Vadovai: mes nekalti, kad trūksta apsaugos priemonių

www.lsveikata.lt
2020-03-23
Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga tvirtina, kad dėl apsaugos priemonių medikams trūkumo kai kuriose gydymo įstaigose yra atsakingi jų vadovai, kurie esą laiku jomis nepasirūpino. Savo ruožtu gydymo įstaigų vadovus atremia tokius ministro kaltinimus: taigi sakė, kad valstybės rezervas yra pilnas.
Vadovai: mes nekalti, kad trūksta apsaugos priemonių
„Neatmetu ir ministerijos nepasiruošimo, nes buvo aiškinta, kad visko užtenka, mes dalinsime priemones iš valstybės rezervo ir galbūt kai kurie vadovai tuo patikėjo, kad bus aprūpinti pakankamu jų kiekiu. O realiai matome, kad kai kurioms įstaigoms jų labai trūksta“, - sakė Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentas bei Centro poliklinikos direktorius Kęstutis Štaras.

Vadovai dirba ypač sunkiomis sąlygomis
„Nereikia ieškoti kaltų“, - sako Lietuvos gydytojų vadovų sąjungos prezidentas bei Centro poliklinikos direktorius Kęstutis Štaras.
Paklaustas, kokia situacija yra gydymo įstaigose, kiek šios apsirūpinusios apsaugos priemonėmis, K.Štaras pasakyti negalėjo, bet pridūrė, kad jų įstaiga visko turinti.

„Realios situacijos nežinau, man reikėtų nuvažiuoti į įstaigas ir pasižiūrėti.
Bet daugelis vadovų dirba ypač sunkiomis sąlygomis. Matome, kad situacija ne visur yra vienoda. Kur yra infekcinės ligos protrūkiai, ten reikia žymiai daugiau apsaugos priemonių. Gal kai kuriose įstaigose jų iš tikrųjų yra trūkumas. Bet neatmetu ir ministerijos nepasiruošimo, nes buvo aiškinta, kad visko užtenka, mes dalinsime priemones iš valstybės rezervo ir galbūt kai kurie vadovai tuo patikėjo, kad bus aprūpinti pakankamu jų kiekiu. O realiai matome, kad kai kurioms įstaigoms jų labai trūksta“, - sakė K.Štaras.
 
„Prisiminkime, kaip pats viceministras Algirdas Šešelgis kalbėjo: visko yra rezerve, tegul niekas neišgyvena ir nekelia panikos. Tai dabar vadovai kalti, kad pasaulyje nėra apsaugos priemonių ir viskas stringa? Vadovai kalti, kad perpardavinėtojai dabar parduoda kaukes už 16 eurų plius PVM? Ministras absoliučiai neturi moralinės teisės teisti įstaigų vadovų, o juolabiau medikus, kad jie kam nors nepasiruošę. Visa ši situacija nuo pat pradžių yra valdoma klaidingai, viskas yra slepiama ir meluojama. Vadovas nenuvažiuos į „senukus“ ar „Maksimas“ ir nepasirūpins apsaugos priemonėmis prieš pusę metų, kai šia infekcija dar nebuvo niekas susirgęs“, - piktinosi Molėtų ligoninės vadovas Vaidotas Grigas.
 
Laukia siuntos iš Kinijos

Savo ruožtu ministras A.Veryga tvirtina, kad iš valstybės rezervo apsaugos priemonės duodamos greitosios pagalbos ir infekcinių ligoninių medikams, o kiti medikai centralizuotai bus aprūpinti, kai Lietuvą pasieks didelė siunta iš Kinijos.
„Yra visokių istorijų, kur vadovai neatsakingai pasižiūrėjo į raginimus ar nurodymus turėti tų apsaugos priemonių, nes esu minėjęs – koronavirusas nėra vienintelė infekcija, su kuria gali susidurti medikai ir įstaigos privalo turėti asmens apsaugos priemonių“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė A.Veryga.
Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Lietuva iš Kinijos už neįvardijamą sumą perka beveik 1,8 mln. respiratorių, 5,7 mln. vienkartinių kaukių, 810 tūkst. apsauginių akinių, 1,8 mln. vienkartinių kepuraičių, tiek pat vienkartinių chalatų (nesterilių), 1,05 mln. vienkartinių kombinezonų su gobtuvais (sterilių),15 mln. vienkartinių pirštinių, 3,6 mln. vienkartinių antbačių. O kol šios pasieks Lietuvą, ką iki tol daryti gydymo įstaigoms, kur jau ir taip vienas po kito užsikrečia medikai?
 
Jei reikia, skolinasi
Pasak Gydytojų vadovų sąjungos prezidento K.Štaro, dabar reikia dirbti susitelkus, turimomis priemonėmis dalintis su kolegomis.
„Jei mums reikia, skolinamės iš tų, kurie turi. Matome, kad užsakytos priemonės ateis po kelių dienų, po to grąžiname. Taip ir išsprendžiame šią problemą. Dabar šią savaitę aš gausiu net tris tūkstančius respiratorių. Tai yra labai aukšto lygio apsauga, negu kaukės. Kiek girdžiu, ir kitiems vadovams jau ateina apsaugos priemonės“, - sakė K.Štaras.
 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris