja skirtingai

Milda Mockūnaitė
2021-08-16
Palikti draugams artimiesiems ar vežtis kartu? Toks klausimas nesvetimas keturkojų šeimininkams. Tačiau ne visiems gyvūnams kelionės patinka - jie pasidaro nerimastingi, pradeda inkšti, bandyti ištrūkti iš transportavimo dėžutės ar lipti į šeimininko glėbį. Kaip palengvinti gyvūnui kelionę, pasakoja veterinarė Darja Sytnik.
Katės ir šunys keliauja skirtingai

Pažintis su automobiliu
Staigiai prireikus gyvūną automobiliu vežti pirmą kartą, kelionė šiam gali sukelti didelį stresą, traumą, po kurios jis ims bijoti net artintis prie tokios transporto priemonės. Veterinarė D.Sytnik pataria gyvūną pratinti keliauti trumpesnius atstumus. Tas ypač svarbu kačių šeimininkams.
 

„Katei reikia po truputį priprasti prie mašinos, aplinkos viduje. Jokiais būdais negalima kelti staigaus, didelio streso atnešus katę į mašiną ir važiuoti kelias valandas. Tokiu atveju gyvūnas smarkiai išsigąsta, pergyvena. Atnešus į mašiną reikia leisti jam pabūti, o panorėjus - išeiti. Gyvūnas turi negalvoti, kad automobilis yra kažkoks pavojus, keliantis stresą“, - pasakoja veterinarė.
 
Panaši pratinimo taktika gali būti naudojama ir su šunimis, tačiau šiems keturkojams kiek lengviau, jeigu trumpos kelionės gale jis patiria malonumą, pavyzdžiui, atvyksta į parką, kuriame gali palakstyti arba pasivaikščioti.
Visuomet kelionės rekomenduojama daryti pertraukas, ypač keliaujant su šunimis. Kad pora valandų pajudėti, palakstyti jiems bus tik į naudą. „O katės, žinoma, geriau neišleisti, ir kuo greičiau pasiekti kelionės tikslą“, - teigia veterinarė D.Sytnik.
 
Ramesniems nervams
Deja, gyvūnų keliauti lėktuvu, traukiniu ar autobusu ypatingai iš anksto paruošti nepavyks,  tačiau tam galima naudoti raminamąsias priemones.

 

„Kelionėje gyvūnui geriau jaustis gali padėti raminamųjų tabletės. Jos yra žolinio pagrindo. Tokius vaistus reikėtų duoti mažiausiai tris dienas iki kelionės, tačiau geriausia pradėti bent prieš penkias. Tiek pat tęsti jų vartojimą ir po kelionės“, - pasakoja veterinarė Darja Sytnik.  

 
Specialistė atkreipia dėmesį, jog iš tokių vaistų labai didelio efekto tikėtis nevertėtų - gyvūnas tikrai nemiegos ir nebus apsvaigęs visos kelionės metu. Šie vaistai padeda lengviau gyvūnui toleruoti stresą, ramiau į viską reaguoti.
 
Kita galinti padėti priemonė, yra žolinio pagrindo purškalai. Jais veterinarė pataria išpurkšti gyvūno žaislą ar kitą daiktą bei padėti kur nors automobilyje, tačiau ne į patį narvelį ar pernelyg arti gyvūno. Veiksmingiausia, kai yra naudojamas ir purškalas, ir raminamosios tabletės.
D.Sytnik pataria nenaudoti eterinių aliejų, kurie neva turėtų padėti gyvūnui ramiau susitvarkyti su stresu. „Aš esu prieš eterinių aliejų naudojimą gyvūnams. Būna, kad šeimininkai patepa ką nors tokiu aliejumi, padeda šalia gyvūno, o paskui jį atveža apsinuodijusį. Nerekomenduoju rizikuoti tokiais dalykais, nes neaišku, kokia gali būti alerginė reakcija į neįprastą kvapą“, - teigia pašnekovė.
 
Jau keliaujant su gyvūnu, svarbu, kad šis jaustųsi patogiai ir saugiai. „Jeigu gyvūnas jaučiasi gerai, jį galima išleisti. Kai kurie gyvūnai saugiausiai jaučiasi būdami uždaroje erdvėje. Galite atidaryti narvelio dureles, ir jeigu jis norės, galės išeiti. O kai kurie kaip tik bijo to laisvumo ir jiems geriau būti uždarytiems. Jeigu šeimininkas vairuoja, tuomet laikyti gyvūną ant kelių nėra saugu, tačiau jeigu yra kitas žmogus, gyvūnas gali saugiau jaustis ant artimojo rankų“, - pasakoja veterinarė.
 
Kelionių metu nerekomenduojama maitinti tų gyvūnų, kurie jaučia didelį stresą arba kurie patiria pykinimą. Nuo to jiems gali prasidėti stiprus vėmimas, o tai sukels dar daugiau nemalonumų tiek augintiniui, tiek šeimininkams. Tam, kad pavyktų to išvengti, prieš kelionę galima duoti vaistų nuo pykinimo arba mažinančių rūgštingumą. Maitinti galima tuos gyvūnus, kurie kelionės metu yra linksmi, elgiasi ramiai, jiems malonu važiuoti.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

      Lėtiniai skausmai kantrybės šarvų nepramušė

      „Būčiau susirgusi vėžiu, senai būčiau mirusi, o nuo šios ligos mirtis neateis. Nebent galėjau mirti nuo vaistų“...
      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Ir rašo, ir gydo. Kas?

      Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...

      Budinti vaistinė


      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

      Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

      „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

      razinka


      Sveika šeima


      Buriavimas: mėlynos kojos, bet rami galva

      Kad buriavimas yra vandens sportas, žino kiekvienas. Tačiau ties čia daugelio žinios apie šią sporto šaką tikriausiai ir baigiasi. Kuo ypatingas buriavimas, kokia jo nauda ir žala sveikatai, kaip įveikti jūrligę ir krantligę, pasakoja buriavimo akademijos „Vėjo pamušalai“ įkūrėjas Vilius Tamkvaitis.

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      JAV – rekordinis vaistų trūkumas

      Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
      Ir turtuoliai verkia
      Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
      Kas po devintu prakaitu slypi?
      Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

      Naujas numeris