Vaikų ir paauglių psichinė sveikata nežiba. SAM siūlo sprendimą

Emilis Jakštys
2024-06-17
„Turime daug investuoti į vaikus, kad vėliau psichiatrijos paslaugų nereikėtų suaugusiems“, – savaitraščiui teigė Seimo Sveikatos reikalų komiteto Psichikos sveikatos pakomitečio pirmininkas Linas Slušnys. Jis palankiai vertina Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) iniciatyvą steigti vaikų ir paauglių psichiatro vadovaujamas daugiadalykes sveikatos priežiūros komandas. Tačiau vaikų ir paauglių psichiatrės Sigitos Lesinskienės šie siūlymai nesužavėjo.  
Vaikų ir paauglių psichinė sveikata nežiba. SAM siūlo sprendimą
SAM iki 2028 metų inicijuoja 62 daugiadalykių vaikų ir paauglių psichiatrijos komandų steigimą. Komandas sudarytų trijų specialistų grupė: vaikų ir paauglių psichiatras, medicinos psichologas, psichikos sveikatos slaugytojas arba socialinis darbuotojas.

Steigti daugiadalykes komandas
 
SAM Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas Ignas Rubikas Psichikos sveikatos pakomitečio posėdžio dalyviams priminė, kad inicijuoti sisteminius vaikų ir paauglių psichiatrijos plėtros pokyčius ministeriją paskatino augantys nepilnamečių psichikos sutrikimų ir patiriamų sunkumų atvejai. Be to, vaikai ir paaugliai sulaukia kur kas mažiau psichiatrijos paslaugų negu suaugusieji.     
 
SAM dar pernai liepą inicijavo vaikų psichiatro įsidarbinimą skatinančius pokyčius: visu etatu dirbantis vaikų psichiatras gali aptarnauti ne daugiau kaip 6 tūkst. vaikų, o vaikų ir paauglių psichiatrai įdarbinami ne mažesniu nei 0,25 etatu.
 
„Vaikų ir paauglių psichiatrų bendruomenės nariai mums įvardino, kad iš dalies darbo vietos nėra patrauklios, nes neretai juos kvietė įsidarbinti 0,1 ar 0,15 etato. Ir tada vaikų psichiatrai turi per daugelį gydymo įstaigų ieškoti kitų darbo pozicijų“, – pokyčių svarbą komentavo I.Rubikas.

 
Nors pokyčiai ir svarbūs, esminių bėdų jie neišsprendė.
 

„Vaikų psichiatro priežiūra, ypač pirminiame lygyje, yra efektyviausia, kai ją teikia daugiadalykė komanda ir dominuoja psichosocialinės intervencijos. Pirminis sprendimas koncentravosi į vaikų psichiatro paslaugas ir jų didinimą“, – pastebėjo SAM Psichikos sveikatos skyriaus vedėjas Ignas Rubikas.

 
Jis pridūrė, kad vaikų ir paauglių psichiatrų trūksta ypač regionų psichikos sveikatos centruose, bet priimtas skatinamasis priedas patrauklesnes darbo sąlygas sudarė tik didesnių miestų psichikos sveikatos centrams.
 
Lietuvoje būtų sudaromos 62 daugiadalykės vaikų ir paauglių psichiatrijos komandos. Jos būtų steigiamos iki 2028 metų. Komandas sudarytų trijų specialistų grupė: vaikų ir paauglių psichiatras, medicinos psichologas, psichikos sveikatos slaugytojas arba socialinis darbuotojas.
 
I.Rubikas teigia, kad (siūlomų steigti) daugiadalykių komandų darbo dėka turėtų padidėti vaikų ir paauglių psichiatrijos paslaugų kokybė bei jų prieinamumas. „Vaikams būtų suteikiama daugiau paslaugų, įskaitant ir priklausomybės ligų gydymo. Be to, mažėtų eilės pas specialistus ir pagerėtų paslaugų prieinamumas regionuose“, – pokyčių naudą prognozavo pašnekovas.
 
Pasak I.Rubiko, sisteminės vaikų ir paauglių psichiatrijos plėtros poreikį išreiškė ir pati specialistų bendruomenė: „Nemažai vaikų ir paauglių psichiatrų, su kuriais diskutavome, sutiktų darbuotis viešajame sektoriuje, jeigu galėtų dirbti pilnoje ir veikiančioje komandoje, o ne kaip psichiatrai, kurie turi atlikti ne tik tiesiogines funkcijas, bet ir įvairias kitas.“
 
Žvelgiama ironiškai
 
Ilgus metus vaikų psichiatru darbavęsis pakomitečio pirmininkas L.Slušnys pastebi, kad vaikų psichiatrai gydo ne tik ligą, bet ir sprendžia įvairias kitas (pvz., socialines, ugdymo) problemas. Tad jiems į pagalbą galėtų ateiti kiti specialistai.

 
„Gydytojas psichiatras nustato diagnozę ir tolesnius veiksmus, bet tada vaikas ir šeima turi žinoti, ką daryti. Dažnai tėvai tarsi paliekami viskuo rūpintis patys. Šiuo atveju padėti gali socialiniai darbuotojai, psichologai ir kiti specialistai“, – teigė L.Slušnys.
 
Pasak jo, visuomenei stinga suvokimo, kokią naudą gali teikti vaikų ir paauglių psichiatrija. „Turime daug investuoti į vaikus, kad vėliau psichiatrijos paslaugų nereikėtų suaugusiems. Po dvidešimties metų pajustume, kad paslaugų suaugusiems mažėja. Tačiau politinėje erdvėje tai – praktiškai misija neįmanoma. Iš 141 politiko taip mąsto galbūt dešimt, o kitiems svarbu kadencija“, – tvirtino pakomitečio pirmininkas.      
 
