Teatro užkulisiuose – ir per šventes

Deimantė Gruodė
2019-12-23
„Mes dirbame pagal artistų repertuarą“, - pasakoja medikai, kurie rūpinasi Nacionalinio operos ir baleto teatro šokėjų bei dainininkų sveikata, idant šie „nepasigautų“ traumų repeticijų ar netgi spektaklių metu. Ne veltui už profesinius pasiekimus artistai dažnai padėkoja būtent į sceną juos sugrąžinusiems medikams.
Teatro užkulisiuose – ir per šventes
Kol žiūrovas užgniaužęs kvapą žiūri į baleto artistų atliekamus piruetus, užkulisiuose budi medikai, kad prireikus suteiktų pagalbą šokėjams.

Budi spektaklio metu
Iki Kalėdų likus mažiau nei savaitei, Nacionaliniame operos ir baleto teatre jaučiamas malonus šventinis šurmulys. Šokėjai ir dainininkai ruošiasi išskirtiniams pasirodymams. O jiems talkina ir medikai.
„Dirbame pagal artistų repertuarą. Budėsiu gruodžio 31-ąją kaip bendrosios praktikos slaugytoja ir, esant reikalui, kaip masažuotoja. Būna, kad spektaklio metu šokėjui sutraukia raumenį, tad pertraukos metu jį pasiguldai tiesiog užkulisiuose ir masažuoji skaičiuodamas minutes iki išėjimo į sceną“, - pasakoja teatro masažuotoja Rima Šilvienė.
Trisdešimt metų teatre dirbanti moteris prisimena, kaip baleto primarijus Nerijus Juška atėjo ką tik baigęs meno mokyklą, ir ilgametį teatro direktorių maestro a.a. Virgilijų Noreiką, ir nepakartojamą baleto šokėją Eglę Špokaitę bei kitus nemažiau teatrui nusipelniusius artistus. Sako, visi jie – išskirtinės asmenybės.
 


Moteris atvira, kad budėjimo metu arba stebint spektaklį medikui dažnai būna neramu, kuomet žinai, kad į sceną artistas žengia, turėdamas vienokių kitokių sveikatos problemų.
„Kai į scenas išeina baleto artistas, kuris turi traumą, bet jis yra pasiruošęs šokti, ir staiga į spektaklio pabaigą jaučia tam tikrą diskomfortą, budime užkulisiuose. Prisimenu, kaip pavasarį premjeros metu pagrindiniam mūsų solistui šokant pirmoje spektaklio dalyje prasidėjo neuralginiai skausmai. Ne tik kad judėti skaudėjo, netgi negalėjo ir kvėpuoti. Susisiekėme su gydytoju ir gavome leidimą jam suleisti vaistus. Po pertraukos trečiame veiksme jis vėl galėjo šokti“, - pasakoja R.Šilvienė.
Pasak jos, malonu, kai artistai padėkoja. „Mes visi dirbame vardan to grožio, kurį žiūrovai išvysta scenoje. Tai – ypatinga specialybė. Juk ne kiekvienas įstoja į meno mokyklos baleto studiją, nes turi būti atitinkami duomenys, lankstumas. Baletas tikrai tik jaunam žmogui. Ne veltui jie atidirba aštuoniolika metų ir gali išeiti į rentą. Nes tai, Eglės Špokaitės žodžiais, yra viena sunkiausių specialybių. Kaip ji išvardijo, sunkiausia specialybė yra šachtininkai, po to eina baleto artistai“, - pasakoja moteris.
 
Svarbiausia – traumų prevencija
„Mano pacientai dažniausiai yra baleto artistai. Taip pat kartais pasitaiko operos solistų, orkestro muzikantų, choro dainininkų. Iš tikrųjų visi darbuotojai, kurie dirba Operos ir baleto teatre, turi teisę pas mane ateiti dėl bet kokių problemų, susijusių su atraminiu -judamuoju aparatu. Man svarbiausia – traumų prevencija. Dalis sporto atstovų, taip pat ir baleto šokėjų, įpratę kreiptis tik, kai jau įvyksta trauma. Tačiau pradėjusi dirbti visąlaik stengiausi, kad šokėjai pas mane ateitų siekdami jų išvengti, kai dar jiems nieko neskauda“, - sako 24-erių kineziterapeutė Marija Endriukaitytė.
Įskaitant praktiką, ji teatre dirba jau dvejus metus.
Mergina prisimena, kad, kitaip nei daugelis mergaičių, vaikystėje nedegė noru būti balerina. Priešingai, siekė lauko teniso žaidėjos karjeros.


 
„Mokiausi Vilniaus universitete Medicinos fakultete kineziterapijos. Visą laiką turėjau man itin svarbų asmenį – kineziterapeutą Zigmą Živatkauską, kuris iki šiol man yra didžiausias mokytojas. Jis visą gyvenimą dirbo sporto srityje su olimpiniais čempionais kaip Virgilijumi Alekna. Tai tikrai yra aukšto lygio kineziterapeutas. Jis mane įkvėpė, tad irgi norėjau dirbti su sportininkais. Tačiau ta metodika, kurią jis taiko ir kurią aš irgi stengiuosi iš jo perimti, reikalauja daug fizinių jėgų ypač dirbant su tokiu stipriu sportininku kaip Virgilijus Alekna.

Tad pradėjau svarstyti, kur galėčiau pritaikyti išmoktą metodiką ir pradėjau galvoti apie baletą, mintyse įsivaizduodama, kad ten daug gležnesni kūnai ir man atrodė, kad čia įgytas žinias galėčiau pritaikyti. Studijų pabaigoje atlikinėjau teatre praktiką ir pasilikau dirbti.
Kartais žmonės pamiršta dėkoti už gerus dalykus, kurie nutinka jų gyvenime. Tad aš kartais irgi pagalvoju, kad retai padėkoju už tokią galimybę dirbti su teatro artistais“, - sako 24-erių mergina.
 
Anksti išeina į pensiją
„Paskambino kolegė ir pranešė, kad išėjo gydytoja, kuri čia prieš tai dirbo. Gal nori pabandyti? Sutikau“, - pasakoja gydytojas ortopedas traumatologas Paulius Barkauskas, pridurdamas, jog ne kiekvienam medikui nusišypso sėkmė dirbti tokioje legendinėje vietoje.
„Čia ne poliklinikos darbas, kur pacientai eina vienas paskui kitą, kur eilė nusidriekusi, visi triukšmauja, rėkauja, čia yra daug ramiau. Kas nori, ateina pasikonsultuoti. Jei poliklinikoje be darbo nesėdi, teatre kartais būna ir laisvesnių valandėlių“, - sako P.Barkauskas

Jo pacientai – visi teatro darbuotojai. Nebūtinai tik baleto artistai. Reikalui esant, pasikonsultuoti ateina ir operos solistai, ir choro nariai, ir techniniai darbuotojai.
„Nors daugiausiai problemų, aišku, turi baleto artistai. Jų tokia darbo specifika, kad pėdoms tenka dideli krūviai. Baleto artistai dažniausiai kenčia dėl pirmojo pėdos piršto traumos. Juk jiems tenka vaikščioti ant pirštų galiukų!
 


Priešingai, nei paprastiems žmonėms, baleto artistams nuo ilgo ir nuolatinio krūvio dažnai pasitaiko vadinamieji stress (nuovargio – red.) lūžimai“, - pasakoja gydytojas ortopedas traumatologas.
Ne paslaptis, kad baletas - itin kūną alinanti meno šaka, tad jos atstovai labiausiai bijo iš medikų lūpų išgirsti verdiktą, kad daugiau nebegalės šokti.
„Daugiau mačiau sveiką pyktį, kodėl taip nesiseka, kodėl taip ilgai turėsiu iškristi iš repertuaro, kad visi planai byra. Kad verktų dar nemačiau. Bet gal kai kas verkia namuose“, - sako medikas.
Baleto artistai anksti išeina į pensiją. Pasak mediko, genetiškai stiprių ir gerai techniką įvaldžiusių šokėjų, kurie sugeba nesusitraumuoti darydami sudėtingus šokio pratimus, vienetai.
„Mokslo galimybės didelės, bet irgi ne begalinės. Pacientas gali įsivaizduoti, kad labai didelę įtaką pasveikimo procesui turi gydytojas. Bet labai daug priklauso nuo to, kokios traumos aplinkybės ir kokia jos rūšis. Jei trauma sunki, gali būti kad ir geriausias pasaulio specialistas nieko nesugebėsi padaryti. Negali būti dievas, jog pasakytum, aš tave išgydysiu. Labai daug kas priklauso nuo žmogaus organizmo ir tikėjimo, kad jis pagis. Aš manau, kad tai - ne medikų, o Dievo ar likimo rankose“, - sako Operos ir baleto teatre dar tik kelis mėnesius dirbantis medikas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris