Rentgeno aparatų programa su neaiškia pabaiga

Greta Vanagienė
2019-05-06
Po to, kai Seimas pernai priėmė, o Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) palaimino Rentgeno diagnostikos paslaugų kokybės gerinimo metų projektą, eilėje prie gero atsistojo bene visos gydymo įstaigos. Tačiau palaukite, gerbiamieji, – tūkstančius kainuojantys aparatai bus atseikėti, deja, ne visiems ir ne iškart.
Rentgeno aparatų programa su neaiškia pabaiga
Šiemet Sveikatos apsaugos ministerija yra numačiusi atnaujinti 17 rentgeno aparatų. Pirmiausia numatyta keisti 15-os ir daugiau metų senumo įrangą.

Viru viru košę...
...vaikai atsilošę: tam davė, tam davė, o tam – nebeliko...
Šiemet SAM yra numačiusi atnaujinti 17 rentgeno aparatų, kuriems skirs 3,4 mln. eurų sumą, o iš viso pirmajame etape (2018–2021 m.) numatyta atnaujinti 58 aparatus. Likusioms įstaigoms rentgenai numatomi atnaujinti vėliau.
„Deja, nepatenkame į pirmąjį atnaujinimo etapą. Mūsų turimam aparatui trylika metų, todėl jis gali dar šiek tiek laiko dirbti, bet jei po metų mums atnaujins šį rentgenografą, bus reikšmingas įvykis“, - sako tarp laimingųjų nepatekęs Utenos ligoninės vyriausiasis gydytojas Dalius Drunga.
 
Kaip paaiškina SAM, pagal programoje sudarytą eilę šiemet buvo planuota skirti lėšų ir Utenos ligoninės rentgeno aparatui atnaujinti, tačiau paaiškėjo, kad įstaiga tokį prieš kurį laiką jau yra įsigijusi savo lėšomis.
Čia pat SAM nurodo, kad rentgeno aparatų atnaujinimo galimybės 2020-aisiais ir vėlesniais metais priklausys nuo maksimalių asignavimų limitų, kurie bus skirti sveikatos srities investiciniams projektams finansuoti.

Taigi čia ir yra kabliukas. Ar tikrai gydymo įstaigos, nusiųstos į paskesnius įrangos atnaujinimo etapus, sulauks žadėto finansavimo?
 
Atsakomybė perduota savivaldybėms
Vertėtų priminti neseną istoriją apie nesėkmingą SAM bandymą atnaujinti gydymo įstaigų greitosios pagalbos automobilių parką. Išleidus bemaž 8 mln. eurų, dalis jų nenaudojami stovi garažuose. Tad organizuodama rentgeno aparatų pirkimą ministerija keičia strategiją. Dabar techniką patikėta pirkti savivaldybėms - lai jos pačios pasirūpina, kad nebūtų prašauta pro šalį. Tiesa, laisvę rinktis smarkiai apkarpo SAM nurodyta pinigų suma, atliekamų tyrimų kiekis, įstaigos turimo aparato metai ir pačios savivaldybės finansiniai pajėgumai.
 
Prie SAM organizuojamo projekto prisideda Valstybinė akreditavimo sveikatos priežiūros veiklai tarnyba, patarusi ministerijai atnaujinti tik tuos aparatus, kurie jau yra susidėvėję, baigę savo amžių.
„Nereikia plėsti brangios įrangos tinklo, tačiau atnaujinti susidėvėjusią tikrai būtina – juk spinduliuotė, tikslumas, raiška metams bėgant praranda kokybę“, - sako tarnybos direktorė Nora Ribokienė.
 

LS skaičius 
3,4 
- tiek mln. eurų SAM šiemet ketina skirti rentgeno aparatams atnaujinti.

 
Uždėtas kainos filtras 
Taigi kam, kada, ką ir už kiek leidžiama įsigyti?
Pasikalbėjus su SAM atstovais aiškėja, kad pirmosios eilėje prie rentgeno diagnostikos paslaugų kokybės gerinimo stoja seniausius aparatus naudojančios gydymo įstaigos. Pirmiausia numatyta atnaujinti 15-os ir daugiau metų senumo rentgeno aparatus, vėliau – 10-14 metų tarnaujančią įrangą. Taip pat atsižvelgta ir į įstaigos jau turimą to paties tipo technikos kiekį bei per metus atliekamų tyrimų skaičių.
 
„Mūsų rentgeno aparatui šešiolika metų. Jis dar iš tų laikų, kai visai Lietuvai buvo centralizuotai pirkta medicininė aparatūra“, - sako Molėtų ligoninės vadovas Vaidotas Grigas.
Tačiau, kokį aparatą pavyks įsitaisyti Molėtams, dar neaišku. Mat čia SAM uždeda dar vieną filtrą – aparatui įsigyti bus skiriama ne daugiau kaip 200 tūkst. eurų suma.

 
Nori rimtesnio aparato
Kaip jau minėta, sprendimo teisė, kokį rentgeno aparatą įsigyti, palikta gydymo įstaigai ir jos steigėjai, tai yra savivaldybei.
„Savivaldybės, pirkdamos aparatą, tarsis su mumis, nes jų atstovai nekompetentingi išrinkti, ko tiksliai mums reikia. SAM aparatui įsigyti ir kitiems darbams skirs 200 tūkstančių eurų. Jei savivaldybė tilps į numatytą biudžetą, papildomai skirti lėšų jai nereikės, jei trūks, turės prisidėti. Nors mums būtų reikalingas daugiau funkcijų turintis rentgenoskopas, tačiau mūsų turimas dar nėra senas, todėl norėdami pasinaudoti finansavimo priemone pirksime rentgenografą“, – sako Elektrėnų ligoninės vadovas Edmundas Niparavičius.
 
Daugiau funkcijų turintį rentgenoskopą pravartu būtų įsigyti ir Utenos ligoninei.
„Medicina tokia sritis: prisireikia ir vieno, ir kito, ir trečio, ir ketvirto. Kokį aparatą rinktis, diskusijų objektas. Įstaigų vadovai turi suformuluoti tikslius argumentus“, - sako pastarosios gydymo įstaigos direktorius Dalius Drunga.

 
Užvirs konkurencija
Ruoškitės, gydymo įstaigų vadovai, raitotis rankoves - rinkoje numatomos peštynės – įsigyjant rentgenografinius aparatus prognozuojama didžiulė konkurencija.
Kaip nurodo Konkurencijos taryba, šiuo atveju svarbu užtikrinti, kad organizuodamos pirkimus perkančiosios organizacijos sudarytų vienodą konkurenciją toje pačioje rinkoje konkuruojantiems ūkio subjektams.
 
„Pirkimo sąlygose nurodyti reikalavimai turėtų būti objektyvūs, pagrįsti ir proporcingi siekiamam tikslui, kadangi nustatyti pernelyg aukšti reikalavimai mažintų ūkio subjektų galimybes dalyvauti viešajame pirkime ir tokiu būdu keltų grėsmę konkurencijai, dirbtinai ją ribojant. Taip pat perkančiosios organizacijos turėtų atidžiai stebėti, ar konkurse aparatams įsigyti viešųjų pirkimų dalyviai nėra sudarę konkurenciją ribojančių susitarimų ir, užuot konkuravę tarpusavyje, yra susitarę veikti kartu bei riboti konkurenciją, suderinę komercinių pasiūlymų sąlygas, ar įgyvendina bendras, iš anksto suderintas elgesio strategijas“,- paaiškina Konkurencijos tarybos Komunikacijos skyriaus patarėja Ieva Natanė.
Tačiau reikia manyti, kad pirkimų grumtynes turėtų susilpninti galimos baudos iki 10 procentų bendrųjų metinių pajamų praėjusiais ūkiniais metais, jei ūkio subjektai sudarys konkurenciją ribojančius susitarimus.

 
Komentaras
UAB „Litfarma“ vadovas Vaidas Sliesoraitis: 

- Konkurencija numatoma didžiulė, nes rinkoje yra daug pasiūlos. Kadangi Sveikatos apsaugos ministerija numato tam tikrą biudžetą ir nurodo rentgeno aparatų specifikaciją, manau, daug gamintojų atitiks gaires. Klausimas tik, kokie yra gydymo įstaigų poreikiai: ar jos nori žinomo, stipraus prekės ženklo rentgeno aparato, ar paprastesnio, kad tik tilptų į biudžetą. Šis konkursas labiau orientuotas į paprastesnę techniką. Kaip atsiriboti nuo visai prastos kokybės rentgeno aparatų, jei šie atitiks specifikaciją, sunku pasakyti.
Atrodo, kad surengtas švarus konkursas. Spėju, kad gydymo įstaigos turės daugiau galimybių pagal savo poreikius įsigyti įrangos.


lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris