Vaistininkas – detektyvas?

Ringailė Gvildė
2020-08-10
Po užlietos ir nuplautos e.sveikata strigimų epopėjos vis dar juntami padariniai - vaistinėse padaugėjo suklastotų popierinių psichotropinių vaistų receptų. Vaistininkai nežino, kaip jiems elgtis, kad netaptų nusikaltimo bendrininkais. Viena vertus, gaudyti nusikaltusius nėra jų darbas, bet ir pro pirštus žiūrėti į nusikaltimą negalima. L.S. domisi, kodėl popierinius receptus taip lengva klastoti.
Vaistininkas – detektyvas?

Ne visi receptai apskaitomi
Vilnietė „Benu“ vaistinių tinklo vaistinikė Viktorija Butrimaitė sako, jog vaistinėje receptai yra saugomi trejus metus, po to – utilizuojami: „Jų reikia tiek ir tol, kol vykdoma apskaita. Jeigu mėnesio gale receptų yra tiek, kiek išduotų receptinių vaistų, vadinasi, viskas gerai. Juk tai nėra narkotikų ar kompensuojamųjų vaistų receptas, kuris būtų griežtai apskaitomas.“ Taip pat vaistininkai receptų, pagal kuriuos išdavė vaistą klientui, nesiunčia tą receptą išdavusiai gydymo įstaigai. Jeigu taip būtų daroma, gydymo įstaiga suvestinėje matytų, kiek, koks gydytojas, kokių vaistų skyrė ir pagal tai surastų, kieno spaudas ir receptai klastojami.
 
Be to, receptai padirbami gydytojui to nežinant, vadinasi, jie nėra fiksuojami ambulatorinėje paciento knygelėje. Tokiu atveju to recepto niekaip susekti neįmanoma, o vaistą nusipirkti įmanoma. „Juk keistai atrodo, kai psichotropinių vaistų receptas yra su radiologo arba odontologo spaudu“, - sako vaistininkė ir kelia klausimą, kodėl niekur nėra komunikuojama, koks yra vaistininko veiksmų algoritmas pamačius, jog receptas padirbtas.
 
Jai antrina ir šeimos gydytoja Roberta Urbonavičienė sakydama, jog nors nuo šių metų balandžio įstatymu patvirtinta psichotropinius vaistus skirti tik elektroniniu būdu, gudresni receptų klastotojai užrašo, jog tuo metu neveikė elektroninė sistema. O žinia, ji pastarosiomis savaitėmis veikia tik geru oru. „Žinoma, kad nelegaliai išsirašytų nekompensuojamąjį vaistą, žmogui reikia trijų dalykų: padirbti gydytojo spaudą, įstaigos spaudą, popierinio recepto formą. Bet dabar daugumoje popierinių formų yra tiesiog užrašomi įstaigos rekvizitai. Tad turint išmonės padirbti receptą ir „prasitęsti“ prieš tai paskirto vaisto vartojimą nėra taip sunku“, - sako R.Urbonavičienė. Tad, pasak vaistininkės ir šeimos gydytojos, jeigu visi receptai būtų išduodami tik elektroniniu būdu, jų klastoti būtų neįmanoma.
 

Mediko spaudas – komedija
Regis, mediko spaudas ant recepto turėtų būti ta apsauga, kuri neleistų padirbti popierinių receptų. Tačiau, pasirodo, kad patikusio gydytojo spaudą gali pasidaryti kas tik nori ir naudoti, kaip tinkamas.
Pasiskambinus dviems atsitiktinėms spaudus gaminančioms įmonėms L.S. išsiaiškino, jog per porą dienų galima užsisakyti norimo gydytojo spaudą ir nereikia pateikti jokių asmens tapatybę patvirtinančių dokumentų ar gydytojo licencijos.
 
„Apsaugos medikams dėl spaudo nėra, o mūsų licencijų ir spaudų numeriai yra viešai prieinami Valstybinės akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnybos prie Sveikatos apsaugos ministerijos internetiniame puslapyje. Pakanka suvesti gydytojo vardą ir pavardę“, - sako R.Urbonavičienė. 
Bene vienintelį, patį elementariausią sprendimą apsaugoti medikų spaudus nuo jų padirbimo siūlo vaistininkė V.Butrimaitė:Turėdama licenciją einu dirbti į medicinos įstaigą, bet spaudą galiu gamintis kur noriu? Jeigu šiuos gamintų kelios akredituotos įmonės, egzistuotų spaudų registras, tuomet nebūtų įmanoma jo pasidaryti bet kam ir bet kokioje šaraškino kontoroje.“
Tad kyla klausimas, jeigu medikai nėra apsaugoti nuo jų spaudų ir receptų su jų pavarde klastojimo, kas ir ar apskritai neša kokią nors teisinę atsakomybę? Atsakymą rasti ne taip lengva, nes visos institucijos atsakingos už ką nors, tik ne už tai.

 
Kaip atpažinti klastotę? 
Vaistininkės V.Butrimaitės pradžiamokslis
Pirmas klastotę išduodančių ženklų, kai nepagalvojama, kokio gydytojo spaudą naudoja receptui. Pavyzdžiui, dabar yra padaugėję odontologų išrašomų psichotropinių vaistų. Tai jau leidžia įtarti klastotę, nes net jei kokiu nors tikslu gydant ir buvo skirtas vaistas, jo dozė bus itin maža. O recepte nurodytos didelės dozės, didžiausios, ilgalaikiam gydymui.
Antras – galima patikrinti, ar neva spaudą uždėjęs gydytojas dirba toje gydymo įstaigoje, kuri nurodyta rekvizituose. Jeigu tai neatitinka – vėl signalas dėl klastotės.
Trečias – kartais vietoje spaudo numerio piktavaliai užrašo licencijos numerį, kas taip pat rodo klastotę.
Ketvirtas – receptas išrašomas lotyniškais vaistų pavadinimais, specifinėmis santrumpomis ir dozavimais. Šitą išmokti tūlam piliečiui nėra taip lengva.


 
Komentaras 
SAM Farmacijos politikos skyriaus patarėja Miglė Domeikienė:
- Nekompensuojamųjų vaistų – 1 formos - receptų blankai nėra apskaitomi. Kitų formų (specialiojo recepto) recepto blankai registruoti kaip saugieji dokumentai (turintys technologinės apsaugos priemonių ir nesikartojančių skaitmenų numerį) ir yra pagal kiekį į įtraukiami apskaitą bei išduodami atitinkamai vadovaujantis SAM įsakymu Nr. V-1051.
1 formos popierinių receptų klastojimo problema išsispręstų, jeigu gydytojai rašytų elektroninius receptus ir tik esant išimtiniams atvejams - popierinius. SAM, siekdama išvengti 1 formos receptų klastojimo ir skatindama racionalų psichotropinių vaistų vartojimą,  svarsto galimybę, leisti psichotropinius vaistus išrašyti specialusis recepto formos blankuose, kurie yra apskaitomi. Žinoma, minėtam siūlymui reikia gydytojų bendruomenės pritarimo.
Sveikatos priežiūros specialistas asmeniškai atsako už išrašytus ir parašu bei asmeniniu spaudu (ir) ar sveikatos priežiūros specialisto tapatybę patvirtinančiu lipduku patvirtintus popierinės formos receptus.

 

Trys klausimai teisininkui
Medicinos ir farmacijos teisės ekspertas Andrej Rudanov.

- Kaip būtų tinkama elgtis vaistininkui pamačius, jog receptas yra suklastotas? 
- Algoritmo (ar bendro, ar specialaus), kaip vaistininkui elgtis tokiu atveju, teisės aktai nenumato. Vadinasi, yra kelios alternatyvos, kaip spręsti situaciją. Pirmoji alternatyva – vaistinė, kaip juridinis asmuo, iš anksto paruošia veiklos procedūrą (instrukciją, metodiką), kaip elgtis vaistininkui, kai jis gavo receptą ir jam kilo įtarimas, jog jis suklastotas. Kita alternatyva – vaistininkui improvizuoti pagal faktą. Pavyzdžiui, paprašyti palikti receptą trumpam, nes nesikrauna sistema, o per tą laiką kviesti policiją. Arba sakyti, kad neįskaitoma ir prašyti palaukti, nes reikia susisiekti su vaistą paskyrusiu ir receptą išrašiusiu gydytoju. Ir taip toliau.
 
- Privaloma dėl padirbto recepto informuoti mediką, policiją? 
- Jeigu vaistininkas įtaria, kad yra suklastotas tiek receptas, tiek specialisto spaudas (neteisėtai pagamintas ir naudojamas), jis privalo informuoti apie tai sveikatos priežiūros specialistą bei teisėsaugą. Vaistinėse yra vaizdo kameros ir jas galima būtų panaudoti: nufilmuoti pažeidėjo veidą, po to parodyti policijai. Toks filmavimas nebūtų asmens duomenų pažeidimas, nes informacija būtų renkama teisės aktų pažeidimams užkirsti.
 
- Kam taikoma nuobauda už neteisėtą spaudo naudojimą bei receptų klastojimą – medikas ar vaistininkas juk nekalti? 
- Teisės aktai nustato, kad už neteisėtą specialisto spaudo naudojimą traukiama atsakomybėn teisės aktų nustatyta tvarka. Aptariamu atveju, kai klastojamas psichotropinio vaistinio preparato receptas ir neteisėtai naudojamas, padirbamas specialisto spaudas, veiksmų visuma lemtų baudžiamosios atsakomybės taikymą pažeidėjams. Jeigu vaistininkas neatskiria klastotės, atsakomybė jam nekiltų.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...
    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    „Prieš devynerius metus prasidėjo įvairios virškinimo problemos: dažnai vemdavau, nieko negalėjau valgyti. Buv...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Senatvinės demencijos palydovė – agresija

    Nuo senatvės nepabėgsime nė vienas, tačiau kartais gyvenimiška patirtis virsta ne privalumu, o našta. Pesimizmas, irzlumas, paranoja, pykčio, agresijos priepuoliai tampa iššūkiu senolių artimiesiems ir medicinos personalui. Gydytojai psichiatrai aiškina, kad sergant Alzheimerio liga pakinta smegenų ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris