Valstybinės vaistinių steigimas - iš ligoninių kišenės

Evelina Machova
2019-04-05
Žadama, jog įsteigus valstybines vaistines ligoninėse daugiausiai naudos gaus pacientai. Tiesa, ne dėl mažėjančių vaistų kainų, bet geresnio prieinamumo. Nors siūlymas sulaukė dar tik Vyriausybės pritarimo, gydymo įstaigų vadovai sako, jog valstybinių vaistinių įrengimui reiks papildomų lėšų, ir kelia klausimą, ar šios bus numatytos Seimui teikiamame projekte?
Valstybinės vaistinių steigimas - iš ligoninių kišenės
Gydymo įstaigų vadovai nevienareikšmiškai vertina Vyriausybės ketinimą ligoninėse steigti valstybines vaistines.

Dviprasmiška situacija
Prieš savaitę Vyriausybė pritarė pataisoms, kurios leis ligoninėse steigti valstybines vaistines. Tiesa, kad projektas „valstybinė vaistinė“ virstų kūnų, jam turės pritarti ir Seimas. Sveikatos apsaugos ministerijos specialistai tvirtina, kad šis žingsnis išplės dabar veikiančių ligoninės vaistinių funkcijas ir tai padės užtikrinti pacientų aprūpinimą pigiausiais vaistais.

Šiuo metu ligoninės vaistinės turi teisę vaistus parduoti tik stacionariai besigydantiems pacientams. Vaistus visiems žmonėms parduoda ligoninėse veikiančios privačios vaistinės. Paklausus, kokią tokio sprendimo naudą gydymo įtaigoms mato ligoninių vadovai, daugelis tvirtina, jog situacija yra dviprasmiška. Viena vertus, atrodytų, jog mintis kaip ir nebloga, o situacija galbūt naudinga pacientams. Kita vertus, tai - papildoma našta gydymo įstaigai. Juk teks priimti į darbą vaistininkus. Kyla ir baimių, ar nenutiks taip, kad ligoninėms teks dar ir tas vaistines išlaikyti.
 

L.S. skaičius
1,3
- tiek tūkst.vaistinių Lietuvoje veikė prieš metus.

 
Nauda ligoninėms?
Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausias gydytojas prof. Vinsas Janušonis sako, kad vargu ar iš valstybinės vaistinės verta tikėtis naudos pačiai gydymo įstaigai. „Sprendimas turbūt aktualiausias ten, kur vaistinių nėra. Tokiu atveju sprendimas steigti valstybinę vaistinę ligoninėje atrodo geras, bent jau pacientų atžvilgiu. Didelėse ligoninėse, kaip Klaipėdos universitetinė, yra vaistinės, kurios išduoda vaistus stacionare besigydantiems pacientams. Taip pat, kadangi esame ir pavaldūs, ir ligoninės patalpos priklauso savivaldybei, šioji nuomoja patalpas privačiai vaistinei. Taigi, pacientams vaistų prieinamumas yra užtikrinamas“, - sako prof. V.Janušonis.
Anot Vilniaus miesto klinikinės ligoninės vadovo dr. Narimanto Markevičiaus, valstybinių vaistinių steigimas visų pirma yra politinis klausimas. O tikėtis naudos gydymo įstaigai neverta - greičiau atsiras papildomų darbų.

 

„Jei dabartinės ligoninių vaistinės pradėtų vykdyti ir mažmeninę prekybą, atsirastų papildomo darbo, prireiktų papildomai personalo. Žinoma, būtų vykdoma komercinė veikla ir tikėtina, kad iš uždirbamų lėšų būtų išlaikomas ir vaistinės personalas. Tragedijos nematau, bet ir didelės naudos nėra. Tačiau koks bus sprendimas, tokį ir vykdysime“, - sako Vilniaus miesto klinikinės ligoninės vadovas dr. Narimantas Markevičius.

 
Reikia ir investicijų
Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų Ambulatorinių paslaugų koordinavimo tarnybos vadovas Šarūnas Mačinskas sako, kad Kauno klinikos yra ne pelno siekianti organizacija, todėl tiesioginės naudos įsteigus valstybinę vaistinę ligoninei nebus. Tačiau šis Vyriausybės sprendimas bus naudingas pacientams. Nacionaliniam vėžio institutui laikinai vadovaujanti prof. Sonata Jarmalaitė teigia, kad kol kas vienareikšmiško atsakymo šiuo klausimu gydymo įstaiga neturi. Yra ir baimių, kiek teks investuoti lėšų patalpoms įrengti, rasti personalą ir dar klausimas, ar farmacininkus tenkins ligoninės lygio atlyginimas.
 
„Daug klaustukų. Tokiai kaip mūsų ligoninei vaisto išdavimas tik tuo nepasibaigia. Jį reikia paruošti, skiesti, sulašinti. Tam reikalingas kvalifikuotas personalas. Su tokiais vaistais dirbti pavojinga, reikalingos specialios patalpos, kurias įrengti turime iš savo lėšų, ir tai - didžiulės investicijos. Manau, jog įvairios naujovės, kurias inicijuoja politikai sveikatos sektoriuje, turi ateiti su aiškiomis instrukcijomis, kaip tai įgyvendinti, bei tam tikromis investicijomis iš Sveikatos apsaugos ministerijos joms įgyvendinti“, - sako prof. S.Jarmalaitė.
 
Ar vaistai atpigs?
Panašu, kad iš valstybinių vaistinių ligoninėms naudos mažoka, tiksliau, nelabai jos ir bus. Bet gal tuomet, kaip sako politikai, vaistų kainos gerokai sumažės? „Nesu politikas, nežinau, kiek komercinės vaistinės užsideda vaistų kainai pardavimo maržą, tačiau, skaičiuojant paprastai, galima daryti teorines prielaidas, jog vaistų kainos mažės. Valstybinės vaistinės kaip ir ligoninės būtų ne pelno siekiančios, vadinasi, į vaisto kainą būtų įskaičiuojamas tik personalui išlaikyti reikiamos lėšos. Taigi yra teorinė galimybė, kad vaistų kainos sumažėtų“, - sako dr. N.Markevičius. Savo ruožtu prof. V.Janušonis abejoja, jog valstybinės vaistinės galės pardavinėti vaistus pigiau. Joms juk pačioms save teks išlaikyti, kad netaptų gydymo įstaigai papildoma finansine našta.
 

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris