Nuo koronaviruso mirus daugiau nei 360 žmonių, Kinija atidaro naują ligoninę

Rūta Androšiūnaitė, BNS
2020-02-03
Kinijoje naujojo koronoviruso protrūkio epicentre, kur paskelbtas karantinas, mirus dar kelioms dešimtims pacientų, bendras aukų skaičius pirmadienį šoktelėjo virš 360 – taigi, buvo viršytas mirusiųjų per prieš du dešimtmečius įvykusią SARS krizę skaičius.
Nuo koronaviruso mirus daugiau nei 360 žmonių, Kinija atidaro naują ligoninę

Patvirtinti 57 nauji mirties atvejai yra didžiausias aukų padaugėjimas nuo praėjusių metų, kai infekcija buvo aptikta centriniame Uhano mieste, kur, kaip manoma, virusas buvo perduotas iš gyvūnų žmonėms viename turguje.
Nuo to laiko užkratas išplito daugiau nei 24 šalyse, nors daugelis vyriausybių taiko precedento neturinčius draudimus įsileisti iš Kinijos atvykstančius žmones.
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ligos protrūkį pripažino tarptautinio masto ekstremalia visuomenės sveikatai padėtimi, o Filipinuose sekmadienį buvo užfiksuotas pirmasis mirties nuo koronaviruso atvejis už Kinijos ribų.
Visi 57, išskyrus vieną, mirties atvejai pirmadienį buvo užfiksuoti Uhane ir likusioje Hubėjaus provincijoje, kur didžiojoje teritorijos dalyje beveik dvi savaites taikomas griežtas karantinas, siekiant neleisti žmonėms išvykti ir perduoti virusą kitiems.
Mirčių skaičius Kinijoje pasiekė 361 – daugiau nei 349 gyvybės, kurių pareikalavo ūmaus kvėpavimo takų sindromo (SARS) protrūkis 2002–2003 metais.

SARS, kurį sukelia patogenas, panašus į naująjį koronavirusą, taip pat kilęs iš Kinijos; iš viso jis pražudė 774 žmones. Beveik visos likusios aukos mirė Honkonge.
 
Nauja ligoninė
Uhane, kuris iš judraus pramonės centro iš esmės virto miestu vaiduokliu, žmonės gyvena bijodami susirgti koronavirusu.
Šio didmiesčio medicinos įstaigos yra perpildytos, o vyriausybė mėgina pastatyti dvi naujas ligonines per nepaprastai trumpą laikotarpį.
Pirmoji iš jų, turinti 1 000 lovų, turėtų būti atidaryta pirmadienį, praėjus vos 10 dienų nuo statybos darbų pradžios.
Apie 1 400 kariuomenės medikų gydys pacientus ligoninėje, pramintoje „Ugnies dievo kalnu“, praneša valstybinė žiniasklaida.
Tačiau aukų skaičiui greitai augant Uhane ir kitose Hubėjaus vietovėse, lieka neaišku, kokį poveikį ligoninės turės viruso plitimui kitur.
Pietinis pramoninis Vendžou miestas sekmadienį ėmėsi panašių karantino priemonių kaip ir Uhanas – tai yra nerimą keliantis ženklas, kad liga greitai plinta į kitas Kinijos dalis.
Keliai 800 km į rytus esančiame Vendžou buvo uždaryti, o 9 mln. žmonių buvo liepta neiti į lauką.

Tik vienam kiekvieno Vendžou namų ūkio gyventojui leidžiama kas dvi dienas išeiti, kad nusipirktų būtiniausių prekių, pranešė valdžios institucijos.
 
Kelionių apribojimai
Viruso atsiradimas sutapo su Naujaisiais metais pagal Mėnulio kalendorių, kai visoje šalyje šimtai milijonų žmonių paprastai keliauja pas artimuosius lėktuvais, traukiniais ir autobusais.
Šventinis laikotarpis, kuris turėjo baigtis praėjusį penktadienį, buvo pratęstas trimis dienomis, kad valdžia turėtų daugiau laiko krizei spręsti.

Tačiau vėliau kai kurie didmiesčiai, įskaitant Šanchajų, atostogas pratęsė dar kartą, o daugelis mokyklų ir universitetų atidėjo naujo semestro pradžią.
Sekmadienį, kai šimtai milijonų žmonių turėjo sugrįžti į darbą savo miestuose, kelių eismas sumažėjo 80 proc., informavo Transporto ministerija.
Pirmadienį užsikrėtusiųjų Kinijoje taip pat smarkiai padaugėjo – šis skaičius pasiekė 17 200.
 
Priemonės plitimui sustabdyti
Pirmasis žmogus, miręs nuo viruso užsienyje, yra 44 metų vyras iš Uhano, išvykęs į Filipinus, pranešė PSO.
Užsikrėtimo atvejų buvo patvirtinta visose Didžiojo septyneto (G-7) šalyse – Kanadoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Japonijoje, Jungtinėje Karalystėje ir JAV.
Šios valstybės netrukus tarsis dėl bendro atsako, sekmadienį pareiškė Vokietijos sveikatos ministras Jensas Spahnas (Jensas Španas).
JAV, Australija, Naujoji Zelandija ir Izraelis uždraudė lankytis jų teritorijoje užsienio piliečiams, jeigu jie neseniai viešėjo Kinijoje, taip pat įspėjo savo piliečius ten nevykti.
Tuo metu Mongolija, Rusija ir Nepalas uždarė savo sausumos sienas su Kinija.

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris