Respublikinės Panevėžio ligoninė: pacientų lankymui – griežta tvarka

Deimantė Gruodė
2020-05-22
„Kai anksčiau ateidavai į gydymo įstaigą, būdavo kaip per „Jamam“ dienas: pacientai prie gydytojų kabineto laukdavo būriais. Pagal šiuo metu nustatytą tvarką pacientas turi atvykti jam paskirtu laiku“, - sakė Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Mindaugas Vaitkus. Ligoninė atnaujina tiek ambulatorinių, tiek stacionarinių paslaugų teikimą gyventojams. Tiesa, pacientų lankymui vis dar išlieka griežta tvarka.
Respublikinės Panevėžio ligoninė: pacientų lankymui – griežta tvarka
Į ligoninę taip paprastai nepateksi, pirmiausiai kiekvienam pacientui pamatuojama temperatūra.

Įrengtas karantininis korpusas
Pasakodamas, kaip ligoninė yra pasirengusi stabdyti viruso plitimą, M.Vaitkus teigia, kad įstaigoje veikia Infekcinių ligų klinika, kurioje gydomi virusu užsikrėtę pacientai. O stacionare guldomiems ligoniams, kurie laukia oficialių tyrimų dėl COVID-19 rezultatų, yra pritaikytas specialiai įrengtas karantininis blokas.
„Buvo pakeista visa ligoninės struktūra. Dėl koronaviruso infekcijos ištiriame kiekvieną stacionare gulintį pacientą. Atvykusiajam į Priėmimo- skubios pagalbos skyrių būtinąją pagalbą turime suteikti nedelsiant, nepaisant to, kad iš nosiaryklės paimto mėginio atsakymas dėl COVID-19 bus gautas tik po kelių valandų. Tad stabilizavus sveikatos būklę pacientai stacionarizuojami specialiai įrengtame karantininiame korpuse. Ten dirbantis personalas, nežinodamas, galbūt atvykusysis užsikrėtęs koronavirusu, naudoja visas asmens apsaugos priemones (respiratorių, apsauginius akinius ir apsauginį kostiumą), kaip ministro nustatyta pagal atitinkamą asmens apsaugos lygį.


 
Jei gaunamas neigiamas COVID-19 atsakymas, pagal esamą ligą jis iš karto yra guldomas į atitinkamą, pavyzdžiui, Kardiologijos, Gastroenterologijos, Chirurgijos ar Ortopedijos skyrių, priklausomai nuo to, dėl kokios ligos jis buvo atvežtas į ligoninę“, - teigia pavaduotojas medicinai M.Vaitkus, pridurdamas, jog įstaiga šiai dienai yra „švari“.

Pacientai karantininiame korpuse guldomi po vieną, išskyrus vaikus iki keturiolikos metų – su jais kartu būna vienas iš tėvų. Tad dėl COVID-19 yra tiriamas ir vaikas, ir jį lydintis asmuo. Taip pat budi profesionali gydytojams ir jų artimiesiems pagalbą teikianti psichologų komanda.
Kaip pasakoja M.Vaitkus, siekiant sumažinti riziką pacientams ir ligoninės darbuotojams užsikrėsti koronaviruso infekcija, pacientų lankymas ligoninėje galimas tik gavus gydančio gydytojo arba skyriaus vedėjo leidimą.
 

„Jei ateina lankytojas neištirtas dėl COVID-19 ir mes jį įleidžiame, iš karto sukeliame riziką, o gal jis įneš į ligoninę pavojingą infekciją. Infekcijų kontrolės specialistai sako, kad ligonių lankymas neturėtų būti leidžiamas laisvai. Ne tik Panevėžio ligoninė, bet ir didžiosios gydymo įstaigos, į ligonių lankymą žiūri itin atsargiai. Ministro įsakyme yra parašyta, kad ligonius galima lankyti su gydytojo leidimu, įvertinus situaciją. Bet kaip ją gali įvertinti? Tirsime kiekvieną lankytoją, kad šis pasidarytų COVID-19 testą per 48 valandas... Bet jis sakys, poryt vėl noriu aplankyti sergantį artimąjį, ir jis vėl turės tirtis“, - sako Respublikinės Panevėžio ligoninės direktoriaus pavaduotojas medicinai Mindaugas Vaitkus.

 
Atidarė laboratoriją
Respublikinėje Panevėžio ligoninėje buvo atidaryta laboratorija, aprūpinta nauja įranga koronaviruso mėginiams tirti. Pasak įstaigos vadovybės, galimybė vietoje tirti ligos atvejus sutrumpins rezultatų laukimo laiką, padės sumažinti gyventojų ir jų artimųjų patiriamą įtampą bei panaikins poreikį mėginius siųsti į Vilnių arba Kauną.
„Mūsų ligoninė yra viena iš penkių didžiųjų Lietuvos gydymo įstaigų, tapusių kovos su pandemija centru. Mums patikėta teisė ir deleguota pareiga imtis visų būtinų priemonių, padėsiančių vykdyti šalies gyventojų sveikatos ištyrimą. Šiandien, po sudėtingo ir tęstinio darbo, tikime, kad galėsime pagreitinti tyrimus, centralizuotai ir operatyviai atlikti visą koronaviruso diagnostiką bei tokiu būdu svariai prisidėti prie šios ligos plitimo stabdymo ir gyvenimo mieste normalizavimo“, – atidarymo dieną kalbėjo Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovas Arvydas Skorupskas.
Anot direktoriaus pavaduotojo medicinai M.Vaitkaus, efektyvus testavimas – viena pagrindinių strategijų suvaldant COVID-19 plitimą. Juolab kad Panevėžio ir Utenos apskrityse yra nustatomi mažiausi užsikrėtimo ir mirtingumo statistiniai duomenys šalyje.
 
„Kadangi mūsų laboratorijoje nebuvo galimybės ištirti dėl koronaviruso infekcijos, karantino pradžioje kreipėmės į Sveikatos apsaugos ministeriją. Juolab kad Panevėžio ligoninė yra atsakinga už dvi – Panevėžio ir Utenos – apskritis. Todėl neturėdamas laboratorijos COVID-19 pacientams ištirti, tampi bejėgis.
Kol kas laboratorija dirba nedideliais apsisukimais, kadangi šiam tyrimui atlikti reikalingi įgūdžiai. Šiuo metu labiau tiriame tik tuos pacientus, kurie patenka į karantininį korpusą – kaip minėjau, jiems teikiama būtinoji medicininė pagalba, bet jie dar neturi atsakymo dėl COVID-19 tyrimo. Nuo to priklauso, kokį apsaugos priemonių lygį naudosime. Apsaugos priemonių turime, bet su jomis išbūti kelias valandas – didelis iššūkis. Tačiau, jei gaunamas neigiamas tyrimo atsakymas, ligoninė pacientui atsidaro, jam tampa atviros visos durys.
 
Mūsų ligoninėje medikai dirba keliomis pamainomis: nuo aštuonių ryto iki aštuonių valandų vakaro – toks grafikas sudarytas karantino metu. Laboratorija irgi dirba tokiomis pat valandomis, kartais ilgėliau. Laboratorijos darbuotojai sako, kartais išeina ir vienuoliktą valandą vakaro“, - pasakojo M.Vaitkus.
Konsultacijų poliklinikoje ir Priėmimo–skubios pagalbos skyriuje stovi termovizoriai, visiems be išimtiems yra matuojama temperatūra. Taip pat yra įrengti atskiri įėjimai, idant nesikryžmintų pacientų srautai. Karščiuojantys iš karto sustabdomi prie įėjimo ir siunčiami į karščiavimo kliniką.
Pavaduotojas medicinai džiaugiasi, kad laboratorijoje dar nėra gautas nė vienas teigiamas atsakymas dėl COVID-19.
„Panevėžio kraštas Lietuvos mastu daug užsikrėtimo atvejų ir neturėjo. Didžiausias sergamumas Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje. Žinoma, tai - miestai, turintys didelį gyventojų skaičių. Grįžtančių lietuvaičių juose irgi žymiai daugiau negu mūsų kraštuose. Nors mums irgi buvo baimės, kad Panevėžio apskritis pagal demografinius rodiklius yra viena seniausių, daug gyventojų emigravusių. Tad baiminomės, kad nesant darbo užsienyje emigrantai sugrįš ir parveš infekciją. Bet sunkios būklės pacientų, kurie kreiptųsi į ligoninę ir būtų gautas teigiamas tyrimo atsakymas, esame turėję tikrai nedaug. Iš dalies džiaugiamės, iš kitos pusės neramu. Išlieka teorinė galimybė, kad yra daug besimptomių viruso formų, kai nejausdamas žmogus jį nešioja ir užkrečia kitus“, - sako pavaduotojas medicinai.



 
Visas Respublikinės Panevėžio ligoninės personalas dėl šios ligos taip pat ištirtas, ir šiuo metu nėra nė vieno užsikrėtusiojo. Pakartotinai tiriami dirbantys karantininiame korpuse, taip pat Priėmimo – skubios pagalbos skyriuje.
„Dar vienas kovos būdų, kad mes labai greitai gesindavome kilusius gaisrus. Tik gaudavome teigiamą atsakymą, iškart išsiaiškindavome kontaktus ir vos ne per kelias valandas jau žinodavome, kuriems darbuotojams leisti neiti į darbą savaitę ar dvi.
Karantino laikotarpiu streso buvo daug. Stresas yra ir dabar, atnaujinant paslaugas, nes infekcija niekur nedingo. Vis tiek išlieka tikimybė, kad ji kuriuo nors metu atsiras, mes jos vis nustatysime ir nustatysime.
Tad atnaujinti visus ambulatorinių ir stacionaro paslaugų teikimo planus, kad vėl grįžtume į tai, kas buvo sausio mėnesį, tikrai negalime. Toliau turime tirti dėl koronaviruso kiekvieną pacientą, guldomą į stacionarą. Vien būtinajai pagalbai turime išlaikyti karantininį korpusą“, - kalbėjo M.Vaitkus.

 
Atnaujinamos planinės paslaugos
Respublikinė Panevėžio ligoninė sudarė planinių konsultacijų ir procedūrų planą, kuris buvo pateiktas Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui. Jei anksčiau vienam pacientui būdavo skiriama penkiolika minučių, nuo šiol - dvigubai daugiau. Per valandą bus priimami ne keturi, kaip anksčiau, bet du pacientai. Mat po kiekvieno vizito, laikantis higienos normų reikalavimų, turi būti dezinfekuojamas kabinetas, kas užtrunka mažiausiai pusę valandos.
„Prieš kelias dienas ligoninės internetiniame puslapyje išplatinome informaciją apie pasikeitimus ir naujoves.
Kai anksčiau įeidavai į polikliniką, būdavo kaip per „Jamam“ dienas: pacientai prie gydytojo kabinetų laukdavo būriais. Vieną jų atlydėdavo penkiese. Dabar aiškiai nurodyta, kad pacientas turi atvykti nurodytu laiku vienas, išskyrus tuos atvejus, kai yra būtinas lydintysis asmuo.


 
Anksčiau žmogus ateidavo pas šeimos gydytoją ir sakydavo, man reikia konsultacijos pas kurį nors specialistą – kardiologą arba gastroenterologą. Tuomet šeimos gydytojas rašo siuntimą, jį duoda žmogui į rankas, net neįsigilinęs į jo ligą. Pacientas, turėdamas siuntimą kaip bilietą, iš karto registruojasi pas specialistą ir nusidriekia eilės. Kas pasikeitė? Pacientui pasakius, kad šis nori pasirodyti specialistui, pastarajam skambina šeimos gydytojas.
Reikia pabrėžti, kad specialistas konsultuoja ne pacientą, bet šeimos gydytoją. Pacientas yra it pašto karvelis, kuris nešioja siuntimą, nors dabar pastarieji yra elektroniniai, tad popierinių variantų nebereikės.
Šeimos gydytojas su specialistu konsultuojasi nuotoliniu būdu. Tada specialistas suveda visą informaciją į elektroninę sistemą. Ir šeimos gydytojas, atsižvelgdamas į tai, ką specialistas surašė, tęsia paciento gydymą. Nebent nuotolinės konsultacijos metu specialistas nusprendžia, kad yra reikalinga neatidėliotina tiesioginė konsultacija, tuomet minėtas pacientas iš karto užregistruojamas vizito pas specialistą.
O dienos chirurgijos paslaugos įstaigoje bus atnaujinamos tik nuo birželio pirmosios“, - sako pavaduotojas medicinai.


Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

      „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

      Budinti vaistinė


      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

      Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

      „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

      razinka


      Sveika šeima


      Ar šįryt išsivalėte dantis?

      Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      G.Thunberg – pranašė savame krašte?

      Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
      Kaip striksi dominatriksė?
      Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

      Naujas numeris