Kad man dėl įkainių nė cypt! Arba gausit mažiau

Evelina Machova
2020-01-27
Nuoširdi užuojauta. Tik tiek galima pasakyti gydymo įstaigų vadovams ir pacientams, kovojantiems dėl geresnių sveikatos priežiūros paslaugų. Mat nepanašu, kad pinigus skirstantys valdininkai juos girdi. O gal nelabai nori girdėti. Trijų didžiųjų šalies ligoninių vadovai kartu su pacientų organizacija raštu kreipėsi į šalies valdininkus, pinigų skirstytojus bei įstatymų leidėjus, prašydami rasti galimybių kuo skubiau spręsti svarbius vėžio diagnostikos klausimus.
Bet vietoj pagalbos išgirdo: jei cypausit dėl radiologinių tyrimų, įkainį perskaičiuosim taip, kad gausite kelis kartus mažiau nei dabar.
Kad man dėl įkainių nė cypt! Arba gausit mažiau

 Įkainiai „normalūs“
„Pusė grūdo per dieną... Nedaug... Vesiu. O per metus? Šimtas aštuoniasdešimt ir dar pusė... Ne, nevesiu. Per brangu“, - taip pasakoje skaičiavo kurmis, svarstydamas, vesti jam Coliukę ar ne. Kad priimtų sprendimą, apsimoka ar ne, kurmiui prireikė pavasario ir vasaros. Mūsų sveikatos sektoriuje panašiai. Tiesa, ne dėl vedybų.
Valstybinės ligonių kasos (VLK) valdininkai visus metus skaičiuoja, analizuoja, kokias naujas gydymo paslaugas kompensuoti, kurių nekompensuoti, kurioms gal reikėtų kilstelėti įkainį, o kur gal kokį apribojimą įvesti.
Deja, besipiktinančių, jog mūsų paslaugų įkainiai neatitinka realybės, apstu. Šį faktą vienoje ataskaitų nurodė ir Valstybės kontrolė. Tuomet, prieš maždaug pusantrų metų, kalbinta Visuomenės gerovės audito departamento pavaduotoja Vilma Maslauskienė teigė, jog norint recepto, kaip pagaliau sutvarkyti Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) valdymą, visų pirma turime išgryninti, kam gali būti naudojamos lėšos. Taip pat pabrėžė, jog paslaugų kainos turi būti objektyvios ir grįstos sąnaudomis.

Valstybinės ligonių kasos specialistai tvirtina, jog įkainiai už teikiamas paslaugas šalyje normalūs ir viskas padaryta pagal įstatymo raidę. Bet ir pacientai, ir gydymo įstaigų vadovai negaili kritikos, esą valdininkų požiūris siauras. Yra net sakančių, jog VLK, kaip bebūtų liūdna, gyvena paralelinėje visatoje ir panašu, jog matematika nėra jų stiprioji pusė.
Frazei „įkainiai per maži ir neatitinka realių kaštų“ valdininkai turi paruoštą atsakymą: pinigų yra tiek, kiek yra, ir jų nepadauginsim. Kaip ir viskas teisinga. Negali valdininkų kaltinti – juk pinigų jie nespausdina, tik skirsto. Tačiau kai kurie jų priimami sprendimai kelia abejonių.


Niekas nesikeitė, bet...
POLA prezidentas Šarūnas Narbutas, kuris jau ne pirmą kartą kelia kausimą, susijusį su radiologiniais tyrimais onkologiniams pacientams, tikina, jog pastarieji yra diskriminuojami. Mat jei onkologiniam pacientui atliekamas viso kūno magnetinis rezonansas ar kompiuterinė tomografija, kai tiriama galva, krūtinė, pilvas, dubuo, o kartais ir galūnės, ligonių kasos apmoka tik kaip už vienos zonos tyrimą. Nors toks tyrimas trunka keturis kartus ilgiau, nei kai tiriama viena zona. Skamba nelogiškai.
Beje, prieš kiek daugiau nei aštuoniolika mėnesių už kiekvienos zonos tyrimą dar buvo mokama atskirai. Bet tik šast ir pasikeitė tvarka. Kodėl? Velnias žino... Kalbama, jog taip ligonių kasos nusprendė pažaboti privatų radiologijos paslaugas teikiantį sektorių. Tik neapskaičiavo, kad stipriausią smūgį į paširdžius trinktelės Nacionaliniam vėžio institutui – viešajai įstaigai.

Valstybinės ligonių kasos Paslaugų ekspertizės ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė, buvusi prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėja sveikatos klausimais Aira Mečėjienė tikina: „Vienoda paslaugos bazinė kaina yra mokama už tyrimus, atliktus pacientams, nesvarbu, kokia liga jie serga, neišskiriant onkologinių pacientų.“

  
Viskas kaip ir teisinga. Tačiau onkologiniams pacientams, pasak medikų, kompiuterinė tomografija, kai vienu metu tiriamos kelios zonos, būtina. A.Mečėjienė tikina jog, į tai atsižvelgta. „Skaičiuojant radiologinių tyrimų (MRT, KT) bazines kainas buvo įvertinta, kad tyrimas dažniausiai neapsiriboja vienos kūno dalies ištyrimu, todėl apskaičiuotoji bazinė kaina yra vidutinė ir apima visą tyrimo mastą“,- sako specialistė.
Viskas kaip iš rašto - pagal įstatymus ir taisykles. Gal tuomet pacientai ir medikai dėl šių tyrimų purkštauja be priežasties? Nes, kaip patikino VLK Ryšių su visuomene skyriaus vyr. specialistė Viktorija Jakubauskaitė Juodišienė, brangiųjų tyrimų ir procedūrų, kurių išlaidos apmokamos PSDF lėšomis, ir jų bazinių kainų sąrašo bei Brangiųjų tyrimų ir procedūrų išlaidų apmokėjimo tvarkos aprašas patvirtintas dar 2005 metais.
 
Šis teisės aktas nuo 2018-01-01 galiojusios redakcijos iki šiuo metu galiojančios redakcijos tikslintas 5 kartus dėl vienos pagrindinės priežasties – didinamos paslaugų bazinės kainos arba įvedamos naujos, iki tol dar nekompensuotų PSDF biudžeto lėšomis, brangiųjų tyrimų ir paslaugų bazinės kainos, nekeičiant paslaugos apmokėjimo principo.
Kalbant žmonių kalba – iš principo, anot valdininkų, niekas nesikeitė - tik įkainis augo. Vis dėlto tai neatsako į klausimą, ar prieš beveik dvejus metus tiriant kelias zonas vienu metu, už jas buvo apmokama kaip už vieną ar už kiekvieną atskirai? Pacientai ir medikai tikina, jog mokama buvo už kiekvieną zoną atskirai, net jei tyrimas buvo atliekamas vienu kartu. O po to nieko nekeičiant atsirado nauja įstatymo interpretacija.

Ydingas apmokėjimas

POLA atstovai neatmeta prielaidų, jog ydingas apmokėjimas už paslaugas yra ir eilių priežastis. „Eilės ilgėja, nes Valstybinė ligonių kasa iš keturių onkologiniam pacientui atliktų radiologinių tyrimų ligoninei sumoka tik už vieną. Jei pacientas serga ne onkologine liga, apmoka už kiekvieną tyrimą. Nors onkologiniams pacientams gydyti kasmet išleidžiama per šimtas milijonų eurų, laiku neatliekant būtinų tyrimų matome, kad mirštamumas nuo daugelio onkologinių ligų Lietuvoje nemažėja. Kitose šalyse pacientai gaudami tokį patį gydymą kaip Lietuvoje gyvena kelis kartus ilgiau. Atsakomybę už vis naujai kuriamus onkologinių pacientų tyrimų ribojimus turi prisiimti ir Valstybinė ligonių kasa“, - sako POLA prezidentas Šarūnas Narbutas.


Sakysite, na, pacientai visuomet ras, dėl ko būti nepatenkinti. Tačiau dar pernai trijų didžiųjų gydymo įstaigų vadovai (Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų - prof. dr. Feliksas Jankevičius, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninės Kauno klinikų - prof. dr. Renaldas Jurkevičius ir Nacionalinio vėžio instituto - prof. dr. Sonata Jarmalaitė) kartu su Š.Narbutu raštu kreipėsi į Seimo Sveikatos reikalų komitetą, Sveikatos apsaugos ministeriją, Valstybinę ligonių kasą prašydami rasti galimybių kuo skubiau išspręsti onkologiniams ligoniams ir sveikatos priežiūros specialistams svarbius vėžio diagnostikos klausimus. Tarp jų pirmu numeriu pažymėtas – kompiuterinės tomografijos paslaugų prieinamumas ir eilių dėl radiologinio ištyrimo mažinimas, kuris, anot medikų, galimas tik pilnai apmokant visus onkologinės ligos diagnozavimui bei stebėsenai būtinus KT tyrimus.
 
„Šiuo metu PSDF lėšomis apmokamas tik vienos anatominės zonos ištyrimas vieno vizito metu, net jei atliekami kelių anatominių zonų ištyrimai, būtini detaliai onkologinės ligos diagnostikai. Tai neatitinka onkologinių pacientų ištyrimo plano ir prailgina diagnozės nustatymo laiką“, - rašoma medikų ir pacientų kreipimesi.

Šis klausimas ir dar keletas kitų buvo iškelti pernai ketvirtajame Onkologų klube. Jame dalyvavusi sveikatos apsaugos viceministrė Kristina Garuolienė sutiko, jog medikų keliami klausimai - logiški ir reikia kuo skubiau imtis priemonių, nes laukia sutarčių su teritorinėmis ligonių kasomis pasirašymas. Vadinasi, sakė viceministrė, klausimus reikia spręsti skubiai. Mačiau, kad medikų ir pacientų akys nudžiugo. Atrodė, jog reikalai pajudės iš vietos. Bet...

Nusvyra rankos
Viltis ruseno iki iš Sveikatos apsaugos ministerijos gauto atsakymo. Š.Narbutas neslepia, jog po ministerijos ir VLK specialistų atsakymų nusviro rankos. „Gavome visiškai biurokratinį raštą, kurį pasirašė viceministrė Lina Jaruševičienė. Ten buvo pateikta pozicija dėl radiologinių tyrimų, tokia pati, kokią dėstė ir ligonių kasos. Maža to, pateikė ir lentelę, kaip parodymą, kad šių paslaugų įkainiai turėtų būti dar mažesni. Kodėl? Net neįsivaizduoju. Čia reikėtų klausti VLK, kaip jie skaičiuoja. Tiesa, kai patys gydytojai prašė pateikti formulę, pagal ką turi būti apskaičiuojamas šių tyrimų įkainis, atsakymo negavo. Bet juk negali kelių didžiųjų ligoninių gydytojai problemą išlaužti tiesiog iš piršto?“ – retoriškai klausia Š.Narbutas.



Žinutė gana aiški: spygausit – bus dar mažiau, nes dabar ir taip gaunate per daug. Kodėl tyrimo įkainis už vieną zoną turėtų mažėti kelis kartus, atsakymą gana sunku rasti. Juolab tik ir girdime, jog kitur kainos kyla ir, anot ekonomistų, tai - natūralu. Negali tikėtis, kad, tarkim, duona kainuos lygiai tiek pat kaip prieš 15 metų. Bet sveikatos sektoriuje panašu įmanoma. „Gydymo įstaigos sako, jog dabartinis apmokėjimas nepadengia kaštų. O ligonių kasos tikina, jog jie turi labai gerai gyventi iš radiologinių tyrimų, nes įkainis jau dabar gerokai didesnis. Galima perskaičiuoti kiekvienai zonai atskirai, bet tuomet jis sumažėtų kelis kartus. Kodėl taip, nežinau. Atlyginimai medikams auga, įranga, vaistai brangsta, o tyrimas turi būti kelis kartus pigesnis. Teisės aktai nepasikeitė, tačiau pasikeitė jų interpretacija. Esminis klausimas, kodėl atliekant kelių zonų tyrimą, apmokama tik kaip už vieną. Nors anksčiau tokios tvarkos nebuvo. Apmokėdavo pagal įkainį už kiekvieną atskirai. Girdime ir dar vieną argumentą - šiems brangiesiems tyrimams skirtas biudžetas didėja, tačiau sugalvojamas apribojimas, kaip padaryti, kad jų skaičius taip neaugtų. Šią taktiką VLK naudoja nuolat: ir vaistams, ir tyrimams, ir kitoms sritims. Tai tiesiog bandymai „išsivartyti“ - argumentuoji, kad įkainis yra labai geras ir net per didelis“, - sako Š.Narbutas.


