Slaugos ligoninės apie ministro nurodymus: pacientai sunkios būklės, nėra ką išrašyti

www.lsveikata.lt
2020-03-25
„Mūsų pacientai labai sunkios, nelabai turime, ką išrašyti“, - nuogąstauja slaugos ligoninių vadovai reaguodami į sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos nurodymą atlaisvinti vietas masiniams pacientų susirgimams koronaviruso infekcija.
Slaugos ligoninės apie ministro nurodymus: pacientai sunkios būklės, nėra ką išrašyti

Ruošiasi dideliems srautams
Ministras nurodė slaugos ligoninėms išrašyti dalį slaugomųjų pacientų. Vietoj jų, priimti kitus ligonius iš gydymo įstaigų po ūmių susirgimų ir chirurginių operacijų. Pasak ministro, tokiu būdu ruošiamasi galimam masinio sirgimo koronavirusu scenarijui, kai, praėjus intensyviau plisti užkratui bei atsiradus daugiau sergančiųjų, galėtų efektyviai suteikti pagalbą.
„Visi tie pasikeitimai yra pasirengimas situacijai, kuomet pacientų srautas augs. Turbūt sutiktumėte, kad jei ateis diena X, kada tas skaičius pradės augti labai intensyviai. Tada ne laikas bus gydymo įstaigoms ruoštis, nebus laikas išrašinėti pacientus. Jų į gatvę tikrai niekas negalės išmetinėti“, – spaudos konferencijoje sakė ministras, pridurdamas, jog situacija yra tokia, kai reikia priiminėti neįprastus sprendimus, kurie įprastomis sąlygomis atrodytų ir nelogiški, ir nelabai reikalingi.

 

„Sunku pasakyti, ką mes dabar darysime. Bandysime tartis, kas gali, kad tokį pacientą pasiimtų namo. Bet visus, aišku, paliatyvių ligonių, kuriems yra paskutinė onkologinės ligos stadija, niekaip neišrašysime. Mes bandysime izoliuoti korpusais. Nieko nepadarysi, tokia situacija“, - sakė Klaipėdos medicininės slaugos ligoninės direktorė Danguolė Marytė Drungilienė.

 
Jų įstaigoje šiuo metu yra 165 ligoniai, daugiau nei pusė jų – itin sunkios būklės.
„Lengvų ligonių niekas neguldo“, - pridūrė ligoninės direktorė. Pasak jos, į pasikėtimus blogai reaguoja ir pacientų artimieji.
„Visiems šokas. Jie sako, namo pacientų neimsime“, - pasakojo ligoninės vadovė.
 
Atliko atranką

„Apie tai mes jau žinojome, kuomet sukūrė penkis klasterius kovai su covidu. Anksčiau mes nebuvome priskirti prie visų klasterinių centrų, kaip satelitai, tad dabar mums buvo paskirstytos funkcijos. Pagal visą ekstremalių situacijų algoritmą, mes perimame iš respublikinės ligoninės tuos pacientus, kurių negali išrašyti. Vietoj to, jie priiminėja ir teikia ūmią pagalbą“, - sakė Panevėžio palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės direktorė Violeta Grigienė.

 
Pasak jos, dabar tiesiog yra praplėstos slaugos ligoninių funkcijos ir galimybės, mat šiuo metu galiojančius dokumentus jie galėjo priimti tik lėtinėmis ligomis sergančius pacientus, kuriems aiški diagnozė, gydymo rekomendacijos ir kuriems netaikytina reabilitacija.
V.Grigienė sakė, kad pacientai jau yra išrašinėjami nuo penktadienio. Kol kas tokių yra aštuoni.
„Padarėme atranką. Buvo duotas įsakymas, pradėjome nuo tų, kurie guli nuo praėjusių metų netgi rugsėjo spalio mėnesių, tada pradėjome žiūrėti, kuo ligoniai serga, kokia jų būklė. Skyriaus vedėjams ir gydytojams duotas nurodymas įvertinti pacientų būklę, nes nemažai jų daliai sveikatos būklė stabilizuota. Tada rengiami konsiliumai, kad stacionarinė slauga kaip ir nebūtina, kad užteks ir ambulatorinės slaugos. Viską dokumentuojame ir tuomet pacientas gali važiuoti namo. Aš labai dėkinga nemažai daliai artimųjų, kurie tai suprato kaip būtinybę, nors tai galbūt apsunkins jų gyvenimą, kadangi reikės slaugyti ligonius“, - sakė V.Grigienė.
 
Ligoninės vadovė akcentavo, kad dar yra nemaža dalis žmonių, kurių nėra kam slaugyti Lietuvoje. Arba artimieji užsienyje, arba žmonės buvo pasirinkę asocialų gyvenimo būdą, tad jie neturi nei artimųjų, nei namų, nei pragyvenimo šaltinio. Tokiu atveju „įsijungia“ savivaldybių socialinės paramos skyriai pagal gyvenamąją vietą. „Nemaža dalis žmonių, kurių tikrai nėra kam slaugyti, ypač turinčiųjų psichinę negalią, jie visi važiuos į ilgalaikės socialinės globos institucijas, į vadinamuosius senelių namus“, - sakė V.Grigienė.
Lietuvoje iki šiol patvirtinti 255 susirgimai koronaviruso infekcija, ištirtas 3471 žmogus, 4 žmonės mirė.
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris