Gar­bę gins teis­me

Greta Vanagienė
2019-10-25
Ne vie­nas me­di­kas ap­šmeiž­tas pa­cien­to sa­vo gar­bę ir oru­mą  gynė teis­me. To­kio žings­nio ne­at­me­na ir prieš ke­lias die­nas ne­va pi­ni­gi­nę kom­pen­sa­ci­ją už ty­lą pa­cien­tei siū­lęs LSMU Kau­no kli­ni­kų Vai­kų li­gų kli­ni­kos va­do­vas pro­fe­so­rius Ri­man­tas Kė­va­las.
Gar­bę gins teis­me
„Esu kaltinamas rimtu kriminaliniu nusikaltimu, kurio nepadariau. Net neparenku žodžių, apie pacientės mamą ir tokį jos elgesį“, - susijaudinimo prof. R.Kėvalas.

Lau­kia at­si­pra­šy­mo

Po Kau­no kli­ni­kų Vai­kų li­gų kli­ni­kos įvy­kių, kai pa­cien­tei per klai­dą  bu­vo su­la­šin­tas dez­in­fek­ci­nis skys­tis, nu­ken­tė­ju­sios ne­pil­na­me­tės mer­gi­nos mo­ti­na pa­sklei­dė in­for­ma­ci­ją, esą jai už ty­lą bu­vo siū­lo­ma kom­pen­sa­ci­ja. Iš­sa­ky­ti sa­vo po­zi­ci­jos ne­pa­bū­go ir kli­ni­kos va­do­vas pro­fe­so­rius Ri­man­tas Kė­va­las. Anot jo, įvy­kio dangs­ty­mas kom­pen­sa­ci­ja už ty­lą me­la­gin­gas šmeiž­tas, to­dėl  jei ne­su­lauks vie­šo ma­mos at­si­pra­šy­mo, sa­vo gar­bę ir oru­mą sieks ap­gin­ti tei­si­niu ke­liu.

„Esu kal­ti­na­mas rim­tu kri­mi­na­li­niu nu­si­kal­ti­mu, ku­rio ne­pa­da­riau. Net ne­pa­ren­ku žo­džių, apie pa­cien­tės ma­mą ir to­kį jos el­ge­sį“, - su­si­jau­di­ni­mo ne­slė­pė pro­fe­so­rius.

Ska­ti­na kom­pen­sa­ci­jas

Svei­ka­tos tei­sės ad­vo­ka­tas Arū­nas Žlio­ba ver­tin­da­mas si­tu­a­ci­ją, svars­tė, nors mi­nė­tos kal­bos apie pro­fe­so­rių ir ne­ati­tin­ka tik­ro­vės, pi­ni­gi­nė kom­pen­sa­ci­ja mai­nais už ty­lą - anoks nu­si­kal­ti­mas. Dar dau­giau, pi­ni­gi­nė kom­pen­sa­ci­ja šiuo at­ve­ju anot spe­cia­lis­to bū­tų svei­kin­ti­nas da­ly­kas. Mat Lie­tu­vo­je jau ta­po ma­da vi­sus san­ty­kius kri­mi­na­li­zuo­ti, o tai kas vyks­ta ap­lin­ko­je įvar­din­ti nu­si­kal­ti­mais.

„Nor­ma­lu, kad gy­dy­to­jas ban­dy­da­mas spręs­ti iš­ki­lu­sią pro­ble­mą su pa­cien­tu ban­do ją spręs­ti siū­ly­da­mas kom­pen­sa­ci­ją, tuo tar­pu iš pa­cien­to mai­nais pra­šy­mas taip pat ati­tin­ka­mo įsi­pa­rei­go­ji­mo. Vi­sais at­ve­jais su­da­rant tai­kos su­tar­tis li­go­ni­nės rei­ka­lau­ja ty­los. Nor­ma­lu iš­spęs­ti gin­čą jo ne­es­ka­luo­jant. Tai ci­vi­li­zuo­tas gin­čo spren­di­mo bū­das, o ne pa­ki­ša, to­dėl bū­tų svei­kin­ti­na, kad taip iš­si­spręs­tų ir dau­giau kon­flik­tų“, – kalba tei­sės ad­vo­ka­tas.

Klai­das vie­ši­na

Tuo tar­pu R. Kė­la­vas sa­vo ne­kal­tu­mą ban­do įro­dy­ti sa­ky­da­mas, kad toks el­ge­sys nė  ne­ati­tin­ka dau­gy­bę me­tų li­go­ni­nė­je die­gia­mos vie­šu­mo po­li­ti­kos. Mat po prieš ke­lis me­tus ki­to­je gy­dy­mo įstai­go­je kū­di­kio mir­ti­mi pa­si­bai­gu­sios ka­lio in­jek­ci­jos is­to­ri­jos, Kau­no kli­ni­kų Vai­kų li­gų kli­ni­kos ėmė­si rim­tų pre­ven­ci­nių žings­nių, kad pa­na­šių klai­dų jų gy­dy­mo įstai­go­je bū­tų iš­veng­ta.

„Su­kur­ta sis­te­ma, kai tuoj po įvy­kio už­pil­do­ma jo de­kla­ra­ci­ja, kaip ir šiuo kon­kre­čiu at­ve­ju. Tuo tar­pu ko­ky­bės kon­tro­lės tar­ny­bos su­da­ry­ta ko­mi­si­ja at­lie­ka ana­li­zę ir iden­ti­fi­kuo­ja karš­tus įvy­kio taš­kus – klai­dos prie­lai­das, ko­dėl taip nu­ti­ko. Po to, se­ka sis­te­mi­niai pa­kei­ti­mai“, - kaip įpras­tai „api­for­mi­na“ ne­sėk­min­gai su­si­klos­čiu­sį gy­dy­mą aiš­ki­na R.Kė­va­las. Pa­tei­kia ir pa­vyz­dį, po tra­ge­di­jos su ka­liu bu­vo įvyk­dy­ti ke­li sis­te­mi­niai pa­ki­ti­mai: ka­lis bu­vo vi­siš­kai eli­mi­nuo­tas iš vai­kų so­ma­ti­nio sky­riaus, kaip vi­sai ne­rei­ka­lin­gas pre­pa­ra­tas, taip pat kar­di­na­liai pa­keis­tas pa­ties ka­lio mar­ki­ra­vi­mo bū­das rau­do­na eti­ke­te. Tuo tar­pu li­go­ni­nės  vais­ti­nės ėmė ga­min­ti ka­lio tir­pa­lus su elek­tro­li­tų mi­ši­niais, kad slau­gy­to­joms ne­be­rei­kė­tų pa­čioms šių ga­min­ti prie pa­cien­tų lo­vų.

Po­ky­čių bus
„Me­di­ci­na jau anks­čiau tu­rė­jo per­im­ti tei­gia­mus va­ka­rų pa­vyz­džius, ku­rie re­mia­si avia­ci­jos pa­tir­ti­mi. Čia ne­pri­klau­so­mai nuo vals­ty­bės po­li­ti­nės san­tvar­kos kiek­vie­na klai­da yra iš­vie­ši­na­ma ir to­kiu bū­du da­ro­mi sis­te­mi­niai pa­kei­ti­mai. Nors avia­ci­ją šian­dien lai­ko­me vie­ną sau­giau­sių trans­por­to prie­mo­nių, de­ja ir čia iš ke­lių mi­li­jo­nų vyk­do­mų sky­džių vie­nas bai­gia­si blo­gai“, - dės­to Kau­no kli­ni­kų Vai­kų li­gų kli­ni­kų va­do­vas.

 Tarp kitko:

Lie­tu­vos teis­mo duo­me­ni­mis, prak­ti­ka, kai me­di­kai krei­pė­si į teis­mą ap­šmeiž­ti pa­cien­tų nė­ra re­te­ny­bė. Me­di­kų gar­bė ir oru­mas gi­na­mi to­kiu pat prin­ci­pu, kaip ir įpras­tų vie­šai me­la­gin­gai ap­šmeiž­tų pi­lie­čių.

lsveikata.lt „Facebook“. Būkime draugai! 
 

Komentuoti:

Vardas:
Komentaras:

    Gydytojas ir pacientas


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto sa...
    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    A.Radžiūnas: kenčiantiems lėtinį skausmą jau turime ką pasiūlyti

    „Lėtinį skausmą kenčiantis žmogus gyvena nuolatinėje baimėje, kad skausmas paaštrės“, – sako Kauno klinik...

    Budinti vaistinė


    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Vaistinių tinklas „Camelia“ neužleidžia lyderio pozicijų

    Jau 30 metų gyvuojantis lietuviško kapitalo vaistinių tinklas „Camelia“ lyderio pozicijų rinkoje neužleidžia ne...
    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ pristato sveikas kainas: ką sausį galite įsigyti pigiau?

    „Eurovaistinė“ kiekvieną mėnesį pristato naujas „sveikas kainas“ – bent 10 aktualiausių mėnesio prek...

    razinka


    Sveika šeima


    Ar šįryt išsivalėte dantis?

    Tik pusė Lietuvos ikimokyklinio amžiaus vaikų tėvų ar globėjų kasdien ryte valo vaikams dantis, rodo naujausias Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro „Vilnius sveikiau“ atliktas tyrimas. Konferencijoje dantų priežiūros specialistai aptarė esamą padėtį bei prevencines strategijas, padėsiančias spręsti spa...

    Sveikatos horoskopas


    Lakpkričio 23-29 d.

    Avi­nas
    Šią sa­vai­tę šil­čiau ren­ki­tės ir ven­ki­te skers­vė­jų. Tre­čia­die­nį ga­li­te su­sap­nuo­ti pra­na­šiš­ką sap­ną. Šeš­ta­die­nis - tin­ka­ma die­na są­na­rių gy­dy­mui ir spe­cia­liems mankš­tos pra­ti­mams.

    Pakalbėkim apie tai


    Svetur


    G.Thunberg – pranašė savame krašte?

    Klimato aktyvistė iš Skandinavijos Greta Thunberg, matyt, priprato ne tik rėžti paveikias kalbas, bet ir bendrauti su policijos pareigūnais. Praėjusį mėnesį ji buvo sulaikyta Londone, mat į viešbučio patalpas trukdė įeiti naftos ir dujų bendrovių atstovams. Šią savaitę aktyvistė su bendraminčiai nelegaliai savo k...

    Redakcijos skiltis


    Komentarai


    Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Henrikas Vaitiekūnas Krokodilo kepenys su saldžiąja puterija
    Kaip striksi dominatriksė?
    Henrikas Vaitiekūnas Kaip striksi dominatriksė?

    Naujas numeris