Skubūs pokyčiai, kurie nieko nepakeis?

Evelina Machova
2019-09-12
Medikų bendruomenėje po pristatytų skubios pagalbos pokyčių erzelis netyla. Medikai piktinasi, jog Sveikatos apsaugos ministerija piarinasi nuveiktais darbais, kurie realybėje jokios naudos neturės. Bent jau kol neįvyks sveikatos sistemos reforma. Ministras gi tikina, jog taip būtent jai kuriamas tvirtas pagrindas.
Skubūs pokyčiai, kurie nieko nepakeis?
Sveikatos apsaugos ministerija ėmėsi tvarkyti skubios pagalbos teikimą pacientams.

Nieks nepasikeis
Prieš savaitę Sveikatos apsaugos ministerijoje pristatyti pokyčiai, numatomi skubios medicinos pagalbos srityje. Kaip teigė sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, pokyčiai sukurs tvirtą pagrindą sveikatos apsaugos sistemos reformai. Po šios naujienos tarp medikų užvirė aršios diskusijos, dalis jų taip ir neįžvelgė, kur čia tas būsimos reformos pagrindas?
„Žvelgdamas į pateiktus dokumentus nematau jokių pokyčių. Daugiausiai diskusijų šiuo metu kelia teritoriniai skubios pagalbos padaliniai ir visą parą budintys šeimos gydytojų kabinetai. Kaip tai veiktų? Galima pamodeliuoti situaciją: jeigu rajone nelieka ligoninės, kuri turi priėmimo skyrių, faktas, jog šias funkcijas perima šeimos gydytojai. Jie turėtų užtikrinti skubią pagalbą ir dabar, bet kol yra ligoninės, jos dengia šią paslaugą. Taigi, nelieka ligoninės ir gaunamas leidimas įkurti visą parą budintį šeimos gydytojo kabinetą, kaip yra nurodoma.
 

Kitas momentas, jei ligoninė, tarkim, prijungiama prie respublikinės, pavyzdžiui, Pakruojo - prie Šiaulių. Tuomet jos vadovas gali įkurti teritorinį skubios pagalbos padalinį prijungtoje ligoninėje ir nustato, pagal kokį lygį bus teikiamos paslaugos atsižvelgiant į jų reikalingumą. Vadinasi, realiai niekas nepasikeis, kol neįvyks ligoninės uždarymas arba prijungimas. Šiandien neturime srautų valdymo, neturime greitosios pagalbos pervežimui skirtų automobilių valdymo. Nesprendžiama, kaip pacientams iš didžiųjų centrų parsigauti namo. Didieji centrai kaip ir šiandien bus užkemšami pacientais. Nematau, kad kas pasikeistų“, - sako Lietuvos rajono ligoninių asociacijos vadovas Vygantas Sudaris.

Pasiteisintų mieste
Sostinės Centro poliklinikoje visą parą budinčio šeimos gydytojo kabinetas veikia jau šešerius metus. Kaip sako Gydytojų vadovų sąjungos prezidentas bei minėtos poliklinikos vadovas dr. Kęstutis Štaras, sprendimas jį įsteigti pasiteisino. „Paslaugas teikiame ne tik mūsų poliklinikos pacientams, bet ir kitų įstaigų, kurios tokios paslaugos ne darbo metu arba švenčių bei savaitgalių dienomis ar naktį neteikia, pacientams. Kreipiasi nemažai žmonių, kuriems reikalinga ambulatorinė pagalba. Tokie kabinetai funkciją atliktų ir mažose savivaldybėse, tačiau gydytojui, kur per naktį ambulatorinių paslaugų kreiptųsi vienas ar penki pacientai, nesusidarytų reikiamas krūvis. Todėl šią funkciją galėtų atlikti ligoninių priėmimo skyriai.
 
Didžiuosiuose miestuose, idant sumažėtų krūviai universitetinėms ar regioninėms ligoninėms, be abejo, turėtų veikti budinčio gydytojo tarnybos, kur pasikeisdami budėtų šeimos gydytojai“, - teigia dr. K.Štaras.
Tokie kabinetai numatomi įkurti 2021 m., tačiau juos steigti galima jau ir dabar. Tiesa, specialistai pritaria, jog daugiau jų turėtų atsirasti sostinėje. Akcentuoja, kad didžiajai daliai pacientų skubi pagalba nėra reikalinga – tik 20 proc. jų guldoma į ligoninę, kiti paleidžiami sveikti namie.
Pasak skubios medicinos gydytojo Martyno Gedmino, numatyti pokyčiai reikalingi, kad žmonės visų pirma gautų vienodą ir kokybišką paslaugą. „Šiuose pokyčiuose kol kas nematau nieko blogo. Tai tiesiog rėmai, kaip turėtų būti teikiama skubi pagalba“, - sako M.Gedminas.


Dvi stovyklos
Projekto sumanytojų teigimu, teritorinius, visą parą dirbančius skubios pagalbos skyrius (SPS) būtų galima įsteigti tokioje vietoje, kad kiti daugiaprofilinės ligoninės padaliniai greitosios medicinos pagalbos automobiliu būtų pasiekiami ne ilgiau nei per valandą. SAM informuoja, kad jie būtų kaip tarpinė grandis tarp skubiosios pagalbos kabinetų ir didžiųjų SPS. Juose dirbantys medikai galėtų suteikti pagalbą patyrusiems ne daugybinius sužalojimus, pavyzdžiui, išnirimus, patempimus, lūžius, taip pat galėtų stabilizuoti terapines būkles ir spręsti dėl tolesnio gydymo poreikio.
Lietuvos medikų sąjūdžio atstovė Jurgita Sejonienė sako, jog kalbant apie pokyčius skubios pagalbos srityje medikai pasidalinę į dvi stovyklas. Tiesa, reikėtų paminėti ir tai, jog pasikeitimai numatomi ne tik skubios pagalbos skyriuose, medikai taip pat yra aptaria numatomą GMP centralizavimą.

„Tiek kalbant apie GMP reformą, tiek ir apie praėjusią savaitę pristatytą skubios pagalbos skyrių reformą, kol kas pamatų sveikatos reformai nematau. Žinoma, jei kalbame apie viziją, kad turi likti penkių didžiųjų miestų ligoninės, o visa kita - slauga, racijos gal ir yra. Tačiau kas vyksta šiandien? Didžiuosiuose centruose medikai skundžiasi, kad nespėja susitvarkyti su tenkančiu darbu. Pacientai pyksta, kad tenka laukti pagalbos po kelias valandas. Tačiau infrastruktūra - ne guminė, žmogiškieji ištekliai - riboti. Medikų sąjūdis ne kartą pabrėžė, kad turi būti stiprinamos regioninės ligoninės, tai būtų priimtiniau ir patiems pacientams. Būtent regioninės ligoninės turėtų tapti stipriais pagalbos centrais didžiosioms ligoninėms. Dabar susidaro toks įspūdis, jog stengiamasi padaryti taip, jog penkiems didiesiems miestams pacientų srautas būtų dar didesnis“, - sako J.Sejonienė.


Tarp kitko
Ministerija pokyčių imasi nuo skubiosios medicinos pagalbos – ketina steigti teritorinius skubios pagalbos padalinius bei skubios pagalbos kabinetus. Skubioji medicininė pagalba, kaip ir iki šiol, Lietuvos gyventojams bus teikiama ir skubiosios pagalbos skyriuose (SPS), o steigiant smulkesnius padalinius ir kabinetus, tikimasi, kad taip bus greičiau aptarnaujami atokesnėse vietovėse gyvenantys asmenys bei sumažinami srautai didžiųjų miestų ligoninėse. Besiskundžiantiems lėtinių ligų paūmėjimu, peršalusiems ar jaučiantiems kitus nežymius sveikatos sutrikimus pagalba turėtų būti suteikiama jų gyvenamojoje teritorijoje, taip išvengiant ilgo laukimo didžiuosiuose SPS ir kartu atlaisvinti šių skyrių medikų rankas. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) to besiimanti tikisi, kad taip sumažins atskirtį tarp didmiesčių ir regionų, žada kokybiškesnes ir operatyvesnes skubias medicinos paslaugas.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris