Mamyte, eik dirbti

Deimantė Gruodė
2021-08-02
Tėvai nori dirbti. Taip sako politikai, krutinantys vaiko priežiūros atostogų tvarką ir siekiantys greičiau į darbo rinką sugrąžinti vieną tėvų. Savo ruožtu tėvų atstovai, susipažinę su galimais Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pakeitimais, piktinasi, jog siūlomi „patobulinimai“ jiems nėra palankūs. „Neteisėtais migrantais rūpinamasi labiau“, – atkerta įpykę jie.
Mamyte, eik dirbti

Migrantai rūpi labiau

„Apie kokią pagalbą šeimai kalbama, kuomet vaiko priežiūros išmokos yra mažinamos, karpomos ir viskas daroma, idant šeimai būtų tik blogiau“, – piktinasi Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Darius Trečiakauskas, susipažinęs su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos tobulinama vaiko priežiūros atostogų suteikimo tvarka.

 
Remiantis siūlomais pakeitimais, trumpiausią išmokų terminą ministerija nori pailginti puse metų: vadinasi, vaiko priežiūros išmokos būtų skiriamos, kol vaikui sueis aštuoniolika arba dvidešimt keturi mėnesiai. Tiesa, naujų, kas mėnesį mokamų, išmokų dydis turėtų būti mažesnis už dabartinį. Parengtame projekte numatoma, kad jeigu vienas tėvų pasirinks išmoką gauti aštuoniolika mėnesių, jam bus mokama 60 proc. kompensuojamojo uždarbio dydžio išmoka (dabar pasirinkus metus – 77,58 proc.).
 
Pasirinkus išmoką gauti dvejus metus, per pirmus metus būtų mokama 45 proc. dydžio išmoka (dabar 54,31 proc.), o per kitus – 25 proc. kompensuojamo uždarbio.

„Liūdna, kad valdžios atstovams nerūpi šeimos. Pasižiūrėkite, kas dabar vyksta su vadinamaisiais migrantais. Jų dienos išlaikymo išlaidos siekia apie aštuoniasdešimt du eurus. Tai yra du tūkstančiai šeši šimtai eurų per mėnesį! O mūsų šeimoms, vaikams, kurie yra mūsų valstybės piliečiai, kurie užaugę kurs bendrąjį vidaus produktą ir mokės į biudžetą mokesčius, parama mažinama. Ar tai yra teisinga, protinga ir toliaregiška“, – klausia D.Trečiakauskas.
 
„Lubos“ siekiantiems užsidirbti
Tiesa, įvedus ministerijos siūlomus pakeitimus, priešingai nei dabar, net ir gaudami išmoką vaikus prižiūrintys tėvai galės uždarbiauti papildomai. Tačiau jų gaunama išmoka nebus mažinama tol, kol bendra išmokų ir papildomų pajamų suma neviršys šimto procentų kompensuojamojo darbo užmokesčio. Nepatenkintiems šia sąlyga Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė atsako, jog naujoji vaiko priežiūros tvarka turėtų būti ne paskata kuo daugiau užsidirbti, o greičiau sugrįžti į darbo rinką.
 

„Ši Vyriausybė yra numačiusi siekti tikslų ar pasitelkti priemones, kurios leistų derinti darbo ir šeimos reikalus. Kaip žinia, didysis krūvis prižiūrint vaiką dažniausiai tenka mamoms – po ilgų motinystės atostogų šioms sudėtinga grįžti į darbinę veiklą. Neretai atsitinka taip, kad moterys ilgai augino vaikus, o paskui nukenčia socialiai – gauna mažesnes pajamas. Tad nesinori bausti už motinystę“, – sako atotrūkį tarp vyrams ir moterims mokamų atlyginimų akcentuojantis Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Mindaugas Lingė.

 
Pasak jo, šiam Vyriausybės projektui atkeliavus į Seimą, bus diskutuojama ir ieškoma optimaliausio varianto, kaip padėti mažamečius vaikus auginančioms šeimoms. Bene daugiausiai diskusijų kelia ministerijos registruotose įstatymo pataisose numatomas dar viena naujovė – neperleidžiamos išmokos tėčiams.
„Lietuva yra ta šalis, kuri turi vienas ilgiausias motinystės tėvystės atostogas. Dabar leidžiama skirti vaiko priežiūros išmoką ir dirbantiems seneliams, kuomet vaiko tėvai nori grįžti į darbą. Kolegos iš opozicijos buvo užregistravę siūlymą netgi leisti (prižiūrėti vaikus – red.) proseneliams. Tai rodo, kad vaikus auginantys tėvai nori dirbti“, – akcentuoja M.Lingė.
Tėčių įtraukimą į vaiko priežiūros atostogas komiteto pirmininkas vertina pozityviai.
„Pats turiu dar tokio amžiaus vaikus, kai šeimoje prisimename ne taip seniai buvusius motinystės, tėvystės reikalus. Jeigu būtų buvusi galimybė padėti žmonai ir suteikti jai galimybę dirbti, tie du mėnesiai manęs tikrai negąsdintų. Kiekvienam tėvui yra naudinga kurti didesnį ryšį su vaikais, ir, be abejonės, padėti suprasti moterims tenkančią dalį“, – akcentuoja M.Lingė.

