Klaipėdos universiteto mokslininkei įteikta garbinga premija

Emilis Jakštys
2023-06-08
Birželio 5 d. minėjome Tarptautinę aplinkos apsaugos dieną. Tądien, Vilnių džiuginant saulei, Lietuvos Respublikos Prezidentūros parke įteikta Gamtosauginė prezidento Valdo Adamkaus premija. Garbingos premijos laureatė – Klaipėdos universiteto mokslininkė, išradėja, universiteto atžalinės įmonės „Inobiostar“ įkūrėja ir vadovė prof. dr. Tatjana Paulauskienė, įveikusi šešiolika nominantų.
Klaipėdos universiteto mokslininkei įteikta garbinga premija
„Aš tikiu, kad bendromis pastangomis mes sukursime švarią ir saugią aplinką, o Baltijos jūra bus sveika, jungianti regionus ir kurianti žmonių gerovę“, – sakė Klaipėdos universiteto mokslininkė Tatjana Paulauskienė, kuriai prezidentas Valdas Adamkus įteikė savo vardo gamtosauginė premija. Nuotr. viduryje – Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus direktorius Arūnas Antanaitis.

Premija įteikta trečią kartą
1972 m. Pasaulinę aplinkos apsaugos dieną įsteigė Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja. Minint Pasaulinę aplinkosaugos dieną, siekiama aktyviai edukuoti visuomenę aplinkos apsaugos temomis, atkreipti politikų dėmesį į aktualias problemas, skatinti atlikti sprendimus, įvertinti pasiekimus ir kt.
 
Gamtosauginė prezidento Valdo Adamkaus premija įteikiama trečią kartą. Primename, kad 2021 m. premijos laureatu tapo režisierius Mindaugas Survila, dokumentiniame filme „Sengirė“ atkreipęs dėmesį į būtinybę išsaugoti neeksploatuojamus miškus, o 2022 m. – Giedriui Bučui už „žaliųjų mitų“ griovimą, socialinių ir meninių iniciatyvų telkimą ir darnios gyvensenos populiarinimą.
 

„Premija teikiama už asmens nuopelnus Lietuvos aplinkosaugai ir pastangas pagerinti bei atkurti šalies gamtinę būklę. Premijos steigėjai – prezidento Valdo Adamkaus biblioteka-muziejus ir JAV esantis Danos Gedvilienės fondas. Jo valdytojas Gabrielius Gedvila ilgesniam premijos gyvavimui paskyrė 100 tūkst. JAV dolerių. D.Gedvilienės fondą globoja Lietuvių fondas (angl. Lithuanian Foundation). Laureatui įteikiami 5 tūkst. eurų ir skulptoriaus Kęstučio Dovydaičio skulptūra. Premija sukurta ir teikiama pagal Jungtinių Tautų Žemės čempionų (angl. Champions of the Earth) modelį“, – ceremonijos metu išsamiai Premiją pristatė Prezidento Valdo Adamkaus bibliotekos-muziejaus direktorius Arūnas Antanaitis.
 
Direktorius A.Antanaitis, sveikindamas laureatę, apžvelgė už ką prof. dr. T.Paulauskienė nusipelnė šios premijos.
„Už inovatyvių ir aplinkai draugiškų technologijų, skirtų naftos teršalų išvalymui iš vandens buvimą, ekologinį visuomenės švietimą bei už pasiekimus ir lyderystę ekologijos ir aplinkosaugos mokslų srityje“, – nurodė direktorius.
 
Ceremonijos metu, prezidentas Gitanas Nausėda pabrėžė, kad aplinkosauga yra svarbi valstybės politikos dalis. Aplinkosaugos temos, pasak prezidento, turėtų būti ne ta mada, kuri ateina ir praeina, bet ta, kuri lieka amžinai. Prezidentas atkreipė dėmesį ir į jaunimo svarbą, Prezidentūros kiemelyje įvykusį Žaliųjų idėjų festivalį.
 
„Pati tikriausia kolegė“
Europos Komisijos narys ir vienas Premijos skyrimo komiteto narių Virginijus Sinkevičius teigė, kad kiekvienąsyk prireikia nemažai pastangų išrinkti nugalėtoją. 
„Komisija praleidžia ilgas valandas, ginčydamasi, kas yra verčiausias. Šiemet esame įkvėpti laureatės vizijos dėl mūsų Baltijos. Ta vizija – pirmiausia sukurti švarią ir saugią aplinką. Po dvidešimties metų turėti sveiką Baltijos jūrą, jungiančią regionus ir kuriančią žmonių gerovę“, – sakė V.Sinkevičius.
 

Premiją laureatei įteikė prezidentas V.Adamkus, kreipęsis į mokslininkę kaip į „pačią tikriausią kolegę.“
„Deja, šiandien Žemei ir pasauliui grasina ne tik ekologiniai pavojai. Žmogus, pasijutęs nebaudžiamas, grasina naujomis katastrofomis – ekologinėmis ir socialinėmis. Bet esu tikras, kad sveikas protas ir atsakomybė nugalės, o Ukrainos pergalė leis dar kartą susitelkti ties gamtosaugos problemomis. Jas sprendžiant, reikia ir visada reikės daugybės žmonių pastangų. Saugodami aplinką, visada turės dirbti kartu mokslo centrai ir universitetai, valstybinės įstaigos ir visuomeninės organizacijos. Ir, žinoma, talentingi mokslininkai – kokią šiandieną sveikiname“ – kalbėjo prezidentas.   
 
Atsiimdama apdovanojimą T.Paulauskienė sakė, jog jai didelė garbė būti šios premijos laureate: „Prieš keletą metų visa Europa ir Lietuva pasirinko žaliąją kryptį ir ambicingą siekį iki 2050 metų tapti klimatui neutraliu kontinentu. Tikiu, kad bendromis pastangomis sukursime švarią ir saugią aplinką, o Baltijos jūra bus sveika, jungianti regionus ir kurianti žmonių gerovę. Norėčiau padėkoti premijos steigėjams už jūsų misijos įgyvendinimą – vardan tvarios Lietuvos. Dėkoju kolegoms už didžiulį palaikymą. Jį tikrai jaučiu. Taip pat norėčiau padėkoti šeimai, vyrui, už sudarytas palankias sąlygas kurti ir dirbti mėgstamą darbą. Dėkoju jums visiems už laiką, skirtą man šiandien.“
 

Po apdovanojimų ceremonijos mokslininkė džiaugėsi ceremonijoje sulaukusi gausaus klaipėdiečių palaikymo – tai mokslininkės artimieji ir kolegos. Paklausta, kaip šiuo metu jaučiasi, laureatė atsakė, kad didžiuojasi savimi ir komanda.
„Dirbti visada reikia daug. Jėgų neskaičiuoji, kai darbas yra mielas. Dirbu mėgstamą darbą, neskaičiuoju valandų, viskas sekasi paprastai“, – refleksijomis su savaitraščiu „Lietuvos sveikata“ dalinosi laureatė.

 
Komentaras
Klaipėdos universiteto rektorius Artūras Razbadauskas:

Pasak Klaipėdos universiteto rektoriaus Artūro Razbadausko, prof. dr. T.Paulauskienė yra darbšti, tikslinga, besidominti savo sritimi, gebanti suburti kolektyvą, būti lyderė. Rektorius džiaugiasi, kad komisija laimėtoja pripažino Klaipėdos universiteto mokslininkę.
 
„Kartais mes pamirštame tam tikrą galimybę būti pamatytiems. Ir džiugu, ir jauti pasididžiavimą žmogumi. Žinau, kiek Tatjana padarė ir kiek ji gali padaryti. Toks pasididžiavimas ir tai labai svarbu universitetui“, – savaitraščiui „Lietuvos sveikata“ pasakojo Klaipėdos universiteto rektorius.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    G.Vitkauskienė: ne liga turi valdyti pacientą, o jis ligą

    „Šeimos medicina mane sužavėjo pacientų įvairove, galimybe dalyvauti paciento diagnostikoje ir ilgalaikiame stebėjime...
    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    V.Žu­kaus­kie­nė: chi­rur­gės pai­nio­ja­mos su slau­gy­to­jo­mis

    Ab­do­mi­na­li­nės chi­rur­gi­jos gy­dy­to­ja Vik­to­ri­ja Žu­kaus­...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Automobilius gatvėse stabdys ir aplinkosaugininkai

    Senas taršių automobilių parkas ir didelė miestų tarša Aplinkos ministeriją privertė griebtis pokyčių – sustiprinti aplinkosaugininkų įgaliojimai transporto priemonių taršos srityje. Netrukus keliuose vairuotojus stabdys ne tik policija, bet ir aplinkos apsaugos pareigūnai. Saugaus eismo ekspertai iniciatyv...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?
    Pavėlavęs perspaudų rinkinys
    Henrikas Vaitiekūnas Pavėlavęs perspaudų rinkinys

    Naujas numeris