Jis posėdžio metu SAM atstovų klausė, ar ateityje realu steigti ir atskirą vaikų psichinės sveikatos priežiūros centrą. „Jeigu būtų tokia galimybė, tada metu Seimo nario mandatą ir einu dirbti, nes man bus įdomu“, – šmaikštavo ilgametis vaikų psichiatras, kuris savaitraščiui pridūrė, kad dabartiniuose psichikos sveikatos centruose dirbti nenori dėl vis dar vyraujančio vaikų psichiatriją pašiepiančio požiūrio.
 

Sveikatos apsaugos ministro patarėjas psichikos sveikatos klausimais Edgaras Diržius neatmeta galimybės, jog ateityje galėtų būti įsteigiamas ir atskiras vaikų psichinės sveikatos centras. Į pirmininko komentarą jis taip pat atsakė juokaudamas: „Gerbiamas pirmininke, turint omeny vaikų ir paauglių psichiatrų trūkumą, tikrai lauksime jūsų sugrįžtant į psichikos sveikatos priežiūros sistemą.“
 
Stengiasi nepakankamai? 
 
Psichikos pakomitečio narys Aurelijus Veryga įsitikinęs, kad dėl inicijuojamų sisteminių pokyčių dalis specialistų gali nutekėti į privatų sektorių. „Ar šitie sprendimai padės juos susigrąžinti į viešą sektorių? Ar nerizikuojame, kad dar daugiau specialistų gali nutekėti?“ – ministerijos atstovų klausė parlamentaras.
 
Pasak I.Rubiko, šiuo metu psichikos sveikatos centruose dirbantys vaikų ir paauglių psichiatrai galės toliau dirbi savo darbovietėse, tiesiog pasikeis jų darbo pobūdis. „Tai paskatins juos pasilikti, o kitų specialistų reikės tik daugiau. Tad kalbame apie papildomą įsidarbinimą, o ne specialistų atleidimą“, – komentavo jis.
 
Vaikų ir paauglių psichiatrė Sigita Lesinskienė posėdyje buvo įgaliota atstovauti Vaikų ir paauglių psichiatrijos draugijai. Atstovė negailėjo kritikos žodžių ministerijai. „Drįsčiau sakyti, kad pokyčiai laukti, bet jie nėra pakankami. Galbūt kažkiek dekoratyvūs“, – tvirtino S.Lesinskienė.
 
Ji pabrėžė, kad nors vaikų ir paauglių psichinių sutrikimų rodikliai auga, tačiau valstybė skiria nedaug lėšų problemai spręsti. „Dabar jūs kalbate (kreipėsi į I.Rubiką – red.past), kad bus investuota trys milijonai eurų. Klausykite, tai – juokinga. Pasižiūrėkime, kiek kitoms sritims išleidžiama. Nerealu, kad už tris milijonus pagerinsime vaikų ir paauglių psichinę sveikatą“, – teigė posėdžio dalyvė. 
 
I.Rubikas pabrėžė, jog reikiami pokyčiai vyksta po pamažu, o ne per naktį. „Kalbame ne apie tris, o apie dešimt milijonų eurų, kurie bus skirti šioms komandoms finansuoti. Trys bus papildomai skirti prie to, kas jau šiandien skiriama pagal padidintą bazinį dydį“, – skaičius tikslino SAM atstovas.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    K.Mateikaitė-Pipirienė: patirti kalnų magiją verta

    Kalnų gydytoja. Tokią Lietuvoje neįprastą specializaciją įgijusi nefrologė Kastė Mateikaitė-Pipirienė puikiai žino, kokie reikalai...
    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    P.Aldakauskaitė: sunku pasakyti: „padarėme viską, ką galėjome...“

    „Medicina – dinamiška sritis, kurioje niekada negali sustoti. Būdami šios specialybės atstovai, kiekvieną dieną išgyvename ...

    Budinti vaistinė


    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų trūksta jau ir ligoninėse

    Vaistų tiekimo sutrikimai – nemenkas rūpestis. Vaikų bronchų astmai gydyti mažų dozių inhaliatoriai didmeninės vaistų prekyb...
    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Vaistininkai: geidžiami, bet nevertinami

    Nors šalies vaistinių tinklas yra vienas tankiausių Europoje, o vaistininkų skaičius, tenkantis gyventojams, viršija...

    razinka


    Sveika šeima


    Tatuiruočių žaizdos – skaudžios pasekmės laukia nesirūpinančiųjų

    „Visų pirma svarbu suprasti, kad nauja tatuiruotė prilygsta žaizdai – jei į ją patenka bakterijos, gali prasidėti infekcija“, – įspėja vaistinių tinklo „Camelia“ vaistininkė Asta Krušnienė. Ji priminė, kad atsakomybę už kokybišką rezultatą prisiima ne tik paslaugos tiekėjas, bet ir kl...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    Brazilijos policijoje – savižudybių epidemija

    Šokiruojanti statistika atskleidžia, kad savižudybės tapo dažniausia Brazilijos teisėsaugos pareigūnų mirties priežastimi, aplenkdamos žūtis susišaudymuose ar nusikaltėlių išpuoliuose: kas antrą dieną vienas policininkas žūsta pakėlęs prieš save ranką. Ekspertai teigia, kad šią tragišką tende...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Henrikas Vaitiekūnas Statistika: tikėjimas ir pasitikėjimas
    Pabėgti nuo alopecijos
    Henrikas Vaitiekūnas Pabėgti nuo alopecijos
    Erzelynė: galvose ir kitur
    Henrikas Vaitiekūnas Erzelynė: galvose ir kitur

    Naujas numeris