 
Tėčius varu varys
Pasak socialinės apsaugosi ir darbo ministrės Monikos Navickienės, įstatyme įtvirtinami neperleidžiami vaiko priežiūros mėnesiai esą sustiprins vaikelio ir tėčio ryšį jiems būnant drauge, o šiuo dviejų mėnesių laikotarpiu mokamas vaiko priežiūros išmokos dydis, lygus gautam darbo užmokesčiui, bus paskata tuo pasinaudoti. Jeigu šeima nenorės prarasti vaiko išmokos už du mėnesius, per juos vaiką būtinai turės prižiūrėti tėtis, kitaip tariant, išmokos gavėjas neturės teisės jos perleisti kitam asmeniui.
 
„Mums ši tvarka žymiai blogesnė, kadangi mano vyras turi mažąją bendriją. Taigi, tėvystės atostogomis pasinaudoti negalėtų, nes jis tiesiog tada praranda dalį pajamų. Mano, kaip medikės rezidentės, pajamos iki nėštumo, iki gimdymo nelabai didelės – apie devyni šimtai eurų. Tad šiuo metu, kai prasidėjo antrieji vaiko gyvenimo metai, gaunu keturis šimtus eurų motinystės išmokos. Pinigų vaiko poreikiams patenkinti mažai. Tad gerai suprantu tas mamas, kurios su vaiku prabūna metus ir išeina į darbą“, – sako gydytoja rezidentė Joana.

 
Pasak medicinos įstaigų darbuotojų profesinės sąjungos „Solidarumas“ pirmininkės Jolantos Keburienės, tėčiams imti atostogas ir du mėnesius praleisti su vaiku – per daug drastiška. Ne visiems vaikams tinka buvimas su tėčiais. „Tai, kas daroma per prievartą, vėliau gali turėti ne kokių ir netgi liūdnų pavyzdžių. Mamos žino, su kokiu tėčiu galima palikti mažylį, o su kokiu – ne. Kai nuvyksti į kvietimą, kartais tėvas laisvai pasilieka su dvejų metų vaiku, o mama visiškai rami išvažiuoja, žinodama, kad atžala bus pasirūpinta. Tačiau yra pavyzdžių, kai atvažiuoji į namus ir serganti mama kartu su savimi pasiima ir daug vyresnius vaikus. Gal tėtis netgi neturės įgūdžių likti su jais vienas“, – svarsto J.Keburienė.

 
Komentaras
Vilniaus universiteto profesorius, ekonomistas Romas Lazutka:

- Per tuos dvejus metus suskaičiuota suma, kurią gauna tėvystės atostogose esantys dirbantieji už minimalią algą, susidaro apie šešis tūkstančius. Kas uždirba vidutinį atlyginimą – apie dvylika tūkstančių eurų, o kas dvi vidutines algas – apie dvidešimt keturis tūkstančius. Taigi, išmokų sumos nesikeičia, priešingai, jos vos vos padidėja, kadangi per tuos du mėnesius, kuriuos galės paimti vyrai, mokama šimtas procentų algos. Dėl tokio pakeitimo bendra suma per dvejus metus padidėja – tad niekam nėra nuostolio. Nėra blogiau nei buvo, nes bendra suma, kaip minėjau, per dvidešimt keturis mėnesius bus išmokėta net šiek tiek didesnė. Nežymiai, keliais šimtais.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Ir rašo, ir gydo. Kas?

    Matyti virš kompiuterio palinkusį, klaviatūrą barbenantį mediką – gana įprasta: žodžiais nugula paciento ligos istori...
    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...

    Budinti vaistinė


    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Vaistininkai: receptus galime pratęsti ir patys

    Gydytojai išrašydami receptus daro daug klaidų, pratęsti receptą poliklinikoje pacientui nepatogu. Vaistininkai siūl...
    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...

    razinka


    Sveika šeima


    Senjorų liūdesį vaiko kultūra

    Lietuvoje gyvena vienišiausi senjorai Europos Sąjungoje (ES) – net kas antras mūsų senjoras gyvena po vieną. Vienišumas yra vienas pagrindinių rizikos veiksnių psichikos sveikatos problemoms atsirasti. Tačiau specialistai tvirtina, kad problemos mastą galima mažinti, pasitelkiant kultūrą. Įrodyta, jog kultūriniai ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JAV – rekordinis vaistų trūkumas

    Medikamentų krizė JAV pasiekė didžiulį mastą – šalyje šiuo metu trūksta daugiau negu 300 pavadinimų vaistų. Amerikos sveikatos sistemos farmacininkų draugijos vadovas (ASHP) Paul W.Abramowitz CNN teigė, kad šalyje labiausiai trūksta injekcinių vaistų. Problemai spręsti jau teikiamos rekomendacijos. Visgi ka...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris