Vaistininkai skiepyti mokysis universitete

Giedrė Montvilaitė
2021-01-28
Šalies vaistininkams jau nuo kovo pirmos dienos bus leista skiepyti klientus. Tiesa, naujos atsakomybės galės imtis ne visi, o tik išplėstinės praktikos vaistininkai. Kelias iki šios kompetencijos – grįžimas į studento kailį trisdešimt šešioms valandoms. Tiek truks kursai, vasarį startuosiantys dviejose šalies aukštosiose mokyklose.
Vaistininkai skiepyti mokysis universitete
Kad galėtų klientus skiepyti vaistinėje, vaistininkai privalo įgyti išplėstinės praktikos vaistininko licenciją.

Reikalavimų nemažai
Vaistininko licencijos vakcinai suleisti nepakaks. Tai atlikti galės tik papildomus mokymus išklausę ir išplėstinės praktikos vaistininko licenciją gavusieji. Tik šią kompetenciją turintysis laikomas išmanančiu bendruosius sveikatos priežiūros organizavimo, infekcinių ligų profilaktikos ir kontrolės principus. Taip pat vakcinacijos naudą, tarptautines ir Lietuvos suaugusiųjų skiepijimo rekomendacijas, injekcijų tipus, imuniteto susidarymo būdus, jo ilgalaikiškumą.
 
O kur dar vakcinų įskiepijimo būdai bei technika, laikymo reikalavimai, galimos nepageidaujamos reakcijos, pavyzdžiui, anafilaksinis šokas, jų valdymas ir priemonės joms išvengti... Be to, išplėstinės praktikos vaistininkas taip pat turi gebėti įvertinti paciento sveikatos būklę, indikacijas ir kontraindikacijas skiepijimui, naudojant kontrolinį skiepų suaugusiesiems kontraindikacijų patikrinimo klausimyną.
 

Srautai sparčiai pildosi
Sveikatos apsaugos ministerijos įsakymu, vaistininkus apmokyti gali tik švietimo veiklą vykdančios institucijos. Šiuo metu programas patvirtino ir į mokymus vaistininkus kviečia Vilniaus universitetas (VU) ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU). Abiejose mokymo įstaigose vadovaujamasi valdžios nurodymais – organizuojami dviejų dalių (teorinės ir praktinės) mokymai, trunkantys trisdešimt šešias valandas. Dvidešimt šešios – teorijai. Likusios dešimt – praktikai. Tačiau prie pastarosios galės pereiti tik tie, kurie išlaikys teorinės dalies egzaminą.
 
Kaip mokymai atrodys? Taip, kaip pandemijos metu ir įprasta – paskaitos, kuriose universiteto dėstytojai supažindins su reikalinga teorine medžiaga, bus įrašomos ir įkeliamos į virtualią mokymosi sistemą. Jas vaistininkai galės peržiūrėti jiems patogiu metu. Tačiau praktinė dalis neapsieis be kontaktų. Tiesa, kursantai bus suskirstyti į mažesnes grupeles. LSMU – po aštuonis, VU – po dvylika vaistininkų. Didesniam saugumui užtikrinti jie bus kviečiami į dideles auditorijas, kur jų lauks „bandomasis triušis“ – dirbtinė simuliacinė ranka.     
 
LSMU Vaistų technologijos ir socialinės farmacijos katedros vadovė prof. Jurga Bernatonienė informavo, kad jie pirmąjį užsiregistravusiųjų vaistininkų srautą pradės mokyti jau vasario pirmąją. Į jį per tris dienas prisiregistravo 128 vaistininkai iš įvairių Lietuvos regionų. Planuojama, kad visi jie turėtų gauti išplėstinės praktikos vaistininko licenciją iki vasario 26-os dienos. „Susidomėjimas didžiulis. Jau formuojame ir antrą srautą. Netilpusieji į pirmą, bus perkelti į antrą, kuris prasidės nuo kovo pirmosios“, - sako profesorė.
 
VU skaičiai kol kas ženkliai mažesni. Tačiau, tikėtina, netrukus taip pat ims sparčiai augti. VU Farmacijos studijų programos koordinatorė Indrė Trečiokienė sako, kad per vasario mėnesį planuojama apmokyti du vaistininkų srautus. Pirmasis jau suformuotas, nepaisant to, kad gydytojų tobulinimo kursų tinklalapyje dar nebuvo paskelbę apie registraciją. Mat atsirado vaistinių, kurios pačios, nieko nelaukusios, kreipėsi į VU, išreiškdamos norą, kad jų darbuotojai būtų apmokyti. Mokymų kursas prasidės vasario 8-tą dieną. Jame mokysis 24 asmenys, turintys vaistininko licenciją. Tiek pat turėtų būti priregistruota ir į antrąjį srautą.   

 
Interviu
Lietuvos vaistinių asociacijos pirmininkė Kristina Nemaniūtė-Gagė:


- Kaip sekasi pasiruošimas skiepijimui?
- Pradedant naują veiklos sritį vaistinės, žinoma, susiduria su naujais iššūkiais, bet tikimės, kad bendradarbiaujant su Valstybine akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba bei Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru prie Sveikatos apsaugos ministerijos, visi klausimai greit bus atsakyti ir rasti sprendimai.
Vaistinės intensyviai ruošiasi, nes turi įgyvendinti visus reikalavimus ir gauti licencijas vakcinavimo veiklai vaistinėse. Vaistininkai registruojasi į mokymus, kad gautų išplėstinės praktikos vaistininko kompetencijas ir galėtų atlikti vakcinaciją. Juos ypač įkvepia šios veiklos pasiryžę imtis kolegos, grįžę iš kitų šalių, kur vakcinavimo paslauga jau yra teikiama.
Apskritai, tai - lauktas sprendimas. Tiesa, lygiuojantis į kitas Europos Sąjungos šalis, Lietuvos vaistinėse turi būti galimybė ne tik įsigyti vaistinių preparatų ir pasiskiepyti. Ateityje tikimės gauti daugiau atsakomybių, pavyzdžiui, kompensuojamųjų vaistų recepto pratęsimas ar ypatingais atvejais recepto išrašymas vaistinėje.

 
- Jau numatyta, kokiose vaistinėse pavasarį bus galima gauti skiepą?
- Šiuo metu vertinama, kur vakcinacija aktualiausia ir patogiausia klientams. Tačiau, kadangi vaistinės turi atitikti ir tam tikrus patalpų ploto bei kitus reikalavimus, vakcinavimo paslaugos bus teikiamos tik ten, kur pacientams būtų patogiausia ir kur, pagal galiojančius teisės aktus, tai įmanoma padaryti.
 
- Ar svarstoma galimybė, kad vėliau vaistinėse bus galima pasiskiepyti ne tik nuo erkinio encefalito, gripo, bet ir nuo koronaviruso?
- Turint omenyje, kad vaistinių prieinamumas bei pasitikėjimas vaistininkais Lietuvoje didelis, tikime, kad tai skatintų kuo daugiau žmonių pasiskiepyti ir taip greičiau sukurtume bendrą imunitetą. Todėl tikimės, kad vaistinės taip pat bus įtrauktos į skiepijančių įstaigų sąrašą ir galės prisidėti prie vakcinavimo nuo COVID-19 procesų.
 
- Vaistininkų mokymų trukmė – trisdešimt šešios valandos. Kaip manote, ar pakankamai laiko skirta?
- Vaistininkai atėjo į vaistines su didžiuliu bagažu žinių. Be to, kas metus pildo žinias mokymuose ir seminaruose. Išplėstinės praktikos vaistininko profesinė kvalifikacija įgyjama aukštojoje mokykloje, rengiančioje vaistininkus, kuri ir sudaro mokymosi programą. Manome, kad programa tinkama, o palyginti su kitų ES šalių, ir ambicinga, nes vaistininkai papildomai turės mokytis ir ilgiau, ir daugiau.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    S.Mikutis: dėl reabilitologų verčiamasi per galvą

    „Šiuo metu tikrai yra didžiulis gydytojų reabilitologų poreikis. Todėl įstaigų vadovai, siekiantys aukšto lygi...
    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    Reta liga sergančią Virginiją nustebino medicinos galimybės

    „Kuo daugiau veiklos, tada nėra kada dejuoti! Išmokau suprasti organizmo signalus ir rasti laiko poilsiui, supratau, ...

    razinka


    Sveika šeima


    Išmanusis muilas – švarioms linksmybėms

    Kad ir kiek žalos pridarė pandemija, tikėjome, kad šio to ir išmokė: rankų higienos taisykles mintinai galėjo išpyškinti ir suaugęs, ir pradinukas. Pasibaigus pandemijai, geriems įpročiams iškilo grėsmė būti užmirštiems. Laimei, higienos įgūdžių svarbos nepamiršta Lietuvos sveikatos mo...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Dirbtinį intelektą pasitelks vaistams gaminti

    Nuo „Chat GPT“ iki virtualių asistentų – dirbtinis intelektas (DI) tampa itin svarbiu šiuolaikinio žmogaus gyvenimo atributu. Didesnę reikšmę jis įgauna ir medicinoje. Panaudojimo spektras itin platus: DI bus galima pasitelkti tiek atliekant tyrimus ar chirurgines procedūras, tiek ir gaminant vaistus.&...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Henrikas Vaitiekūnas Vyrai ir moterys (Nr.3)
    Ar gudresnis valgo skaniau?
    Henrikas Vaitiekūnas Ar gudresnis valgo skaniau?
    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija

    Naujas numeris