Vaistininkai perspėja: dabar būkite atidesni dėl gripo

www.lsveikata.lt
2020-01-06
Vos pajutę pirmuosius gripo simptomus daugelis pirmiausiai skuba ne pas gydytoją, bet į vaistinę. Kasdien bendraudami su daugybe šia užkrečiama liga sergančių žmonių vaistininkai vis tiek sugeba atsilaikyti. „Eurovaistinės“ atlikta vaistininkų apklausa parodė, kad net 80 proc. jų per pastaruosius metus nesirgo gripu. Vaistininkai sako, kad paslaptis paprasta – pakanka skirti kasdienio dėmesio sveikatai.
Vaistininkai perspėja: dabar būkite atidesni dėl gripo

Pusė apklausoje dalyvavusių vaistininkų yra įsitikinę, kad tai, ar susirgsime priklauso tik nuo mūsų pačių pastangų, todėl ypač svarbu skirti dėmesio apsaugai nuo virusų ir imuninei sistemai stiprinti.
Vis dėlto apklausoje dalyvavę vaistininkai teigė, kad nuo gripo jie saugosi daugeliui puikiai žinomomis priemonėmis. Pagrindinė jų – tinkama higiena gripo epidemijos metu. Beveik 40 proc. vaistininkų akcentavo, kad ypač svarbu dažnai plauti rankas. Nors daugeliui įprasta veidą nusiplauti tik prieš miegą, vaistininkai rekomenduoja tai padaryti iškart grįžus namo ir nepamiršti persirengti drabužių, kuriuos dėvėjote lauke ir darbe.

Dalis respondentų taip pat tvirtino, kad derėtų nepamiršti skirti dėmesio savo imuninei sistemai ir tai daryti ištisus metus. „Imunitetas stiprinamas ne prieš epidemijas, o visus metus, todėl svarbu gyvenimo būdas, mityba. Per gripo epidemiją patariu dažniau plauti rankas, vėdinti patalpas darbe ir namie, dezinfekuoti durų rankenas, vengti masinių žmonių susibūrimų“, – teigė vienas iš „Eurovaistinės“ vaistininkų.
Imuninei sistemai stiprinti, pasak vaistininkų, naudinga vartoti vitaminą C ir D, ežiuolės prepartatus. Taip pat – skiepytis.
Gripo epidemijos metu didesnės rizikos susirgti grupėje atsiduriantys vaistininkai sako, kad nemažai įtakos savijautai turi fizinis aktyvumas. „Virusų sezonui reikia ruoštis iš anksto. Vasarą nevengti basomis pabraidyti po rasotą žolę, po darbo ar mokslų paskutinę stotelę įveikti pėsčiomis greitu žingsniu“, – pataria vaistininkas.

Atlikta apklausa parodė, kad ne tik vaistininkai, bet ir jų šeimos nariai žino, kaip priešintis gripui. Beveik 75 proc. respondentų patvirtino, kad jų šeimos nariams taip pat pavyko išvengti ligos per pastaruosius metus.
„Eurovaistinės“ vaistinių tinklas įgyvendina iniciatyvą „Drauge prieš gripą“, kuria siekia ugdyti gerus įpročius, padedančius išvengti ligos. Vaistinė pataria rūpintis savijauta, gerbti aplinkinius, o pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, elgtis bendruomeniškai ir drauge užtikrinti, kad virusas neplistų.
Pasak vaistininkų, efektyviausia priemonė, neleidžianti virusui plisti – skiepai. Imantis šios iniciatyvos nuo gripo pakviesti pasiskiepyti visi bendrovėje dirbantys vaistininkai, biuro darbuotojai, tai galėjo padaryti ir šalies pradinių klasių mokytojai.


8 taisyklės prasidėjus gripo epidemijai:
Venkite masinių susibūrimo vietų.
Dažnai plaukite rankas. Grįžę namo ne tik nusiplaukite rankas, bet ir veidą, persirenkite.
Dažnai vėdinkite kambarius.
Pajutę pirmuosius simptomus likite namuose.
Čiaudėkite į sulenktos rankos linkį.
Venkite spausti ranką ar bučiuoti skruostą.
Valgykite daugiau žalių daržovių.
Būdami viešoje vietoje dėvėkite medicininę kaukę.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris