Merai ruošiasi juodžiausiam scenarijui

www.lsveikata.lt
2020-03-20
„Po tokio didelio gaisro jau nieko nebijome. Aišku, panika yra pasėta, bet valdome situaciją ir esame pasiruošę“, - sako Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis, paklaustas, ar yra pasiruošę galimam koronaviruso protrūkiui apskrityje. Kalbinti merai patikino, kad rajonuose gyventojai nėra ramūs, priešingai, jaučiamas sujudimas, o į savivaldybėse izoliacijai skirtas patalpas jau yra pristatomi pirmieji gyventojai.
Merai ruošiasi juodžiausiam scenarijui

Policija sulaukia pranešimų
Visos šalies savivaldybėms Valstybės ekstremaliųjų situacijų operacijų centras nurodė pasirūpinti specialiomis izoliavimo ir gydymo patalpomis. Šios skirtos užsikrėtusiems žmonėms, arba turėjusiems sąlytį su ligoniu tuo atveju, jeigu jų gyvenamosios patalpos neatitinka higienos sąlygų ir nėra galimybės izoliuotis nuo kitų kartu gyvenančių šeimos narių.
„Koronavirusas „nesirenka“ vietos ir laiko. Kiekviena šalies savivaldybė turi būti pasirengusi dvidešimt keturias valandas per parą pasirūpinti savo žmonėmis, jei kiltų būtinybė skubiai izoliuoti galimai užsikrėtusįjį šia pavojinga infekcija ir taip apsaugoti kitus šeimos bei visuomenės narius“, – yra kalbėjęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, vadovaujantis Valstybės ekstremalių situacijų operacijoms.
Patalpos turi atitikti Nacionalinio visuomenės sveikatos centro higienos sąlygų reikalavimus.
 

„Izoliacijai skirtas patalpas esame įrengę. Turime vienoje vietoje devyniasdešimt vietų. Esame susitvarkę keturis socialinius būstus, įrengę kitas patalpas, kur irgi gali tilpti iki aštuonių žmonių. Preliminarūs susitarimai dar yra su dviem viešbučiais, keliomis kaimo sodybomis. Šiuo metu ten gyvena tik du asmenys“, - sakė Radviliškio rajono savivaldybės meras Antanas Čepononis.

 

Dar vienas rūpestis, gulantis ant mero pečių, - kad iš kelionių sugrįžę rajono gyventojai geranoriškai izoliuotųsi namuose, idant užkratas nebūtų platinamas aplinkiniams.
„Praėjusią parą buvo penki pranešimai policijai, kad grįžę gyventojai iš Norvegijos, iš Anglijos nesilaiko saviizoliacijos reikalavimų. Gerai, kad pranešinėja, bet pasitaiko ir kuriozinių situacijų. Žmogus grįžęs izoliavosi ir vakare išėjo į lauką parsinešti malkų, kas yra būtinybė. Ir apie ką buvo informuota policija. Bet nebuvo taip, kad jis išeina į gatves, vaikšto po parkus ar dar kur nors“, - sakė meras.
 
Gyvena vieno kambario bure
 

„Stadiono viduje yra įrengtas viešbutėlis, aptvertas tvora. Jei reikės, pasamdysime apsaugą, kad ten niekas nepatektų. Vartai užrakinami, yra budintys darbuotojai, kurie neįleidžia jokių pašalinių asmenų. Maistas yra pristatomas. Kitas – ligoninės patalpose, viename iš jos skyrių. Anksčiau ten buvo vaikų ligų skyrius. Pastarąjį iškėlėme į renovuotas ligoninės patalpas“, - sakė Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis.

 
Meras sako, kad Alytuje izoliacijai skirtos šešiasdešimt kelios vietos. Jei ateityje išaugtų poreikis, meras yra ketina kalbėtis su vienu iš viešbučių, kuris pasiruošęs ateiti į pagalbą, ir netgi su kariuomene.
Pasak N.Cesiulio, šiuo metu izoliacijai skirtose patalpose apgyvendinti du asmenys. Vienas jų – iš Italijos grįžęs vyras. Jis gyvena su sergančia mama vieno kambario bute. Kitas atvejis – iš užsienio grįžusio tolimųjų reisų vairuotojo abu tėvai serga onkologinėmis ligomis, butas yra dviejų kambarių, viename jų – gyvena sesuo su šeima. „Tai yra padidintos rizikos asmenys, tad juos apgyvendinome savivaldybės izoliacijai paruoštose patalpos“, - sakė meras.
 
Be to, dešimtyje savivaldybių, kaip skelbiama, pradės veikti mobiliosios tyrimų dėl COVID-19 paėmimo vietos, tarp jų - ir Alytuje.
„Jau suformuotas personalas, suformuotos brigados, aprūpintos apsaugos priemonėmis, pastatytos palapinės, atitverti atvažiuojančių ir išvažiuojančių mašinų srautai, kad vienas su kitu nekontaktuotų. Tačiau kol kas negauname tepinėlių, negauname reagentų, kitų dalykų. Pirmiausiai ministras pažadėjo, kad tokį mobilų centrą paleis Vilniuje, paskui galbūt Kaune, o mes kaip regionas laukiame savo eilės ir esame pasiruošę dirbti“, - sakė N.Cesiulis.

Tiesa, vienas rūpesčių, iš kur gauti taip trūkstamų medicininių kaukių.
„Buvome užsakę penkiolika tūkstančių kaukių ne tik sau, bet ir visam regionui. Tačiau Lenkija pasakė, kad Vyriausybė jiems neleidžia išvežti priemonių ir teko pirkti iš kitur. Bent dešimčiai dienų turėsime. O toliau esame užsakę iš kitų tiekėjų – iš Latvijos. Latviai jų mums atveža pirmadienį. Penktadienį turėtų atkeliauti ta pati siunta, kur Vilniaus miesto savivaldybė siunčiasi iš Kinijos, mes irgi iš ten esame užsisakę penkis tūkstančius kaukių. Be abejo, matome logistikos strigimus, stebime sudėtingą situaciją. Taip pat laukiame, kad valstybė padės skirdama apsisaugojimo priemonių.
 
Mes, kaip miesto vadovai, nepasilikę nė vienos kaukės, visas atidavę medikams, nes jiems jų reikia labiausiai.
Be abejo, kaukes kažkada pirkome po tris keturis eurus. Dabar jos kainuoja dvylika su puse ir daugiau. Matėme šiandieną ir už šešiolika eurų. Kažkam nelaimė, o kažkas iš jos nori uždirbti. Be abejo, truks plaučių ventiliavimo aparatų, jų turime trisdešimt, bet norime turėti daugiau“, - sako N.Cesiulis.

 
Sius vietinė siuvyklėlė
„Šiandien turime du bendrabučius, paruošę personalą, apsaugos ir dezinfekcines priemones, dar ruošiame sutartį su atskirais poilsio namais. Paruošėme keturis autobusiukus į pagalbą greitosioms, jeigu bus reikalinga transportuoti gyventojus į Panevėžio ar kitas gydymo įstaigas“, - sako Rokiškio rajono savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas.
Anot jo, rajone jaučiamas gyventojų sujudimas, tačiau stebina iš užsienio grįžusių asmenų abejingumas.
 

„Turime daug signalų, kad iš užsienio grįžę jaunuoliai šlaistosi po gatves ir nesilaiko saviizoliacijos nurodymų. Bet žmonės telkiasi, kasdien gauname vis daugiau pranešimų apie tokius neatsakingus asmenis.
Neramu, ir todėl papildomai kreipėmės į visas neįgaliųjų draugijas, dėl senyvo amžiaus žmonių vaikščiojimas po parduotuves“, - sakė Rokiškio rajono savivaldybės meras Ramūnas Godeliauskas.

 
Pasak jo, nors kaukėmis jų medikai yra aprūpinti, po kurio laiko šių gali pritrūkti.
„Mes patys organizavome pirkimus, nebelaukiame, kol tai bus teikiama centralizuotai. Darome užsakymus. Kaip tik šiandien mūsų viena nedidelė siuvyklėlė pradės siūti vienkartinius chalatus. Jau buvo atvežę parodyti, suderinome modelius. Pradės siūti ir vienkartines kaukes bent trumpai apsaugai“, - sakė meras, pridurdamas, kad koronaviruso antplūdžiui ruošiasi kaip išmanydami.
 

 lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai!
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris