Pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19 sveikatos įstaigose bus galima nuo spalio 5 dienos

Jūratė Skėrytė, BNS
2023-09-25
Lietuvos sveikatos įstaigose vienu metu pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19 bus galima nuo spalio 5 dienos, pirmadienį pranešė Sveikatos apsaugos ministerijos kanclerė Jurgita Grebenkovienė.
Pasiskiepyti nuo gripo ir COVID-19 sveikatos įstaigose bus galima nuo spalio 5 dienos

„Kviečiame skiepytis vakcinomis nuo COVID-19 ligos ir gripo vieno vizito metu gydymo įstaigoje. Tai yra patogu, greita ir rekomenduojama ekspertų. Tą gyventojai galės padaryti jau nuo spalio 5 dienos“, – per spaudos konferenciją Vilniuje sakė ji.
 

Pasak kanclerės, abi vakcinos jau atvežtos į Lietuvą, jos netrukus pasieks gydymo įstaigas.
„Taip pat turime adaptuotą vakciną nuo COVID ligos, kuri yra pritaikyta šiuo metu cirkuliuojančios COVID ligos atmainoms“, – tvirtino J. Grebenkovienė.
„Abiem vakcinomis vieno vizito metu galės pasiskiepyti visi gyventojai, tačiau labiausiai raginu skiepytis rizikos grupėms priklausančius asmenis. Jiems vakcinacija bus nemokama, tai yra gyventojams, kurie yra 65 metų ir vyresni, serga lėtinėmis ligomis, slaugos ir globos įstaigų gyventojai, nėščiosios ir sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojai“, – sakė ji.
 
SAM Sveikatos stiprinimo skyriaus patarėjos Ginretos Megelinskienės teigimu, skirtingai nei gripo vakcina, kuri nemokama tik rizikos grupei priklausantiems gyventojams, skiepai nuo COVID-19 bus nemokami visiems.
Lietuva įsigijo 200 tūkst. gripo vakcinos dozių, COVID-19 vakcinos „Comirnaty XBB.1.5“ – 115,2 tūkst. dozių suaugusiesiems ir 4,8 tūkst. dozių 5–11 metų vaikams skiepyti.
„Šešių mėnesių–ketverių metų vaikams skiepyti šiuo metu turime originalios „Comirnaty“ vakcinos, tačiau vyksta darbo grupės balsavimas dėl atnaujintos XBB.1.5 (pritaikytos omicron atmainai – BNS) vakcinos įsigijimo šiai amžiaus grupei, kadangi iki šiol neturėjome aiškumo, ar ši atnaujinta vakcina bus patvirtinta šiai amžiaus grupei“, – sakė G. Megelinskienė.
 
Anot jos, norintiesiems pasiskiepyti geriausia kreiptis į tą sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje yra registruoti.
G. Megelinskienės teigimu, visiems penkerių metų ir vyresniems Lietuvos gyventojams, nesvarbu, ar anksčiau buvo skiepyti nuo COVID ligos, ar nebuvo vakcina nuo koronaviruso skiriama ne anksčiau kaip po šešių mėnesių po persirgimo arba pastarosios vakcinacijos. 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

Komentarai

      Gydytojas ir pacientas


      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Demencija sergantys žmonės tapo aktoriais

      Organizacijos „Raudonos nosys Gydytojai klounai“ aktoriai sukūrė varjetė spektaklį „Saliono kabaretas“, ku...
      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Ne­ap­si­ken­tė li­gų: te­ko bėg­ti į Is­pa­ni­ją

      Va­sa­ra vai­kams – sma­giau­sias šėl­smo me­tas. Ta­čiau sep­ty­ne­rių J...

      Budinti vaistinė


      Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

      Mobiliosios vaistinės: pseudo priemonė ar naudinga iniciatyva?

      Apie tai, kad gyventojams yra sudėtinga atvykti įsigyti vaistų, yra kalbama ne vienerius metus. Vienas pasiūlymų – mobiliųjų...
      Nėra paso – nebus ir vaistų

      Nėra paso – nebus ir vaistų

      Vaistininkai ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena: pacientai įsigyti receptuose išrašytus vaistus ir kompensuoja...

      razinka


      Sveika šeima


      Implantams – reikalavimai, tamponams – jokių?

      Naujas tyrimas atskleidė, kad tamponuose yra toksiškų metalų, įskaitant šviną ir chromą, tad milijonai moterų galimai patyrė neigiamą poveikį sveikatai. Lietuvos akušeriai ginekologai teigia nusivylę tiek gamintojais, tiek šalies institucijų darbu: „Įvairiausiems dantų implantams taikomi tam tikri re...

      Sveikatos horoskopas


      Lakpkričio 23-29 d.

      Avi­nas
      Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

      Pakalbėkim apie tai


      Svetur


      Tyrėjai: sapnas, galintis virsti realybe

      Kolumbijos universiteto mokslininkai testuoja vaistą, kuris, remiantis ankstyvaisiais tyrimais, gali pratęsti moterų vaisingumą penkeriais metais ir padėti joms gyventi ilgiau bei sveikiau. „Kiaušidžių senėjimas yra pagrindinis moterų senėjimo veiksnys. Šio tyrimo rezultatai – pirmieji žmonijos istorijoje &n...

      Redakcijos skiltis


      Komentarai


      Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Henrikas Vaitiekūnas Ko­lek­ty­vi­nis pro­tas ar ban­dos jaus­mas?
      Nesisteminis revizionizmas
      Henrikas Vaitiekūnas Nesisteminis revizionizmas
      Pseudomokslas apie makalienę
      Henrikas Vaitiekūnas Pseudomokslas apie makalienę

      Naujas numeris