 
P.S.
Ne kartą VLK specialistams siunčiau klausimą, kodėl buvo nuspręsta už kelių zonų tyrimą mokėti kaip už vieną. Vietoj konkretaus atsakymo specialistai pateikė keletą teisės aktų, kurie turėtų parodyti, jog jie niekuo dėti, niekas nesikeitė, todėl neaišku, ko tie medikai ir pacientai piktinasi.
„Jeigu kažkas (Jūsų minimi medikai ar kiti atstovai) turi konkrečių pavyzdžių, susijusių su minėtu klausimu, juos galima pateikti oficialiu raštu VLK specialistams. Pateiktas raštas bus išnagrinėtas ir pateiktas oficialus atsakymas“, - tai paskutinis atsakymas iš VLK.
Primenu, kad medikai dėl šio klausimo ir keleto kitų jau kreipėsi. Gavo atsakymą – galim perskaičiuoti kainas ir gausit dar mažiau.


Komentaras
SAM Asmens sveikatos departamento, Specializuotos sveikatos priežiūros skyriaus vedėjos Ingos Cechanovičienės atsakymas:

- Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) yra žinoma situacija, o ir pačios gydymo įstaigos kreipiasi į SAM dėl kompiuterinės tomografijos (KT) tyrimo ir magnetinio branduolinio rezonanso (MRT) tyrimo apmokėjimo.
Šiuo metu už KT ir MRT tyrimą yra mokama ta pati bazinė kaina, nepriklausomai nuo to, kiek anatominių sričių tiriama.
Todėl vienos ir dviejų anatominių sričių tyrimo nustatyta kaina yra didesnė nei Valstybinės ligonių kasos (VLK) apskaičiuota bazinė kaina, tačiau trijų anatominių sričių tyrimo kaina yra mažesnė už bazinę kainą.
Apie šią situaciją diskutuota net keletą kartų, tad SAM priimtas sprendimas paslaugų apmokėjimo korekciją sieti su baziniu kainų didinimu, numatomu šių metų antroje pusėje. Tuomet gydymo įstaigos išvengs staigių apmokėjimo už suteiktas paslaugas pasikeitimų ir joms nekils sunkumų planuojant įstaigos biudžetą bei išlaidas.



lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    R.Masienė: nuo valytojos iki slaugos administratorės

    Kadaise Respublikinėje Panevėžio ligoninėje dirbusi valytoja Rasa Masienė šiandien čia – vyriausioji slaugos administ...
    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    Hepatitu C sirgusi Vida: neleidau sau ištižti

    „Prieš devynerius metus prasidėjo įvairios virškinimo problemos: dažnai vemdavau, nieko negalėjau valgyti. Buv...

    Budinti vaistinė


    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    Vaistų prieinamumas: ar pakanka finansavimo?

    „Kompensavimo sistema ir sąlygos pacientams laiku įsigyti reikalingų vaistų turėtų būti gerinamos“, – Seimo Svei...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką balandį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Senatvinės demencijos palydovė – agresija

    Nuo senatvės nepabėgsime nė vienas, tačiau kartais gyvenimiška patirtis virsta ne privalumu, o našta. Pesimizmas, irzlumas, paranoja, pykčio, agresijos priepuoliai tampa iššūkiu senolių artimiesiems ir medicinos personalui. Gydytojai psichiatrai aiškina, kad sergant Alzheimerio liga pakinta smegenų ...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    JK – mirtinai pavojingo kraujo skandalas

    Artėja didžiausio Jungtinės Karalystės sveikatos sektoriaus istorijoje skandalo atomazga. Praėjusio amžiaus 8 ir 9 deš. šalyje plačiai naudoti užkrėsti kraujo preparatai iš JAV. Gegužės viduryje žadama paskelbti tyrimo rezultatus. Jau dabar aiškėja, kad užkrėstas kraujas buvo naudojamas sąmoningai. Apie ta...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Henrikas Vaitiekūnas Savigrauža. Širdgėla. Susikrimtimas
    Ir turtuoliai verkia
    Henrikas Vaitiekūnas Ir turtuoliai verkia
    Kas po devintu prakaitu slypi?
    Henrikas Vaitiekūnas Kas po devintu prakaitu slypi?

    Naujas numeris